Догори
Дати відгук

З якими аналізами варто йти на прийом до кардіолога

Щоби зробити зустріч із лікарем максимально ефективною, заощадити час та гроші.

3 хв на прочитання14 Вересня 2021, 07:30
Поділитись:

Лікар-кардіолог Анна Солощенко радить перед першим візитом до кардіолога здати деякі аналізи. І наводить причини.

1) Без деяких аналізів огляд кардіолога буде не таким ефективним, як хотілося б. Це ліпідограма, аналізи пов'язані із цукровим діабетом (або ризиком захворіти на нього), щитоподібною залозою тощо.

«Вважаю, що ефективність огляду буде приблизно 30%, якщо кардіолог не побачить ці результати. Бо підвищення холестерину, глюкози або порушення роботи щитовидної залози можуть суттєво повпливати на ризик інфаркту, інсульту , небезпечної аритмії чи серцевої недостатності. Навіть якщо ви звернулися до спеціаліста лише з якимось конкретним питанням, надважливо дізнатися, чи є проблеми на цьому фронті. Бо вирішення невеличкої проблеми зараз не врятує від величезної проблеми через 5 років. Якщо ви отримали нормальні показники – це дасть можливість вам та вашому кардіологу спати спокоійно. Якщо виявили порушення – на ранніх стадіях можна все вирішити без загрози для майбутнього», — говорить лікар.

2) Кардіолог нагадує «дуже старе, але актуальне досьогодні правило медицини: «Не нашкодь». Щоби ліки не викликали побічних реакцій або погіршення здоров'я з боку інших систем та органів, лікарю потрібно знати точно, що до лікування у пацієнта вже не було проблем із нирками та печінкою.

«Це головні органи, що відповідають в нашому тілі за знешкодження та виведення ліків після того, як вони зробили корисну справу. Якщо печінка або нирки значно ушкоджені, лікар має знати, які саме препарати варто призначити. Так, є препарати, що переважно виводяться нирками (знадобляться у випадку проблем із печінкою) або переважно переробляються печінкою (доречні, якщо нирки не в нормі)», — розповідає Анна Солощенко.

3) Здача аналізів перед початком лікування допоможе оцінити позитивну динаміку через деякий час (а іноді й негативну чи її відсутність, це також буде корисним).

4) Чимало кардіологів мають призначити кардіологічний аспірин уже при першому візиті пацієнта, щоби знизити ризик інфаркту або інсульту. Не знаючи рівень тромбоцитів або гемоглобіну, лікар ризикує.

«Простий загальний аналіз крові може врятувати людину від загрози кровотечі», — говорить кардіолог.

5) У багатьох медичних закладах пацієнт платить за першу консультацію, йому рекомендують здати аналізи, він приходить і платить за другу. Тому попередня здача аналізів робить першу ж зустріч із лікарем максимально ефективною, економить час та гроші.

Анна Солощенко пропонує перелік бажаних аналізів, які варто здати перед першим візитом до лікаря:

  • ліпідограма;
  • АЛТ;
  • АСТ;
  • ТТГ;
  • 25 гідроксивітамін Д;
  • індекс HOMA;
  • загальний аналіз крові із формулою;
  • креатинін;
  • калій;
  • сечова кислота.

Окрім того, у спортзал тільки після візиту до лікаря: кардіолог розповідає, як не нашкодити собі фізичними навантаженнями.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я