Догори
Дати відгук

Кому — війна, а кому — покурити шмалі: експерт критикує законопроект про легалізацію канабісу

На українських землях історично росли коноплі, здавна з них робили безліч корисних побутових речей, але є нюанси.

3 хв на прочитання09 Червня 2022, 16:30
Поділитись:

Для того, щоб українська медицина змогла зараз вже використовувати препарати канабісу за призначенням у онкохворих, зовсім не потрібно засівати українські поля коноплями. Про це заявила лікар, громадська діячка, голова ГО «Експертна Рада суспільних досліджень та проектів у сфері національного здоров'я та соціального захисту» Інна Березюк.

«Бо поки ті коноплі виростуть та ті виробництва будуть побудовані й адаптовані до випуску, пройдуть усі прекваліфікації, усі дослідження для випуску такого препарату на легальний фармринок (що ще й недешево), то такий препарат можна просто зареєструвати в ДЕЦ і ввозити його з-за кордону навіть і негайно, не чекаючи ніяких узагалі рішень ВРУ — як, до речі, й багато інших подібних, які зараз для знеболення потрібні під час війни і яких бракує. Усі ці препарати належать до препаратів суворого фармнагляду, але процедура їх використання, списання та контролю за цим не є аж ніякою не новою для медицини України, ніякою не складною й ніякою не недоступною.

Вона існує роками й у ній варто тільки просто підтримувати порядок та, звичайно, «оновлювати список» препаратів, що використовуються в Україні. Тим більше ми сто разів уже «лібералізували» законодавство з ввезення медпрепаратів, і варто просто почати культурно й чесно без аферизму використовувати хоча б те, що є, але не завжди це просто є головною темою вигоди пропихування нових законопроектів типу цього «конопляного». Назараз абсолютно легко можна поповнити наш список прекурсорів та наркотичних засобів, які ми ввозимо. З іншими ж із цього списку чомусь перепон немає?» — говорить Інна Березюк.

Вона наголошує, що процедура суто технічна, причому саме на рівні дій виключно структур, підлеглих Кабміну, тому ніяке «конопляне законодавство» тут не потрібне.

Експерт вважає, що метою легалізації медичного канабісу в Україні є не врегулювання суто медичних питань «осучаснення» схем лікування, а виключно тема вирощування конопель в Україні в широких масштабах.

Лікар погоджується з аргументом, що на українських землях коноплі росли ще в давнину, й із них робили безліч корисних побутових речей. Але наголошує, що тоді не було масової наркоманії, тим більше серед підлітків. Окрім того, був налагоджений контроль, причому значно кращий, ніж ми можемо забезпечити зараз, тим більше під час війни.

«Усі ці аргументи не дозволили відомій колаборації «науковців і пОцієнтів», які бажають заробити саме на цій темі — побутовий доступ і широка торгівля з шаленими прибутками (на наслідки — плювати), зробити цей «гешефт» за миру, але ось тепер «вот он пришел, этот радостный час» — ви ж усі бачите, як класно все для них склалось... Ніхто не помітить, ніхто не зрозуміє, й головне — усі зайняті точно не коноплями... За винятком тих, кому хочеться на цьому заробити й покурити», — переконана Інна Березюк.

Нагадаємо, похідні канабісу не входять у стандартний протокол знеболення: експерт критикує легалізацію канабісу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання13 хвилин тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитаннягодина тому
Відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитаннягодина тому
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання2 години тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання4 години тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання5 годин тому
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання6 годин тому
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитання7 годин тому