Займаючись спортом, прислухайтеся до себе: фітнес-інструктор перерахував симптоми, коли потрібно припинити тренування

3 хв на прочитання6 годин тому
Зображення згенеровано ШІ

У деяких випадках заняття можуть принести більше шкоди, ніж користі, чи навіть призвести до погіршення самопочуття.

Під час тренування дуже важливо вчасно зупинитися. Як зрозуміти, що настав час це зробити? Ось що розповів фітнес-інструктор, кандидат у майстри спорту з легкої атлетики Павло Бармотін.

Займаючись спортом (як на любительському, так і на професійному рівні), дуже важливо вміти прислухатися до себе, до свого організму. Тому що в деяких випадках заняття можуть принести більше шкоди, ніж користі, чи ще гірше — призвести до погіршення самопочуття, спровокувати погіршення стану.

По-перше, не варто навіть починати займатися фізичними вправами, якщо вам із самого початку погано: ви хворі чи просто відчуваєте фізичну слабкість, не відчуваєте достатньо сил і енергії для ефективних занять. У цьому випадку тренування краще перенести на інший день, коли ви відчуєте себе здоровим і повним сил. Не варто «ламати» себе й перевантажувати організм, який таким чином бореться з хворобою чи відчуває занепад сил.

Але якщо до тренування все було добре, які сигнали може подавати організм, сигналізуючи про те, що пора зупинятися?

Дуже сильне почастішання пульсу, часте серцебиття, починає з'являтися задишка — це симптоми, щоби знизити темп тренувань до мінімуму. Важливо те, що раптово зупинятися теж погано. Уявіть собі: серце працює в посиленому темпі, м'язи качають кров, як помпа. М’язи як наше друге серце. Коли вони працюють, вони допомагають серцю перекачувати кров. І якщо ми раптово зупиняємося, м'язи перестають працювати, а серце не може різко сповільнити темп, воно продовжує качати кров у тому ж темпі й бере на себе колосальне навантаження. Тому рух не можна раптово припиняти. Треба переходити на ходьбу чи сповільнити темп.

До речі, щоб підготувати серце до навантаження, перед початком тренувань необхідно зробити розминку. Щоб заспокоїтися, відновити дихання — в кінці тренування має бути розслаблення. Ні цю, ні будь-яку іншу частину тренування не можна ігнорувати.

Запаморочення, «мушки» перед очима, відчуття болю, тривожний передсудомний стан — також чіткі сигнали до того, щоби зробити перерву чи взагалі припинити заняття. Часто це відбувається через нестачу чи надлишок кисню. Необхідно посидіти, попити води, за можливості відкрити вікно й забезпечити доступ свіжого повітря.

Але взагалі при заняттях будь-яким видом спорту чи фізичною культурою дуже важливий стан комфорту. Якщо вона є — бережіть своє здоров’я. Та щойно з'являється дискомфорт, будь-які неприємні відчуття чи біль (не плутати з легкою приємною втомою й дискомфортом від фізичної травми), заняття краще припинити. Не потрібно героїзувати й випробовувати свій організм на міцність і витривалість — адже наслідки можна потім «розгрібати» досить довго. Головне — рух. Темп, ритм, швидкість, кількість повторів — справа другорядна.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: