Догори
Дати відгук

Їмо і не депресуємо: чим харчуватися восени, щоб бути бадьорим

Поради біохакерів і нутриціологів

3 хв на прочитання08 Жовтня 2020, 11:07
Поділитись:

Восени якось особливо важко робити що-небудь. Сонця стає все менше, мелатонін (гормон сну) виділяється все раніше. Опалення немає і впору залізти під ковдру і більше ніколи не виходити з дому. Від усього цього починається хандра і сонливість.

З усім цим можна впоратися за допомогою їжі. Якщо є правильні продукти і стежити за режимом, не доведеться вживати вітаміни і насилу викочуватися з ліжка вранці. Як влітку не буде, але точно стане легше.

Чому стає сумно

Порушення настрою. Осінь і зима - звичайний час сезонного афективного розладу (САР) - порушення настрою, яке залежить від зміни пір року. У холодну пору найчастіше починається період депресії.

Менше світла. День стає коротшим, і мелатонін починає вироблятися раніше. Штучне світло не рятує, постійно хочеться спати.

Зниження активності. Влітку ми багато гуляємо і займаємося спортом, восени розваги за межами приміщень сходять нанівець.

Менше сезонних продуктів. У холодні сезони, особливо в Північній півкулі, складно знайти свіжі фрукти і овочі, які б допомогли зберегти баланс в організмі.

Зростання простудних захворювань. Все перераховане вище призводить до ослаблення імунітету: ми починаємо більше хворіти.

До чого тут їжа

Нейрони шлунка пов'язані з мозком: те, що ми їмо, визначає те, що ми відчуваємо.   Їжа живить не тільки нас, а й бактерії. Перекоси в харчуванні змінюють співвідношення мікроорганізмів: одні бактерії їдять багато і ростуть, інші недоїдають.

Що робити

Нутриціологи радять звернути увагу на продукти, насичені вітамінами:

Вітамін С - квашена капуста, ківі, цитрусові, шипшина.

Вітамін Е - горіхи, печінку і рослинне масло.

Селен, магній і цинк - яйця і м'ясо птиці, морепродукти і цільнозерновий хліб.

Бета-каротин - шпинат і морква.

Поліфеноли (імуностимулятори, що захищають від вірусів) - 2 столові ложки оливкової олії в день.

Нормалізувати функції шлунку і зміцнити імунітет допоможуть кисломолочні продукти: ряжанка, домашній сир, грецький йогурт без добавок. Краще вибирати фермерські продукти без домішок.

Не бійтеся вуглеводів

Вуглеводи - джерело енергії. Вони потрібні, щоб рухатися і чітко мислити: один тільки мозок споживає більше 300 ккал вуглеводів в день.

Коли ми їмо вуглеводи, наше тіло розщеплює їх на прості цукри - глюкозу. Коли рівень глюкози підвищується, підшлункова залоза виділяє гормон інсулін. Він потрібен для доставки глюкози з крові в клітини, де вона використовується як джерело енергії.

Коли ми їмо вуглеводи, особливо солодке, підвищується настрій і працездатність. Якщо сумно і мляво, кращий спосіб - з'їсти вуглеводи. Але пам'ятайте про почуття міри: якщо з'їсте занадто багато шоколаду, глюкози стане занадто багато і в підшлункова буде посилено глушити її інсуліном. Надлишок інсуліну різко знизить рівень глюкози, що викличе занепад сил і потребу у цукрі.

Вибирайте повільні вуглеводи - ті, які повільніше розщеплюються і приносять більше енергії: крупи, злаки, цільнозернові макарони.

 Відомо, замість сотні дорогих препаратів можна користуватися природними "антибіотиками".

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.