Догори
Дати відгук

Завтра локдаун стане адаптивним карантином: що зміниться

Адаптивний карантин буде діяти до 28 лютого, однак уряд планує продовжити його термін до 31 березня 2021.

3 хв на прочитання24 Січня 2021, 21:10
Поділитись:

Після закінчення локдауну з 25 січня Україна повернеться до обмежень «помаранчевої» зони. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Адаптивний карантин буде діяти до 28 лютого, однак уряд планує продовжити його термін до 31 березня 2021, позаяк, на думку прем'єра, "інфекція нікуди не ділась".

Варто нагадати правила карантину з 25 січня.

 

З понеділка під забороною будуть масові заходи з кількістю учасників понад 20 осіб, при цьому обов'язково соціальне дистанціювання.

Кінотеатри та театри зможуть працювати при заповнюваності залів не більше 50% місць для сидіння.

З 25 січня перестане діяти заборона на роботу ТРЦ, непродовольчих магазинів та ринків, закладів побутового обслуговування.

Обслуговування відвідувачів в кафе, ресторанах та інших закладах громадського харчування буде дозволено з 07:00 до 23:00 із забороною проведення розрахункових операцій після 22:00. В інші години можливо тільки здійснення замовлень на винос.

Крім того, в закладах громадського харчування будуть діяти правила дистанціювання: розсадження гостей ‒ не більше чотирьох повнолітніх за столом, дистанція між столами ‒ від 2 метрів.

Залишається під забороною діяльність розважальних закладів - дискотек, нічних клубів, закладів харчування з організацією дозвілля.

З 26 січня відкриються спортзали, фітнес-центри, басейни, але з обмеженням відвідувачів - не більше 1 людини на 20 кв.м.

Громадський транспорт продовжить працювати з існуючими обмеженнями кількості пасажирів за кількістю місць для сидіння.

Діяльність об'єктів, які надають послуги з розміщення, буде заборонена, за винятком готелів.

Під забороною залишається проведення планових госпіталізацій, крім паліативної допомоги, лікування онкологічних хворих, допомоги вагітним і невідкладної допомоги.

Так само буде заборонено залишати місця самоізоляції, обсервації, перебувати в громадських місцях без маски та документів, що засвідчують особу.

Заклади освіти після локдауну
Міністерстві освіти рекомендувало з 25 січня повернутися до змішаної або очної форми навчання в університетах, технікумах, закладах середньої спеціальної та професійної освіти.

Дитячі садки продовжать працювати в звичайному режимі і після локдауну.

У МОН повідомили, що у зв'язку із закінченням дії додаткових обмежень, 25 січня свої двері знову відкриють школи, заклади позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти.  

Між тим, в Україні назріла інша проблема, на яку вже багато людей звернули увагу. Чому така висока загальна смертність по країні? Чому ковіду все менше і менше, стаціонари розвантажуються, а такі невтішні дані по загальним смертельним випадкам? Лікар дає відповіді на ці питання.

"По-перше, під час епідемії населення втратило доступність до надання медичної допомоги. Карантинні обмеження, відмова від госпіталізацій планових хворих, відстрочені планові операції, закриті судинні, кардіологічні відділення, зменшення кількості працюючого медичного персоналу, якого забрали на роботу з ковідом. Всі ті запущені, недоліковані, недообстежені пацієнти з серйозними, особливо серцево-судинними та онкологічними захворюваннями, втратили необхідний час та увагу. Наслідки – не вимагають себе довго чекати. По-друге, залякане населення побудувало таке відношення до медичної допомоги, що “краще посидіти та перетерпіти вдома, ніж їхати в лікарню, де ще заразять!”. Таке ставлення до медичної системи призвело до дуже пізнього строку госпіталізацій. До запущених тяжких форм як по ковіду, так і по інших хворобах", - з сумом підсумовує Дубровський.

Також за словами лікаря, третє, що дало такий ефект – це малоефективне дистанційне лікування. На його думку, побудована стіна між лікарем та пацієнтом, відсутність нормального спілкування, огляду та постійного нагляду за літніми людьми на дільниці. Усе має негативні наслідки — смерті літніх людей від різних хвороб вдома.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.