Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Медреформа
  • Запорізька облрада мала би спочатку виконати свої зобов’язання перед мелітопольським тубдиспансером, а тоді вже вчиняти скандал — експерт

Запорізька облрада мала би спочатку виконати свої зобов’язання перед мелітопольським тубдиспансером, а тоді вже вчиняти скандал — експерт

«Коли починаєш якесь розслідування, головне не вийти в його ході на самого себе».

3 хв на прочитання14 Липня 2021, 16:24
Туберкульоз Туберкульоз
Поділитись:

Співголова Всеукраїнської Коаліції «Зупинимо туберкульоз разом», Голова правління БО «Українці проти туберкульозу» Віталій Руденко вважає, що заступник Голови Запорізької облради, який вимагав притягнути до відповідальності лікарів за те, що Мелітополем ходять хворі на туберкульоз, почав не з того кінця.

«Питання треба вирішувати, але не у стилі «подаю у прокуратуру, всіх покарати, засудити», — переконаний активіст.

Він пропонує, перш ніж звинувачувати фтизіатрів, з’ясувати, що зробила обласна адміністрація для Мелітопольського протитуберкульозного відділення Запорізького регіонального фтизіопульмонологічного центру. Наприклад, у розпорядженні Кабінету міністрів про затвердження плану заходів щодо реалізації державної стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги є пункти, що стосуються безпосередньої відповідальності обладміністрацій і облрад. Зокрема 3 пункт «Здійснення заходів з реорганізації регіональних протитуберкульозних закладів, що передбачає злиття всіх протитуберкульозних закладів відповідного регіону в єдиний в регіоні протитуберкульозний заклад» і 5 пункт «Приведення матеріально-технічної бази регіональних фтизіопульмонологічних центрів у відповідність з вимогами Стандарту інфекційного контролю для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу хворим на туберкульоз».

«Нехай шановний заступник Голови облради поставить сам собі та своїм підлеглим запитання: скільки коштів було виділено або що було зроблено для матеріально-технічної бази цього мелітопольського відділення, щоб там якісно надавалися медичні послуги», — пропонує Віталій Руденко.

Активіст нагадує і про інші пункти розпорядження Кабміну, обов’язкові для виконання. Наприклад, пункт 6 — «Створення системи реабілітації хворих на туберкульоз, що передбачає як соціальну, фізичну та медичну реабілітацію, кінцевою метою якої є реінтеграція хворого на туберкульоз у суспільство», або пункт 9 — «Безперервне та постійне інформування населення з питань профілактики, раннього виявлення туберкульозу».

«Чи розглядала облрада питання профілактики туберкульозу, як це слід робити в медіапросторі — якісь звернення через ЗМІ, буклети, інформаційні акції, окрім дня боротьби з туберкульозом?» — запитує Віталій Руденко.

Є ще пункт 10 — «Проведення та оприлюднення результатів аналітичної оцінки щодо дотримання роботодавцем вимог законодавства у сфері охорони праці стосовно забезпечення належних умов праці, відпочинку самих лікарів».

«А чи не є роботодавцем мелітопольських медиків облрада? Треба почати із себе. Що сам роботодавець зробив для лікарів? Що обласна рада зробила для мелітопольського диспансеру? Мої друзі-чиновники кажуть: «Коли починаєш якесь розслідування, головне не вийти в його ході на самого себе».

Безумовно, треба розібратися, чому це сталося, і я припускаю, що були якісь похибки з боку керівництва Мелітопольського тубдиспансеру. Але якщо люди залишили заклад, то чи головний лікар подавав письмові звернення згідно із законодавством України? Тут обопільна робота, і я був би дуже обережним у висновках, почав би розбиратися зверху, а тоді вже дійшов до самого диспансеру чи відділення. І розробив би комплексну програму лікування хворих на туберкульоз у Запорізькій області і, зокрема, в Мелітополі», — говорить Віталій Руденко.

Ми вже розповідали, що незалежно від дій облради хворі на мультирезистентні форми туберкульозу ходили Мелітополем, ходять і будуть ходити — експерт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.