Догори
Дати відгук

Компанія, яка «відмила» 10 мільйонів у зоні відчуження, уникла покарання

За руйнування екосистеми річки Прип’ять ніхто не відповів.

3 хв на прочитання01 Лютого 2021, 18:55
У разі здійснення проєкту Е40 ця краса буде зруйнована Фото з сайту https://savepolesia.org/(© Daniel Rosengren / FZS) У разі здійснення проєкту Е40 ця краса буде зруйнована Фото з сайту https://savepolesia.org/(© Daniel Rosengren / FZS)
Поділитись:

Північний апеляційний господарський суд фактично виправдав дії ТОВ «СОБІ», яке влітку 2020 року провело масштабні днопоглиблювальні роботи у руслі річки Прип’ять в зоні відчуження.

На думку фахівців Національного екологічного центру України (НЕЦУ) ТОВ «СОБІ» грубо порушила природоохоронне законодавство на річці Прип’ять влітку 2020 року. Адже роботи велись у Чорнобильському біосферному заповіднику та території Смарагдової мережі, тож їм мала передувати оцінка впливу на довкілля та отримання дозволу на роботи на землях водного фонду. Але суд, який відбувся 26 січня 2021 р., виправдав порушників законодавства.

Це було останнє засідання з розгляду апеляційної скарги громадської організації Національний екологічний центр України (НЕЦУ) на рішення Господарського суду м. Києва від 08.07.2020 р. (у справі № 910/4254/20) за позовом НЕЦУ до філії «Днопоглиблювальний флот» державного підприємства Адміністрація морських портів України (ДП АМПУ); товариства з обмеженою відповідальністю «СОБІ» та ДП АМПУ.

Довідка: днопоглиблення Прип’яті є частиною проєкту з будівництва екологічно небезпечного водного шляху Гданськ-Херсон (Е40). 

Уперше за весь час судового процесу, який триває понад рік, був присутній представник Міндовкілля. Він цілковито підтримав позицію НЕЦУ.

На жаль, поки тривали судові розгляди, роботи, що продовжувались усе літо й осінь 2020 р., вже були завершені, земснаряди висмоктали десятки тон піску у як мінімум восьми точках русла річки, завдавши природі значної шкоди

Роботи на Прип’яті. Добре видно плями на воді від нафтопродуктів. Фото зі сторінки «СОБІ» у ФБ

«Не зважаючи на те що роботи з днопоглиблення вже виконані, люди, які порушили закон, мають понести відповідальність», — сказав GreenPost експерт НЕЦУ Георгій Веремійчик.

Але суд не взяв до уваги аргументи НЕЦУ та знайшов причини виправдати порушників закону. Понад те, вину за звільнення від відповідальності компанії «СОБІ» голова колегії суддів фактично переклав на екоактивістів. Зокрема, він запитав, чому НЕЦУ не подавав позов, коли компанія «СОБІ» виконувала днопоглиблення за аналогічним договором на Каховському водосховищі? Хоча громадськість не має обов’язку оскаржувати всі протиправні дії. Та й порушення закону в одному випадку не дає індульгенцію повторно порушувати закон у випадку іншому. Також суддя дивним чином не побачив різниці між роботою земснарядів у експлуатаційній акваторії Каховського водосховища та роботами на заповідних землях. Тож врешті-решт суд відмовив НЕЦУ у задоволені позову.

Рішення суду може бути оскаржене, але наразі порушники вийшли сухими з води.

Ця справа показує, що добитися через суд дотримання природоохоронного законодавства посадовцями, потужними компаніями дуже складно в Україні.

«Державна система нагляду за дотриманням природоохоронного законодавства в господарській діяльності є декоративною та практично не функціонує. Чим багатша компанія, тим більше вона має можливостей порушувати закон. Роль громадськості, як захисника довкілля, дуже зростає за зазначених обставин.  Ми все ще перебуваємо на початку шляху утвердження демократичних цінностей в Україні. Перед нами тернистий шлях і ми його повинні пройти з гідністю», — сказав Георгій Веремійчик.

Як ми вже писали, Мінінфраструктури почало нищення Прип’яті та Дніпра. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Зображення згенероване ШІ
Найгірші «сусіди» для троянд
1 хв на прочитання23 хвилини тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Сучасні низьковуглецеві технології в Україні
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
Пів України накриють морози
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитанняВчора
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитанняВчора
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитанняВчора
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитанняВчора