- Головна
- Новини
- Агро
- Урожай-2022
- Як зберігати овочі та фрукти в домашніх умовах: кілька лайфхаків
Як зберігати овочі та фрукти в домашніх умовах: кілька лайфхаків
Так можна зберігати цибулю, часник, моркву, буряк і яблука.
У місті, де ми найчастіше купуємо необхідну кількість фруктів, овочів і зелені, як правило, не виникає питання про їх зберігання. Зазвичай усе використовується відразу або в два-три прийоми, тому залишки можна зберігати в холодильнику чи в спеціальній тарі на кухні, на балконі або лоджії, якщо дозволяють погодні умови. UAEU наводить поради знавців для тривалішого зберігання тих або інших рослинних продуктів.
Як зберігати цибулю
֎ Щоб підготувати циблую до зимівлі, її треба добре відсортувати і перебрати.
֎ Для тривалого зберігання у цибулі залишають так звану шийку, усохле листя завдовжки близько 4 см, що перешкоджатиме проникненню бактерій. А якщо ви хочете сплітати цибулю у вінки або зв'язувати у в'язки, то залишайте шийку завдовжки близько 10 см і більше, при цьому шийка має бути абсолютно сухою.
֎ Для зберігання цибулі придатні сітки і навіть старі капронові колготки чи панчохи, які можна заповнити цибулинами і підвісити на гачки.
֎ Найкраще зберігати цибулю в сухому приміщенні при кімнатній температурі (18-24 °С) у вінках, в'язках, кошиках або ящиках місткістю до 20 кг. Можна розміщувати лук і на стелажах, але тільки тонким шаром, не вище 30 см.
Майте на увазі, що цибуля особливо швидко робиться непридатним, якщо тримати її навіть нетривалий час у мішках, кулях або ящиках без доступу повітря.
֎ Можна зберігати цибулю в сухих льохах на холоді при температурі до + 2 °С. При цьому цибуля частіше псується, зате менше всихає.
Запам'ятайте: цибуля не любить різких коливань температури і вологості.
֎ На холоді найчастіше зберігають цибулю і сіянку, призначені для посадки. Але якщо немає можливості строго витримувати постійну температуру для посадочного матеріалу, то краще зберігати його так само, як і цибулю, призначену для їжі, тобто при температурі +18-24 °С, і не допускати зниження температури до 16 °С і нижче, інакше потім, після посадки, цибуля почне утворювати квітконосні стрілки.
Як зберігати часник
Зазвичай ми вживаємо часник у меншій кількості, ніж цибулю. Але якщо ми самі вирощуємо цю рослину, для її зберігання також потрібні особливі умови.
֎ Часник перед зимівлею необхідно, як і цибулю, перебрати і відсортувати, відібрати пошкоджені зубчики.
֎ Якщо часник, відкладений для зберігання, призначений тільки для їжі, корінці кожної голівки можна підрізувати і підпалити, щоб вони не пустили корені. Можна також змастити обрізані корінці рідким воском.
֎ Так само, як і в цибулі, у часнику треба залишити шийку з сухого листя завдовжки 4-5 см, якщо ви зв'язуватимете часник у вінки, або завдовжки 10 і більше см, якщо ви збираєтеся зберігати часник у в'язках.
֎ Можна у кожної голівки залишити насінний стержень завдовжки 20-30 см, зв'язати деяку кількість голівок часнику разом і зберігати в підвішеному стані або на стелажах.
֎ Можна зберігати часник і врізнобіч на стелажі, в невеликих кошиках або ящиках.
֎ Пошкоджені зубчики краще не піддавати тривалому зберіганню, а якнайшвидше використати в їжу або приготувати з них приправу.
Зберігання моркви
Морква дуже вимоглива до навколишніх умов, тому зберігати її важче, ніж інші овочі.
֎ Найважливіші умови для зберігання морква, якої необхідно строго дотримуватися: постійна температура в сховищі плюс-мінус 1 °С; оптимальна відносна вологість повітря (90-95 %); обмежений доступ повітря до коренеплодів, помірна вентиляція.
֎ Перш ніж прибрати моркву в сховище, її потрібно просушити, потримавши деякий час на повітрі. Заразом при цьому від коренеплодів відстане налипла земля. Бадилля моркви треба обрізувати врівень із голівкою, щоби знищити здатні проростати бруньки.
֎ Морква добре витримує зберігання навалом у звичайних льохах, підвалах, що не промерзають узимку, буртах і ямах.
֎ Для зручності і економії місця можна закладати моркву в ящики місткістю до 20 кг. Якщо ящики матимуть щільні стінки і кришки, вуглекислий газ, що виділяється в результаті дихання коренеплодів, скупчується, і морква від цього рідше гниє. Ящики поміщають на підставки (15-20 см над підлогою) і на деякій відстані від стін сховища.
֎ За відсутності тари моркву можна укласти в пірамідки або буртики заввишки до 1 м, голівками назовні, перешарувавши ряди свіжим, злегка зволоженим піском. У міру підсихання верхнього шару піску його зволожують, злегка збризкуючи водою згори й із боків. Шари піску мають бути не менше 1 см (нижній шар 2 см), а коренеплоди не повинні торкатися один одного.
֎ Можна зберігати моркву й у глиняній оболонці. Для цього глину розмішують у воді до густини сметани і занурюють у неї коренеплоди на 2-3 хвилини, потім виймають їх і сушать. Навколо морквин утворюється свого роду чохол, що оберігає їх від в'янення і хвороб. Порівняно з іншими способами зберігання цей спосіб дає найменшу кількість відходів (4-5 %). Моркву в глиняних чохлах укладають у ящики або кошики місткістю до 20-30 кг.
֎ Можна зберігати моркву в хвойній тирсі. Пересипання моркви хвойною тирсою оберігає її від білої гнилизни та проростання, оскільки тирса містить ефірну олію (скипидар), яка має дезинфікуючі властивості. При цьому способі зберігання морква добре зберігає соковитість і щільність.
֎ Можна зберігати моркву в поліетиленових мішках будь-якої місткості. Такий спосіб дає можливість тривалого зберігання і з меншими втратами, як в звичайних складах, так і в камерах холодильників. Мішки мають бути обов'язково відкритими.
Зберігання буряка
Свіжий буряк можна без особливих зусиль зберігати впродовж усього року.
֎ Перед закладанням на зберігання буряк бажано злегка підсушити на повітрі, заздалегідь зрізавши бадилля.
֎ Буряк добре зберігається в підвалах, льохах, буртах або будь-яких прохолодних приміщеннях.
֎ Для економії місця буряк можна закласти в ящики з невеликими отворами в стінках для доступу повітря. Стінки ящиків не повинні перевищувати висоту 1 м. Ящики встановлюють один на одного на підставках (15-20 см над підлогою), але не присувають їх близько до стіни.
֎ Температура повітря при тривалому зберіганні буряка має бути від +4 °С до -1 °С, відносна вологість 90-95 %.
Як зберегти яблука на зиму
֎ Головною умовою успішного зберігання яблук є їхній сорт. На лежкість яблук також впливає і час знімання плодів. Дуже рано зняті, недозрілі плоди зберігаються погано, в'януть,їхній смак погіршується. Пізно зняті плоди хоча і мають кращий смак, але зберігаються також погано, швидше перезрівають, страждають від побуріння м'якуша.
֎ Знімати яблука з дерева потрібно тоді, коли у них починає яснішати основне темно-зелене забарвлення шкірки, а на освітленій стороні вже є характерне для сорту покривне забарвлення. Коли серед падалиці попадаються здорові плоди, це теж говорить про знімну зрілість сорту.
֎ Треба ще і правильно знімати плоди з дерева, щоб не пошкодити їх. Плід відділяють разом із плодоніжкою, але ні в якому разі не з плодушкою, до якої він прикріплений. Плодушки багаторічні, і, зірвавши їх, ви втратите урожай на декілька років.
֎ Не треба стирати з яблук восковий наліт, він захищає від випару води й ушкоджень мікроорганізмами.
֎ Яблука зберігатимуться краще, якщо відразу після знімання їх охолодити до 0 або +4 °С і помістити на постійне місце в сховищі.
֎ Довго зберігають свіжість яблука, загорнуті в спеціально фруктовий промаслений папір.
֎ Добре зберігаються і яблука, засипані чистою деревною тирсою або дрібними стружками.
֎ Можна зберігати яблука й у льосі, якщо він сухий і температура в ньому 0-4 °С.
֎ Ретельно відібрані яблука можна укласти в тонкі поліетиленові мішечки місткістю до 3 кг, мішечки зав'язати і підвісити.
Також ми розповідали про розсольник, який можна зберігати всю зиму.