Догори
Дати відгук

Якщо не COVID-19, то помирайте – не врятуємо

Київську лікарню №8 не зачинили, але вона приймає лише хворих із коронавірусом

3 хв на прочитання10 Вересня 2020, 20:58
Поділитись:

Соцмережами ширяться дописи про те, що багатостраждальна київська лікарня №8 не встигла відкритися, як знову закрилася – цього разу лише для хворих без COVID-19. Але не всі факти в таких дописах відповідають дійсності, запевнив у своєму коментарі GreenPost заступник директора КНП «Київська міська клінічної лікарня №8» Богдан Легінь. Зокрема він спростував твердження, що після карантину у його лікарні звільнилося від 20 до 30% персоналу. Хоча підтвердив, що у першу хвилю карантину частина працівників справді пішла – переважно це були люди з груп ризику (які мали якусь патологію або пенсійного віку) чи ті, кому стало незручно добиратися на роботу з області, коли припинилися транспортні перевезення.

«Але після того до нас і приходили на роботу. І я б не сказав, що ця втрата така вже значуща на сьогодні. На роботі лікарні вона особливо не позначилася», – говорить Богдан Легінь.

Однак він наголошує, що здебільшого позвільнялися медсестри й санітарки – «це важлива ланка, і ці втрати відновилися не повністю».

Що ж до самого закриття лікарні №8 для мешканців Оболоні, то якщо людина зі зламаною ногою чи апендицитом не має бодай підозри на COVID-19, її відправлять в інший район міста.

«27 серпня розпорядженням Міністра охорони здоров'я наша лікарня була внесена в перелік медичних закладів, які надають медичну допомогу хворим із COVID-19, і з 28-го після 16.00 до нас почали поступати перші пацієнти, – говорить Богдан Легінь. – Відтоді ми поступово виписуємо хворих, які лежали в профільних відділеннях – хтось виписувався на доліковування на амбулаторну ланку, хтось переводився в інші стаціонари, де є профільні відділення, частина хворих, які були на момент закриття нетранспортабельні, доліковувалися в так званій чистій зоні».

З 28 серпня КНП «Київська міська клінічної лікарня №8» приймає хворих тільки з підозрою або підтвердженим діагнозом COVID-19. Причиною того, що лікарню №8 перепрофілювали під «коронавірусну», стала наявність 24 апаратів ШВЛ і 90 ліжок із можливістю подачі кисню.

На сьогодні у стаціонарі лікарні, готовому надати хворим із COVID-19 400 ліжок, перебуває 219 пацієнтів із підтвердженим коронавірусом, із них 10 у реанімації (на апараті ШВЛ) і 48 потребують кисневої підтримки. Якщо ж людина хворіє в легкій формі та має можливість самоізоляції, то її відправляють на амбулаторне лікування. У лікарні працює 2 відділення обсервації, де пацієнт чекає результатів ПЛР-тесту (наразі таких близько 40).

«Якщо ковід підтверджується, що він залишається у нас, якщо ні, їде в іншу лікарню зі звичайною – нековідною – пневмонією і доліковується в іншому стаціонарі», – пояснює Богдан Легінь.

Раніше ми розповідали, як Київську лікарню №8 «поставили на паузу».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання44 хвилини тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитаннягодина тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання2 години тому
Відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання2 години тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання3 години тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання5 годин тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання6 годин тому
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання7 годин тому