Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Земля почала швидше обертатися: зафіксовано найкоротшу добу з 1960-х років

Земля почала швидше обертатися: зафіксовано найкоротшу добу з 1960-х років

29-го червня 2022 року земна доба протривала на 1,59 мілісенуди менше 24 годин

1 хв на прочитання05 Серпня 2022, 13:33
Фото: Eco Technology Фото: Eco Technology
Поділитись:

Як повідомляється, це найкоротша доба за весь час точних наукових спостережень за допомогою атомних годинників, що почалися у кінці 1960-х.

Ще декілька років тому консенсус полягав у тому, що обертання нашої планети постійно сповільнюється, Міжнародна служба обертання Землі (англ. International Earth Rotation Service) навіть додавала до доби секунди, подібно до додаткового дня у високосному році (востаннє це відбувалося 31-го грудня 2016 року). У довгостроковій перспективі обертання Землі сповільнюється під впливом гравітаційної дії Місяця, однак атомні годинники фіксують прискорення обертання протягом декількох останніх років.

У 2020 році науковці зафіксували 28 найкоротших днів за весь час спостережень, 29-го червня 2022 року Земля здійснила найшвидший відомий оберт навколо власної осі, а 26-го липня доба знову тривала трохи менше 24 годин, цього разу на 1,5 мілісекунди.

Наразі у вчених є декілька теорії, що пояснюють прискорення обертання, це:

- Танення льодовиків на полюсах планети

- Процеси всередині ядра Землі

- Сейсмічна активність

- Чандлерівський рух (зміна положення географічних полюсів планети)

Пришвидшення обертання планети впливає на точність систем GPS-навігації, яку, як знає кожен українець, використовують системи «HIMARS» для демілітаризації та денацифікації орків, тому, якщо процес пришвидшення обертання Землі триватиме Міжнародна служба обертання Землі може навіть ввести у майбутньому «від’ємну секунду», щоб зберегти точність систем GPS та уникнути можливих збоїв у роботі комп’ютерних систем та смартфонів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко