Догори
Дати відгук

Миття рук недостатньо: Європою почали поширюватися шлунково-кишкові інфекції — ось що про це слід знати

Норовіруси насправді довше виживають взимку на дверних ручках та цеглинках Lego. І миття рук недостатньо, щоб захиститися.

4 хв на прочитання26 Січня 2024, 14:16
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Спочатку хвиля респіраторних інфекцій, викликаних вірусами SARS-Cov-2, RS і зовсім недавно грип, а тепер Європою почали поширюватися шлунково-кишкові інфекції. Що відбувається і що робити в цій ситуації — розповідає Die Zeit.

Які збудники зараз циркулюють?

Ідеться про норовіруси та ротавіруси — найпоширеніші збудники шлунково-кишкових інфекцій, також відомих як гастроентерити. Вони передаються від людини до людини повітряно-крапельним шляхом або потрапляють на руки із забруднених поверхонь, а звідти в травний тракт через їжу, до якої ми торкаємося.

Норовіруси та ротавіруси є типовими для зими. Бактеріальні патогени, такі як сальмонела, кампілобактер і кишкова паличка, зустрічаються набагато рідше і, швидше за все, влітку, оскільки вони «живуть» у продуктах харчування і на них, і краще розмножуються, якщо не підтримується холодовий ланцюг.

Норовірусу особливо легко з нами: він дуже стійкий і може днями чекати на свою наступну жертву на дверних ручках і цеглинках конструктора «Лего», особливо в прохолодну погоду. Норовірус зазвичай починається дуже раптово, з частого блювання та діареї, а через кілька годин або днів минає. Через те, що норовірус дуже заразний, міні-епідемії зазвичай є правилом. Хворіють цілі колективи чи всі діти в дитячому садку та їхні родичі. Ротавірус також дуже поширений серед дітей і немовлят.

Як можна захиститися?

Вакцинація забезпечує захист від інфекції або принаймні від важкого перебігу ротавірусу. Однак вона призначена не для дорослих, а для немовлят і дітей, оскільки втрата рідини внаслідок ротавірусної інфекції є для них більш небезпечною. Тому вони потребують швидкої госпіталізації. Для порівняння, дорослі справляються з ротавірусною інфекцією досить добре. Інструкція рекомендує оральну вакцинацію для немовлят, починаючи з шеститижневого віку. Залежно від препарату, його потрібно вводити загалом два чи три рази з інтервалом у чотири тижні.

Від усіх інших вірусів можна захиститися лише за допомогою перевірених гігієнічних заходів: регулярне миття рук, дотримання дистанції з хворими членами сім'ї, оскільки їхні фекалії містять особливо велику кількість вірусів, а також ретельна дезінфекція приміщень і об'єктів. Норо також стійкіший за інші віруси: звичайні дезінфікуючі засоби не допомагають. Для дезінфекції рук від норовірусу потрібен розчин, що містить 95 % етанолу, а для поверхонь — спеціальний засіб.

Що в першу чергу викликає діарею та блювання?

Шлунково-кишкові віруси вражають слизову оболонку тонкого кишечника і порушують складні процеси всмоктування та виведення води. Це відбувається шляхом транспортування молекул натрію та глюкози за допомогою ферментів у клітинних стінках: близько 65 % води, яку ми споживаємо, всмоктується через слизову оболонку тонкого кишківника. До цього додаються секрети жовчі та підшлункової залози, а це означає, що щодня тонким кишківником транспортується близько 9 л рідини.

Однак залишкова активність цього водного транспорту зберігається і під час інфекцій. Тому важливо вживати воду та підсолоджені напої, незважаючи на діарею та блювоту, щоб максимально обмежити втрату рідини. Крім того, віруси надмірно стимулюють м'язи шлунка та кишківника. Ми відчуваємо спазми в животі, а також нудоту і блювоту, які також можуть бути пов'язані з цим.

Коли слід звернутися до лікаря?

Хоча діарея і блювота дратують більшість людей, вони нешкідливі, тим більше що гострі симптоми норовірусної або ротавірусної інфекції зазвичай швидко проходять. Практикуючий фахівець з внутрішньої медицини та гастроентерології у Віттені Каролін Мантей радить, зокрема, групам високого ризику пройти медичний огляд.

«Люди з уже наявними захворюваннями, такими як діабет, люди з ослабленою імунною системою та після прийому антибіотиків повинні звернутися до лікаря», — пояснює Мантей.

Інші тривожні ознаки включають криваву діарею, стійку лихоманку і неможливість компенсувати втрату рідини. Немовлята і діти тоді незвично сонливі, мало п'ють і мають сухі слизові оболонки. Люди похилого віку також піддаються ризику розвитку ускладнень.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.