Догори
Дати відгук

Збільшують ризик серцевих захворювань: які продукти не можна їсти при гіпертонії

Ці продукти варто викреслити зі свого раціону, якщо ви маєте підвищений артеріальний тиск.

2 хв на прочитання15 Травня 2024, 06:50
Ризик серцевих захворювань Шкідливі продукти Гіпертонія Ризик серцевих захворювань Шкідливі продукти Гіпертонія
Поділитись:

Фахівці медичної спільноти Action on Salt рекомендують людям з підвищеним артеріальним тиском відмовитися від споживання продуктів із високим вмістом солі, особливо в'яленого м'яса. Розповідаємо, які ще продукти не варто вживати при гіпертонії та чому. 

Які продукти не можна їсти при гіпертонії

Сіль

Експерти зазначають, що важливо мінімізувати кількість солі у своєму раціоні. Однак це стосується не лише самої спеції, а й страв. До них належать фастфуд, чипси, ковбаси, копченості, напівфабрикати, в'ялена риба, мариновані овочі, консервована риба та м'ясо. 

Варто пам'ятати, що норма вживання солі не має перевищувати 5 грамів на день. Тим, хто не може від неї відмовитися, можна спробувати використовувати такі приправи як кмин, базилік, мускатний горіх, сушена зелень кропу та петрушки, часник, цибуля або лимонний сік.

Алкогольні напої

При будь-яких проблемах зі здоров'ям потрібно обмежити вживання алкоголю. Для гіпертоніка спиртні напої небезпечні як здатністю підвищувати артеріальний тиск, так і високою калорійністю.

Алкоголь може призвести до зайвої ваги, а вона, передусім, провокує підвищення тиску. Наприклад, кожен зайвий кілограм може збільшувати тиск на 1 мм рт. ст. Щодо остаточної відмови від таких напоїв потрібно консультуватися з лікарем. 

Міцні кава та чай

Фахівці медичної спільноти говорять, що кава і міцний чай виводять з організму воду, що робить кров густішою. Відповідно це призводить до підвищення артеріального тиску. 

Зазвичай люди п'ють каву, щоб отримати ефект бадьорості. У такому випадку можна спробувати чай з чаги, мате, воду з кісточками лимонника, які ще й мають властивість знижувати тиск.

А тим, хто любить самий смак кавових напоїв, пропонують споживати безкофеїнові сорти або перейти на альтернативні напої, такі як цикорій, ячмінна "кава" тощо. 

Солодощі

Сюди також відносяться вироби з борошна. Вони можуть бути причиною зайвих кілограмів. У штучних солодощах багато цукру. Він порушує метаболізм, наприклад, змушуючи організм виробляти занадто багато інсуліну та лептину, зменшуючи виведення натрію та води нирками. Таким чином кровоносні судини звужуються. 

Жири тваринного походження

Жирне м'ясо, сало, натуральні вершки та інші продукти тваринного походження, маргарин містять велику кількість холестерину. Це підвищує навантаження на серце та нирки.

Експерти стверджують, що дозволяється їсти нежирні сорти м'яса та риби, які варто готувати на пару, відварювати, тушкувати чи запікати без використання жиру. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.