Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Ліс
  • «Заповідності» у Зоні стане менше? Таємнича ситуація з площею Чорнобильського заповідника

«Заповідності» у Зоні стане менше? Таємнича ситуація з площею Чорнобильського заповідника

На що витратили 140 тисяч доларів.

7 хв на прочитання21 Травня 2021, 09:35
Фото Зони відчуження з ФБ сторінки ДАЗВ Фото Зони відчуження з ФБ сторінки ДАЗВ
Поділитись:

Ні на сайті Державного агентства з управління зоною відчуження (ДАЗВ), ні на сайті Чорнобильського біосферного заповідника, який перебуває у підпорядкуванні ДАЗВ, ви не знайдете карти сучасного зонування території заповідника.

Натомість на сайті ЧБЗ є карта з приміткою «проєкт».

Карта проєкту зонування ЧБЗ із сайту заповідника

Актуальну карту змінили на «проєкт» на початку цього року після того, як журналісти та громадськість почали активно цікавитися змінами зонування ЧБЗ.

Занепокоєння медійників і екоактивістів викликало можливе зменшення заповідної зони. Зокрема, судячи з карти-проєкту, керівництво ДАЗВ планує змінити рівень охорони долини річки Прип’ять. Якщо мені не зраджує пам’ять, ця територія мала статус «заповідна». На карті-«проєкті» вона вже позначена як «буферна».

У Положенні про Чорнобильський заповідник записано, що «На території заповідної зони забороняється будь-яка господарська та інша діяльність, що суперечить її цільовому призначенню, порушує природний розвиток процесів та явищ або створює загрозу шкідливого впливу на природні комплекси та об’єкти». Зокрема, заборонено «будівництво споруд, шляхів, лінійних та інших об’єктів транспорту і зв’язку, не пов’язаних із діяльністю Заповідника».

Орлан. Фото із сайту ЧБЗ

Такі обмеження однозначно ставили хрест на будівництві в Зоні так званого міжнародного водного шляху «Гданськ-Херсон» (Е40). На думку екологів Е40 знищить Полісся. А на думку деяких транспортників, наприклад, ексголови Асоціації морських портів України Дмитра Петренка, він є економічно невигідним Україні.

Переведення долини річки Прип’ять у буферну зону пом’якшує обмеження.

«У цій зоні в установленому порядку проводяться природоохоронні, протипожежні, водоохоронні, регулятивні та інші заходи, спрямовані на збереження, оздоровлення, відтворення та раціональне використання природних комплексів. Під які, як ви розумієте, можна підігнати практично все, що завгодно», — говорить експерт Національного екологічного центру України Георгій Веремійчик.

Тож хоча у буферній зоні не допускається будівництво промислових та інших об’єктів, розвиток господарської діяльності, але робиться обмовка, що такі заборони стосуються діяльності, яка «може призвести до негативного впливу на Заповідник».

«Такий вплив оцінюється на основі екологічної експертизи, що проводиться в порядку, встановленому законодавством України», — зазначено у Положенні про заповідник.

Але закон про ОВД — оцінку впливу на довкілля — доволі м’який, і позитивний висновок на проведення шкідливого будівництва може бути наданий навіть попри очевидні недоліки проєкту та категоричні заперечення громадськості.

Редакція порталу GreenPost неодноразово направляла інформаційні запити до ДАЗВ і Міндовкілля з проханням надати проєкт організації території заповідника (саме проєктом організації визначається зонування тощо) та інформацію про те, чи цей проєкт вже затверджено (це прерогатива Міндовкілля). Міністерство чемно відповіло, що «наразі вказаний Проєкт до Міндовкілля на розгляд не надходив». А також зазначило, що хоча публічне обговорення подібних документів закон не вимагає, проте «Міндовкілля не заперечує проти проведення публічного обговорення Проєкту його розробником».

А от ДАЗВ не тільки не відповіло інформаційний запит, а й навіть після скарги редакції до Уповноваженого з прав людини надало не відповідь, а відписку, в якій абсолютно нічого не сказано по суті запиту.

Складається враження, що жодних змін зонування не планувалося. Але насправді саме ж ДАЗВ повідомило на своєму ФБ 26 березня 2021 р., що воно погодило проєкти організації території та землеустрою Чорнобильського заповідника. 

«Перший із них — проєкт землеустрою — визначає межі Чорнобильського заповідника загальною площею 226 964,7 га. Цей документ є передумовою для здобуття прав постійного користування земельними ділянками, на яких розташований Заповідник», — ідеться в дописі.

Варто зазначити, що це дуже хороша новина і такі дії вітаються всіма природоохоронцями.

«Другий [документ] — проєкт організації території Чорнобильського заповідника — розроблявся відповідно до законодавства та вимог міжнародних договорів із метою визначення та обґрунтування заходів, які передбачається здійснити протягом п'яти років щодо провадження діяльності, охорони, відтворення та використання природних комплексів та об’єктів, а також визначення й обґрунтування стратегії розвитку природного заповідника на десять років.

Це — надзвичайно важливий і базовий документ для об'єкта природно-заповідного фонду України, оскільки він, разом із визначенням стратегії, обґрунтовує конкретні й ефективні заходи з розвитку заповідної території, її охорони, відтворення й використання природних комплексів та об'єктів», — продовжують інформувати автори допису у ФБ.

Панорама ЧБЗ. Фото з ФБ заповідника

Ну хто ж проти «ефективних заходів охорони» та ще й «конкретних». Але чому лише цими загальними словами інформація й обмежується? Чому чиновники не хочуть розповісти, що саме міститься в документі, на розробку якого витрачено від 100 до 140 тисяч доларів?

Саме така сума фігурує у Публічному звіті т. в. о. голови ДАЗВ. Звіт був оприлюднений 26 лютого 2021 р..

«Станом на кінець серпня 2020 року виконавцем робіт завершено розробку проекту землеустрою. На засіданні науково-технічної ради заповідника 04.09.2020 р. розглянуто та схвалено зазначений проєкт та розпочато процедуру його погодження», — повідомляється на сторінці 17 звіту.

А далі зазначена вартість та етапність виконання робіт.

«У березні поточного (вочевидь, 2020 р. — О. Л.) року контракт щодо розроблення третього (завершального) етапу проєкту організації території Заповідника та охорони його природних комплексів підготовлено та підписано обома сторонами.

Виконавцем робіт станом на 28.04.2020 р. отримано перший платіж на суму 98 тис. дол. США із запланованих 140 тис. дол. США, а також продовжено роботи щодо розроблення третього (завершального) етапу проєкту організації території Заповідника та охорони його природних комплексів.

Крім того, станом на кінець серпня поточного року виконавцем робіт завершено розробку проєкту організації території Заповідника й охорони його природних комплексів. На засіданні науково-технічної ради Заповідника 04.09.2020 р. розглянуто та схвалено зазначений проєкт та найближчим часом буде розпочато процедуру його погодження, згідно з вимогами чинного законодавства», — ідеться у звіті.

Вірогідно, ці роботи фінансувалися проєктом ГЕФ «Збереження, посилення та управління запасами вуглецю та біорізноманіттям у Чорнобильській зоні відчуження». На сайті заповідника є розгорнутий перелік робіт, це справді масштабні та ґрунтовні дослідження. Чому ж адміністрація Зони так вперто не хоче поділитися з широким загалом результатами обробки цим великих масивів даних? Чому немає у відкритому доступі стенограми засідання НТР? Чому ніхто не пояснив необхідність зміни зонування?

Тож хоч процедура обговорення проєкту організації заповідника і не прописана в законі, варто його провести. Сподіваюсь, Міндовкілля та ДАЗВ на це спроможні.

Як ми вже писали, компанія, яка «відмила» 10 мільйонів у зоні відчуження, уникла покарання.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
У річках Буковини підійметься вода до метра
Через опади у річках Буковини підійметься вода до метра
1 хв на прочитання25 хвилин тому
На водоймах Одеської області встановлено 1 000 нерестових гнізд
На водоймах Одеської області встановлено 1000 нерестових гнізд (ФОТО)
1 хв на прочитаннягодина тому
Незаконна рубка лісу Судитимуть Шкода довкіллю
Нарубали на 900 тисяч гривень: на Буковині судитимуть експосадовця лісового господарства
1 хв на прочитання2 години тому
Небезпечні відходи Правила утилізації Міндовкілля
Одна акумуляторна батарея наносить шкоди більше, ніж тисячі тонн відходів від промисловості, — Міндовкілля
3 хв на прочитання3 години тому
В Одесі все частіше на вулицях зустрічаються дикі лисиці: як з ними поводитися у випадку зустрічі
2 хв на прочитання7 годин тому
Як позбутися запаху котячого туалету: 3 правила та 1 «лайфхак»
3 хв на прочитання7 годин тому
Клематис Міс Бейтман — чудово виглядає на арках, трійникових конструкціях, балконних ящиках або обрамленнях (ФОТО)
1 хв на прочитання15 годин тому
Блакитні та сині квіти на клумбах — що посадити (ФОТО)
1 хв на прочитання15 годин тому
Більше з GreenPost
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання4 години тому
Бананові булочки до кави Легкий рецепт Смачна Випічка
Ароматні та м’які бананові булочки до кави або чаю: легкий рецепт випічки
1 хв на прочитання4 години тому
Ризик розвитку раку Шкідливі продукти Поради лікаря
Зросте рівень жиру в крові та ризик розвитку раку: які частини курки краще не їсти
1 хв на прочитання5 годин тому
23 квітня Всеукраїнський день психолога Лікування гіпнозом Техніки заспокоєння Дихальні вправи EMDR-терапія
Всеукраїнський день психолога: модний гіпноз, техніки заспокоєння, дихальні вправи, EMDR-терапія
6 хв на прочитання6 годин тому
Які поживні речовини зберігаються довше під час консервації, ніж у свіжому продукті
1 хв на прочитання9 годин тому
Сметанне печиво — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання14 годин тому
Пробачити собі минулі помилки: Китайський гороскоп на вівторок, 23 квітня
4 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті викрили бізнесмена, який хотів незаконно експортувати пшеницю
1 хв на прочитанняВчора