Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Якщо ви кидали курити і зривалися, у цьому немає нічого страшного, це частина процесу: поради від лікаря

Якщо ви кидали курити і зривалися, у цьому немає нічого страшного, це частина процесу: поради від лікаря

Куріння — це залежність, тому подолати її досить складно. Однак це до снаги всім!

4 хв на прочитання31 Травня 2024, 12:48
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

31 травня відзначають Всесвітній день без тютюну. Згідно з даними опитування ВООЗ, проведеним у 2023 р., майже дві третини (63,1%) курців сигарет або кальянів висловили намір відмовитися від куріння. Дві третини українців, які курять, робили у своєму житті хоча б одну серйозну спробу кинути.

Проте частка курців, яким вдалося кинути курити самостійно, невелика — лише близько 6 % з тих, хто намагався припинити, змогли втриматися від куріння впродовж більше шести місяців.

У Центрі громадянського представництва «Життя» наголошують, що, за результатами досліджень, професійна підтримка суттєво підвищує шанси на успіх у припинення куріння. З цією метою працює професійний ресурс Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України веб-платформа «Я кидаю курити» — stopsmoking.org.ua.

Ця платформа працює з 2017 року в Україні, а в 2024 р. її було оновлено.

Зібрані на ресурсі поради й інструменти опираються на результати міжнародних досліджень і можуть допомогти тим, хто:

  • курить;
  • вирішив кинути курити чи тільки замислюється над цим;
  • уже кинув курити;
  • хоче підтримати курця відмовитися від тютюнових виробів.

Як же кинути курити? Оскільки йдеться про справжню залежність, то позбутися її дуже важко — самої сили волі для цього замало. Зазвичай доводиться робити поступові кроки на шляху до повної відмови від куріння. Ось невеличка пам’ятка, яка допоможе скоротити цей шлях.

  • Бажання закурити приходить хвилеподібно. Постарайтеся пережити такий «приступ» без цигарки.
  • Замініть цигарки фізичними вправами чи бодай прогулянкою. Ваша фізична активність має бути високою.
  • Їжте більше свіжих овочів і фруктів, а також щодня з'їдайте по ложці меду — він допомагає печінці очистити організм.
  • Пийте більше рідини.

Проте слід враховувати, що лише невеликий відсоток курців може позбутися своєї залежності з першого разу.

«Переважній більшості потрібно щонайменше декілька спроб, аби досягти успіху. Якщо ви кидали курити і зривалися, у цьому немає нічого страшного, це частина процесу. Сприймайте це не як провал, а як здобуття досвіду на шляху до свободи від куріння!» — говорить експерт громадського здоров'я, кандидат медичних наук Отто Стойка.

Лікар поділився з GreenPost кількома рекомендаціями, як зробити нову спробу.

1) Проаналізуйте, чому ви зірвалися, тобто знову закурили. Причини можуть бути пов’язані з емоціями, з синдромом відміни (так званою «ломкою», або абстинентним синдромом), із певними видами активності чи соціальними чинниками. Весь цей аналіз важливий тим, аби ви врахували цю спробу як досвід для того, щоб наступна спроба завершилася повним звільненням від нікотинової залежності.   

2) Складіть план припинення куріння. Визначте знову день відмови від куріння. Підготуйтеся більш ретельно до цього дня. Зафіксуйте його у своєму щоденнику, календарі. Повідомте про своє рішення тим, хто зможе вас підтримати в цьому рішенні. Проконсультуйтеся з лікарем — можливо, він підбере вам відповідний препарат для відмови та його дозу. Наприклад, у перші тижні припинення кількість нікотину, яка потрапляє з нікотинзамісною терапією, повинна бути співставна з кількістю нікотину, яку ви отримували від цигарок. У схемах лікування ці стандартні схеми розписані в інструкціях до препаратів. Також важливо залучити тих, хто вас буде підтримувати на шляху відмови. Це можуть бути близькі, друзі та спільноти людей, які теж мали досвід припинення та можуть підтримати й надихати вас на цьому шляху. Наприклад, досвід гарної соціальної підтримки мають учасники спільноти анонімних нікотинзалежних.      

3) Згадайте про те, заради чого ви кидаєте курити. Актуалізуйте цю мету знову. Зафіксуйте переваги відмови у щоденнику.

Похваліть себе за минулі спроби та досвід на шляху до відмови, який ви вже набули. Мотивуйте себе тим, що все у вас вийде — і ви зможете бути вільним від нікотину! Вірте у себе і починайте знову!

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost