Догори
Дати відгук

Канал Балтика-Чорне море (Е40) відкриє шлях чужорідним видам – вчені

Екологи вимагають провести експертизу

2 хв на прочитання22 Липня 2020, 16:26
Дніпро-Бузький канал, який стане частиною Е40, геть не схожий на річку. Фото Kanstantyn Haretsky/Екопартнерство/ZOI-network Дніпро-Бузький канал, який стане частиною Е40, геть не схожий на річку. Фото Kanstantyn Haretsky/Екопартнерство/ZOI-network
Поділитись:

Будівництво річкового каналу через Полісся знищить біорозмаїття і відкриє ворота для поширення чужорідних (інвазійних) видів. Про це під час прес-конференції “Які будуть наслідки поглиблення Прип’яті у Чорнобильській зоні без оцінки впливу на довкілля?” сказав член-кореспондент Національної академії наук України, директор Інституту гідробіології Сергій Афанасьєв.

«На сьогодні водність верхньої Прип’яті досить мала. І саме звідси беруть воду для підтримки роботи Дніпро-Бузького каналу. Річка Піна, в яку впадає цей канал, стала більш водною, ніж сама Прип’ять. Тобто вже не Піна є притокою Прип’яті, а навпаки. Тому що у Піну більше подається води через Білозерську систему. При цьому заповідна ділянка Прип’ять-Стохід залишається з меншою кількістю води. І це дуже печально, бо ця ділянка є найкраще збереженою з огляду на ті види, які були ще з прадавніх часів, з часів Геродотового моря, вони збереглися з тих днів, коли Прип’ять тільки-тільки стала річкою», - розповів Сергій Афанасьєв.

Наразі там практично немає інвазивних (завезених, чужих нашій фауні) видів.

«Зокрема, немає дрейсени — це такий понтокаспійський молюск, який окупував усі водні екосистеми й повністю змінює усі донні екосистеми. Дрейсена підіймається зараз Дніпром угору, але до верхньої Прип’яті ще не дійшла. Але як тільки ми почнемо подавати більше води, рити канали, то вона там буде. Не кажу, що не треба цього робити. Але якщо робити – то правильно. Треба провести досить детальні дослідження. Яким чином можна зробити попереджувальні заходи. Яким чином провести компенсаційні заходи. Але на сьогодні ця днопоглиблювальна історія не проходила ні оцінки впливу на довкілля, ні будь-якої нормальної екологічної експертизи» - резюмував гідробіолог.

Як ми вже писали, в Україні ось-ось почнеться реалізація першого етапу будівництва гігантоманського проєкту – каналу Балтика-Чорне море, який у певних колах також відомий як проєкт Е40. Цим етапом має стати днопоглиблення річки Прип’ять. При цьому ні весь проєкт Е40, ні його перший етап не проходили ні оцінки впливу на довкілля, ні якихось серйозних екологічних, економічних, соціальних експертиз.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання8 годин тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання9 годин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання11 годин тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання11 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання12 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання13 годин тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання14 годин тому
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання16 годин тому