Догори
Дати відгук

Зазвичай виникає до 40 років, і жінки хворіють утричі частіше: що варто знати про хворобу Вернейля

Гідраденіт — це не просто фурункул.

5 хв на прочитання06 Червня 2024, 09:34
Великий план пахви з великим, рожевим, болючим на вигляд ураженням, з якого витікає гній. Іноді під шкірою утворюються вузькі канали (синуси), які можуть прориватися на поверхню і витікати гноєм. Фото: Alamy Stock Photo Великий план пахви з великим, рожевим, болючим на вигляд ураженням, з якого витікає гній. Іноді під шкірою утворюються вузькі канали (синуси), які можуть прориватися на поверхню і витікати гноєм. Фото: Alamy Stock Photo
Поділитись:

6 червня — Всесвітній день боротьби з хворобою Вернейля (гідраденітом). Це болісне, довготривале захворювання шкіри, яке спричиняє шкірні абсцеси та рубці на шкірі. Зазвичай при хворобі Вернейля під шкірою утворюються невеликі болючі грудочки — в місцях, де шкіра треться, наприклад, під пахвами, в паху, на сідницях і грудях. Пухирці заживають повільно, рецидивують і можуть призвести до утворення тунелів під шкірою та рубців. Ось що про це захворювання розповідають медичні джерела.

Гідраденіт може тривати багато років і з часом погіршуватися. Хвороба Вернейля зазвичай починається в період статевого дозрівання, але може виникнути й пізніше, зазвичай до 40 років. Це може свідчити про те, що певну роль відіграють статеві гормони. У багатьох людей із цим захворюванням також є акне і надмірний ріст волосся (гірсутизм).

У рідкісних випадках гідраденіт може бути пов'язаний із хворобою Крона, особливо якщо він розвивається в паховій ділянці та на шкірі біля ануса. Хвороба Крона — це тривале захворювання, яке спричиняє запалення слизової оболонки травної системи.

Хвороба Вернейля не є інфекційним захворюванням і не пов'язана із поганою гігієною.

Вважається, що на неї страждає приблизно 1 зі 100 людей. Із невідомих причин жінки втричі частіше хворіють на гідраденіт, хоча це співвідношення може відрізнятися в різних регіонах світу. Крім того, чорношкірі люди частіше хворіють на це захворювання, ніж люди інших рас. Це може бути пов'язано з генетичними факторами.

Точна причина хвороби Вернейля невідома, але вона виникає поблизу волосяних фолікулів, де є потові залози. Гідраденіт може вражати одну чи кілька ділянок тіла.

Перебіг хвороби дуже варіюється. Симптоми гнійного гідраденіту варіюються від легких до тяжких. Надмірна вага і куріння асоціюються з гіршими симптомами, але люди, які худі і не курять, можуть мати важкий перебіг хвороби.

Хвороба Вернейля спричиняє появу в шкірі суміші фурункулоподібних грудочок, вугрів, кіст, рубців і каналів, через які витікає гній.

Близько 4 великих фурункулів на шкірі під пахвою чорношкірої людини. Пухирці варіюються в розмірі до 1 см і мають круглу або овальну форму.

Захворювання, як правило, починається з вугрів, плям, наповнених гноєм, і твердих грудочок розміром як горошина, які утворюються в одному місці. Через кілька годин або днів вони зникають або розриваються, і з них витікає гній.

Після цього на сусідній ділянці часто з'являються нові пухлини. Якщо їх не контролювати за допомогою ліків, можуть утворюватися і поширюватися більші гнійники. Під шкірою також утворюються вузькі канали, які називаються синусами, що прориваються на поверхню і витікають гноєм.

Гнійний гідраденіт може бути дуже болючим. Пухирці утворюються на шкірі:

  • навколо паху та статевих органів;
  • в пахвових западинах;
  • на дні та навколо ануса;
  • під грудьми.

Пухлини також можуть з'являтися на потилиці, поясі та внутрішній стороні стегон.

Деякі з них можуть бути інфіковані бактеріями, що спричиняє вторинну інфекцію, яку потрібно буде лікувати антибіотиками.

У багатьох людей із гідраденітом також розвивається пілонідальний синус — невеликий отвір або «тунель» у шкірі у верхній частині сідниць, де вони розділяються (щілина).

Точна причина хвороби Вернейля невідома, але ґулі утворюються внаслідок закупорювання волосяних фолікулів.

Не існує точного тесту, який би допоміг діагностувати гідраденіт. Це захворювання можна сплутати з прищами або врослим волоссям.

Лікар огляне уражені ділянки шкіри і може взяти мазок з інфікованої ділянки. Це може допомогти в постановці діагнозу, оскільки стан зазвичай не пов'язаний з наявністю бактерій, що викликають шкірні інфекції.

Хвороба Вернейля рецидивує протягом усього життя і часто важко піддається лікуванню, хоча симптоми можуть покращитися або з часом припинитися при лікуванні.

На ранніх стадіях це захворювання можна контролювати за допомогою ліків. У важких або хронічних випадках може знадобитися хірургічне втручання.

Якщо у вас гідраденіт, вам слід:

  • схуднути, якщо у вас надмірна вага;
  • кинути курити, якщо ви курите;
  • використовувати антисептичні засоби для миття шкіри чи антисептичне мило — це може бути призначено разом з іншим лікуванням;
  • прикладати до шишок теплу фланель, аби сприяти відтоку гною;
  • носити вільний одяг;
  • уникати гоління уражених ділянок шкіри.

Хоча гідраденіт може тривати багато років, якщо його діагностувати на ранній стадії, симптоми можна покращити за допомогою лікування.

Однак захворювання може мати значний вплив на повсякденне життя людини. Необхідність регулярно змінювати пов'язки та постійно жити з болем і дискомфортом, викликаними симптомами, може вплинути на якість життя та призвести до депресії.

Хвороба Вернейля — це не просто фурункул, і багато людей з цим захворюванням також мають супутні захворювання. Люди з гідраденітом отримують допомогу від дерматологів. За потреби залучаються інші спеціалісти.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost