Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Можуть спричинити інвалідність і навіть призвести до смерті: які засоби гігієни насправді є небезпечними

Можуть спричинити інвалідність і навіть призвести до смерті: які засоби гігієни насправді є небезпечними

Ось п'ять прикладів.

9 хв на прочитання22 Липня 2023, 01:24
Фото: Galina Kondratenko, unsplash.com Фото: Galina Kondratenko, unsplash.com
Поділитись:

Сучасні засоби гігієни помітно полегшили людям життя — наприклад, жінкам під час менструації. Але деякі речі з наших ванних кімнат можуть бути не такі безпечні, як здається на перший погляд. «Дзеркало» розповідає, як неуважність до складу засобів гігієни та недотримання інструкцій можуть призвести до жахливих наслідків — і навіть до смерті.

Чищення вух ватними паличками, навпаки, допоможе отримати сірчаний корок. А якщо не пощастить — і запалення

Вушна сірка, якої багато хто намагається повністю позбутися, насправді не несе в собі ніякої шкоди і виконує захисні функції в нашому слуховому проході. Зокрема, вона містить речовини, здатні вбивати бактерії.

В нормі сірка сама проштовхується до зовнішньої частини вуха — і ми можемо легко прибрати її пальцем або серветкою. Якщо хочеться прискорити процес — ось спосіб, який, як пише видавничий відділ Гарвардської медичної школи, не зашкодить вашим вухам. Вам знадобиться ватяна кулька, просочена кількома краплями води, простим солоним розчином або тривідсотковим перекисом водню. Нахиліть голову набік, аби вушний прохід дивився вгору, і вичавіть у нього рідину з ватяної кульки. Зачекайте хвилину, залишаючись у такому положенні, а потім нахиліть голову в інший бік і дайте розмоченій вушній сірці витекти назовні.

Для процедури можна придбати й спеціальні вушні краплі. Вони безпечні для використання, однак є важливий момент: їх не можна використовувати, якщо барабанна перетинка пошкоджена. У цьому випадку краплі можуть затекти в середнє вухо, а це спричинить біль або спровокує інфекцію.

Фото: moritz320, pixaby.com

Ватні палички занадто великі, щоб зуміти «зачепити» сірку всередині слухового проходу і витягнути її назовні — натомість вони проштовхують її глибше і збивають у щільний корок, яка може забити слуховий прохід. Тиск, що створюється наконечником ватної палички, може ущільнити сірку і перешкодити висиханню вологи після душу чи басейну. Якщо у вас сформується сірчаний корок, дістати його самостійно ви вже не зможете — доведеться йти до лікаря. Крім того, використання паличок для вух може призвести до зовнішнього отиту, тобто запалення тканин вуха. А ще наконечником палички можна випадково пошкодити барабанну перетинку.

Можливо, переконання, що ватяними паличками можна чистити вуха, дожило до наших днів через те, що вони створювалися саме для цієї мети. У 1923 році польсько-американський винахідник Лео Герстензанг побачив, як його дружина чистить вуха їхній дитині за допомогою зубочистки з намотаною на її кінчик клаптем вати, і вирішив зробити цей процес безпечнішим. Тільки в 1972 році, після скарг пацієнтів на пробиті барабанні перетинки, зовнішній отит і сірчані пробки, медична спільнота придивилася до винаходу уважніше і заговорила про те, що палички можуть завдавати шкоди здоров'ю.

Ополіскувач для порожнини рота може спричинити розлад шлунка та діарею. Але тільки якщо ви його випадково проковтнете

Деякі з подібних засобів є сумішшю з рослинних компонентів на спиртовій основі. Передбачається, що регулярне використання ополіскувачів може допомогти у боротьбі із зубним нальотом та гінгівітом.

Один з них — «Лістерін» — був винайдений в 1879 як хірургічний антисептик, але в цій ролі не прижився і в різний час просувався як засіб не тільки для ополіскування рота, а й миття підлог. Також його продавали як ліки від лупи, тонік для волосся, дезодорант і навіть «чудо-засіб» проти різних хвороб — від дифтерії та дизентерії до віспи та гонореї.

Якийсь час лікарі підозрювали його й інші ополіскувачі, створені на спиртовій основі, у тому, що вони створюють ризики для появи раку у ротовій порожнині. Однак сучасні дослідження не змогли це ні підтвердити, ні спростувати. Ба більше, результати деяких досліджень із цього приводу конфліктують між собою.

Але справа не лише у спиртовій основі. Наприклад, при вживанні небезпечними можуть бути і фториди, й ефірні олії. Якщо проковтнути ополіскувач у невеликих кількостях, засіб здатний викликати нудоту і діарею, але у більших може призвести навіть до смерті (принаймні, такі випадки зафіксовані). Тому не рекомендується залишати ополіскувачі у вільному доступі у дітей.

Щоденні прокладки можуть подразнювати шкіру та порушувати мікрофлору піхви. Це хороші умови для розвитку молочниці

Щоденки — це легша і тонша версія звичайних прокладок, а значить, вони можуть увібрати набагато менше вологи. Їх носять не під час менструації, а в окремі дні циклу, коли інших вагінальних виділень стає забагато і це може завдати незручності. Наприклад, таке можливо при овуляції.

Деякі носять одну щоденку протягом усього дня, проте лікарі рекомендують змінювати їх кожні 3-4 години чи навіть частіше — щойно ви відчуваєте вологість в області геніталій. Окрім того, слід уникати ароматизованих щоденок, оскільки речовини в їхньому складі можуть викликати алергічну реакцію чи нашкодити здоровій мікрофлорі піхви. А це, своєю чергою, може призвести до молочниці.

Спати з щоденками теж не рекомендується: навіть у дихаючих моделях є непроникний клейкий шар, за рахунок якого прокладка кріпиться до нижньої білизни. Цей шар може перешкодити проникненню повітря до тіла. Через те, що вночі вчасно змінити прокладку не вийде, її волога поверхня може стати сприятливим середовищем для розмноження бактерій.

Неправильне введення тампона може завдати мікротравми. А через них до організму потрапляють бактерії

І бавовняні, і віскозні тампони однаково легко можуть пошкодити слизову оболонку піхви. Якщо під час введення тампона ви відчуваєте біль, це може говорити про те, що ви завдаєте собі мікротравми. А вже через пошкоджену слизову оболонку піхви в кров можуть проникнути бактерії — зокрема ті, які складають мікрофлору піхви і в нормі не завдавали би шкоди організму — й інші інфекції. Це може статися під час сексу чи навіть купання у відкритій водоймі.

Іноді введення тампона супроводжується болем і дискомфортом і з інших причин. Наприклад, через сухість піхви. Так буває при невеликому обсязі менструальної крові чи через знижений рівень естрогену — у такому разі може допомогти використання додаткового мастила чи перехід на інші засоби гігієни: менструальні чаші чи прокладки. Справа може бути і в надто напружених м'язах тазу. У такому випадку спробуйте зробити глибокий вдих і на видиху розслабити їх перед введенням або видаленням тампона.

Також причинами болю при введенні тампона можуть бути вульводини (хронічний біль у ділянці вульви) або вагінальні кісти. Тому не пропускайте візити до гінеколога й у випадку, якщо способи не допомогли, зверніться до нього за консультацією.

То як же вводити тампон, щоб не нашкодити своєму здоров'ю?

Тампони можуть викликати синдром токсичного шоку. Це трапляється рідко, але дуже небезпечно

Деякі тампони роблять із віскози. Вона дешевша за бавовну у виробництві та вбирає вологу набагато краще. Однак із більшою ймовірністю викликають синдром токсичного шоку (СТШ) саме тампони з віскозою у складі. Саме через свої потужні поглинаючі властивості вона створює набагато сприятливіші умови для зростання золотистого стафілокока.

Спочатку СТШ може бути схожим на інші інфекції, тому що його симптоми зачіпають різні системи організму. Серед них Національна служба охорони здоров'я Великої Британії називає підвищення температури, болі в м'язах, висипання, що супроводжується свербежем або печінням, а також симптоми, схожі з грипозними (висока температура, озноб, слабкість, нудота). Розвиток синдрому викликають бактерії, які в нормі можуть жити в нашому тілі й не завдавати шкоди доти, доки не потраплять у кровоносну систему — золотистий стафілокок, стрептокок А та клостридії сорделлі.

СТШ з різних причин може розвинутися і в чоловіків, і в дітей віком (наприклад, за наявності післяопераційних ран чи місцевого інфікування тканин), але переважно його жертвами стають жінки — зокрема через використання тампонів.

Фото: Sora Shimazaki, pexels.com

Найчастіше зі СТШ жінки стикалися у 1970—1980 роках, коли тампони виготовляли з неякісних матеріалів. Наразі кількість випадків значно знизилася, проте ризик отримати цей синдром усе ще далеко не нульовий. Наприклад, 2012 року американської моделі Лорен Вассер ампутували ногу через СТШ: дівчина не замінила тампон вчасно.

Одного ранку вона відчула легке нездужання, але списала це на сезон грипу і продовжила займатися своїми справами. Протягом дня її стан поступово погіршувався, до вечора почався жар і слабкість, а вночі дівчина знепритомніла і її виявили на підлозі у власних випорожненнях та блювоті. У лікарні використаний тампон відправили до лабораторії на дослідження. Результати прийшли за три дні. Згідно з ними, у моделі розвинувся СТШ, спровокований золотистим стафілококом.

Вассер на півтора тижні ввели до медикаментозної коми, бо її органи почали відмовляти. Через лікування припливу крові до кінцівок став недостатнім, тому в правій нозі дівчини розвинулася гангрена — ногу довелося ампутувати. Після цього модель пережила тяжкий посттравматичний синдром і депресію. Шість років боротьби за збереження другої ноги не привели до чого — лікарям довелося ампутувати і її.

Але все могло закінчитися набагато гірше, якби вона вчасно не опинилася в лікарні: не виявлений вчасно СТШ призводить до смерті в половині випадків. Та до чого пам'ятаєте про своєчасну заміну засобів гігієни та відстежуйте первинні симптоми токсичного шоку. Якщо локальне нездужання швидко приростає новими симптомами й охоплює дедалі більше ділянок тіла, потрібно терміново звернутися до лікаря, навіть якщо тампон уже вилучено або замінено іншим.

Також ми писали про сім небезпечних помилок в інтимній гігієні, яких припускалася кожна жінка.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Громадське обговорення щодо імплементації положення Екологічного договору
В Україні триває громадське обговорення щодо імплементації положення Екологічного договору
1 хв на прочитання41 хвилину тому
Страви з баклажанів
Варто експериментувати: популярні способи поєднання баклажанів з іншими продуктами
1 хв на прочитання3 години тому
Розкрадання земель на узбережжі Дністровського лиману
Викрито організовану групу, яка розкрадала землі на узбережжі Дністровського лиману
1 хв на прочитання4 години тому
 Кабмін призначив очільників ключових міністерств
Кадрові ротації: Кабмін призначив очільників ключових міністерств
1 хв на прочитання5 годин тому
Зміна клімату: квітень побив температурні рекорди за останні 144 роки
1 хв на прочитання6 годин тому
Українцям виплатять компенсації на сонячні батареї та теплові насоси під опалення
1 хв на прочитання9 годин тому
Мармуровий шоколадний чізкейк: неймовірний вигляд та ніжний смак
1 хв на прочитання10 годин тому
14 травня - Міжнародний день шанування чихуахуа
2 хв на прочитання11 годин тому