Догори
Дати відгук

Незалежно від дій облради хворі на мультирезистентні форми туберкульозу ходили по Мелітополю, ходять і будуть ходити — експерт

Пропозиція заступника Голови Запорізької облради розігнати тубдиспансер і посадити лікарів викликала бурхливу реакцію.

3 хв на прочитання13 Липня 2021, 19:17
Парк Горького, Мелітополь. Фото: Марина Івчик. Парк Горького, Мелітополь. Фото: Марина Івчик.
Поділитись:

Заступник голови Запорізької обласної ради Владислав Куценко оприлюднив результати перевірки Мелітопольського протитуберкульозного відділення Запорізького регіонального фтизіопульмонологічного центру. Вона виявила відсутність у стаціонарі кожного п’ятого пацієнта з активною формою туберкульозу.

Владислава Куценка обурило, що персонал допустив, аби хворі, замість ізольованого перебування у відділенні, вільно пересувались вулицями, перебували у громадському транспорті, в супермаркетах, на ринках.

«Страшно уявити, скільки людей може заразитись або вже заразились туберкульозом через подібне ставлення до своїх обовязків із боку медперсоналу. Вважаю такі дії медиків неприпустимими! Це не просто службова недбалість, — фактично, своїми діями працівники Мелітопольського відділення замість лікування та попередження хвороби сприяють розповсюдженню небезпечної недуги.

Щодо тих, хто допустив таку ситуацію, ми ініціюватимемо ґрунтовні перевірки та реєстрацію кримінальних проваджень. Відповідне звернення до правоохоронних органів уже підготовлене», — написав Владислав Куценко.

Співголова Всеукраїнської Коаліції «Зупинимо туберкульоз разом», голова правління БО «Українці проти туберкульозу»  Віталій Руденко пропонує Владиславові Куценку, перш ніж приймати рішення, скоротити це відділення Мелітопольське чи не скоротити, детально вивчити питання.

Правник нагадує, що протитуберкульозний медичний заклад — це не в’язниця, не режимний об’єкт. «Якщо хворому щось спало на думку та він  пішов — ніхто його не зупинить. Є закон «Про протидію туберкульозу», де чітко визначено, що якщо хворі на заразні форми туберкульозу лікуються стаціонарно та порушують режим, головний лікар має повідомити про це письмово до суду. Керівник закладу ще має працювати якимсь наглядачем у лікуванні хворого на туберкульоз, але цього бути не повинно — лікар має займатися винятково лікуванням. А потім поліція мусить розшукати цю людину, суд — прийняти рішення про примусове лікування, її під вартою відведуть у стаціонар, вона там ніч переночує — і на наступний ранок залишить цей лікувальний заклад. Фтизіатри неодноразово розповідали про такі випадки. Закон не працює через відсутність більшості підзаконних актів», — говорить Віталій Руденко у коментарі GreenPost.

Він наголошує: взагалі жодними законами не можна загнати хворих до лікувальних закладів, це треба робити іншими шляхами. Якщо закрити цей заклад, то всі хворі перейдуть на амбулаторну форму лікування.

«Хоч би що робив заступник голови Запорізької облради, я хочу йому сказати, що хворі на мультирезистентні форми туберкульозу ходили Мелітополем, ходять і будуть ходити», — говорить Віталій Руденко.

Також ми розповідали, що пацієнти з туберкульозом можуть лікуватися в сімейного лікаря: що входить у безкоштовні послуги.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля та Міжнародний день пам’яті тварин
20 квітня - Всеукраїнський день довкілля
2 хв на прочитання20 хвилин тому
Браконьєр Збитки державі Риболовля
На Одещині викрили браконьєра, який завдав збитки державі на суму більше мільйона гривень
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Мангал із цегли власноруч (ФОТО)
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора