Догори
Дати відгук

Законопроект 7457 фактично легалізує не «медичний канабіс», а суто побутове вживання легких наркотичних речовин — експерт

«Медичного канабісу залишиться стільки ж, а за рівнем жертв ДТП Україна вийде на перше місце в світі».

4 хв на прочитання14 Серпня 2023, 19:04
Поділитись:

Законопроект 7457 (про регулювання обігу рослин роду коноплі в медичних, промислових цілях, науковій і науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань і посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни) фактично легалізує не «медичний канабіс», а суто побутове вживання конопель у вигляді легких наркотичних речовин, посилаючись на «призначення лікарем медичного канабісу». Про це заявила лікар, громадська діячка, голова ГО «Експертна Рада суспільних досліджень та проектів у сфері національного здоров'я та соціального захисту» Інна Березюк.

Критикуючи зазначений законопроект, вона висловила сумнів у доцільності та реальності його впровадження в медичну практику. Експерт вважає, що після прийняття такого закону насправді почнеться призначення лікарем медичного канабісу і закінчиться контроль за вживанням будь-якого канабісу «під прикриттям нинішньої розігнаної в ЗМІ теми "лікар призначив"».

«Я насправді погано собі уявляю механізм "рецептурного призначення та контролю" за препаратами, які не мають у своєму складі чіткого дозування, чіткого медичного складу, тобто є препаратами з трави, а простіше БАДами, якщо всі ці роки ми саме й боремось за "доказову медицину" й за те, щоб суто медичний протокол, за який відповідає лікар, зводився виключно до препаратів рецептурного ряду, а всю решту "бантиків" лікар призначав виключно поза межами такого, тобто "суто рекомендаційно".

Бо якщо ТГК — то це стаціонар й амбулаторний суворий облік, але це — наркотичні й психотропні речовини, такі самі як морфій і решта препаратів суворого обліку, які ми використовуємо й зараз дуже поганенько навіть їх контролюємо насправді, давайте не будемо людям брехати, що то "не наркотик". А якщо це CBD, то це — БАДи, й тоді а де тут лікар і його "рецепт"?» — запитує експерт.

Лікар нагадує, що коноплі мають у своєму складі до 415 сполук, серед яких є фракції психоактивних речовин (ТГК), які можуть викликати дезорієнтацію, сплутаність свідомості, відсутність критичного відношення до своїх дій у людини, яка вживає такі речовини. Тому, на її думку, в разі прийняття 7457 на ритейловий прилавок України у нинішньому стані її державного регулювання під маркою «легкі CBD-фракції конопель» у якості БАДів для куріння й іншого побутового вживання від «зацікавлених підприємців України» потраплять саме неперевірені невичищені концентрати, які мають у своєму складі такі психоактивні речовини, які мають підлягати суворому фармацевтичному обліку та призначатись стаціонарно, або за списанням з суворим обліком (якщо рецептурно).

«Лікар апріорі не може зараз в Україні відповідати за шлях отримання та подальшого використання при такій реалізації препаратів конопель у межах медичного процесу. На 99,9 % реалізація будь-якого медичного цільового призначення та контролю за коноплями, вирощеними на полях "з медичною метою", буде лише фабулою. Тим більше у випадку БАДів конопель, які апріорі не є рецептурними препаратами, й лікар може призначати їх виключно в рамках безрецептурних рекомендацій», — наголошує Інна Березюк.

Вона застерігає, що Україна, яка перебуває у стані війни, наразі не має ні кадрового, ні системного, ні фінансовго ресурсу для державного контролю й державного регулювання легалізації побутового вживання легких наркотичних речовин.

«Наразі ми не можемо поки що впоратись ще з алкоголем в суспільстві на рівні того адекватного контролю, який має бути належним, щоб ми усі могли жити безпечно. Раджу усім приміряти цю ситуацію на себе, особливо з огляду на те, що принаймні рівень алкоголю в крові контролювати потім судмедустановам і правоохоронним органам легше, й механізм у нас налагоджений, здається, роками. Але як то зараз "на практиці" — кожен може бачити. А тепер просто уявіть собі цю ж саму людину за кермом після "медичного канабісу". Чи можна взагалі буде притягнути такого до відповідальності?» — запитує громадська активістка.

Інна Березюк підкреслює, що слід дивитись на цей процес ширше як на загальномедичний і знайти «саме той механізм застосування в реальній медичній практиці реального медичного канабісу».

Вона переконана, що в разі прийняття цього закону медичного канабісу у нашій державі залишиться рівно стільки ж, скільки й раніше, тимчасом як за рівнем жертв ДТП за наявної системи контролю за вирощуванням, виробництвом і подальшою реалізацією Україна вийде на перше місце в світі.

Також нагадаємо, що кому — війна, а кому — покурити шмалі: експерт критикує законопроект про легалізацію канабісу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення: URB/SWNS
На території Об'єднаних Арабських Еміратів з'явиться перший у світі оздоровчий острів
1 хв на прочитання11 хвилин тому
Зображення згенероване ШІ
Протестувальники в Парижі вимагають припинити очищення міста від саморобних таборів перед Олімпіадою
1 хв на прочитання5 годин тому
Ознаки інсульту Небезпечні симптоми Хвороби
Ці ознаки інсульту можуть попередити про загрозу життю: ніколи не ігноруйте їх
2 хв на прочитання6 годин тому
Фото: BILD
У Німеччині команда зіграла у футбол голяка, протестуючи проти комерціалізації цього виду спорту (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому
На Одещині відкрили дзеркальний туалет - "мільйонер"
1 хв на прочитанняВчора
Страсна п'ятниця: до чого варто прислухатися, а чого робити зась
2 хв на прочитанняВчора
БЕБ на Волині вилучило контрабандні електронні сигарети вартістю 3,2 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
5 причин відсутності ерекції у чоловіків, або Чому іноді "вранці встає лише сонце"
1 хв на прочитанняВчора