Догори
Дати відгук

Як їсти горіхи, щоб отримати з них максимальну користь?

2 хв на прочитання21 Жовтня 2020, 07:30
Поділитись:

Кешью, мигдаль, волоський горіх - універсальний перекус для тих, хто намагається дотримуватися здорового харчування, а також смачна й поживна добавка до інших страв. У горіхах містяться «правильні» жири, вони допомагають насититися і вгамувати голод в перервах між основними прийомами їжі. Хоча, як і будь-яким, навіть самим корисним продуктом, зловживати ними не варто.

Щоб витягти з горіхів максимум поживних речовин, перед вживанням необхідно активувати їх. Навіщо це потрібно і як правильно це зробити, розповіла нутриціолог,  керівник студії Green me Тетяна Скирда в інтерв'ю радіо Sputnik.

Навіщо потрібно активувати горіхи?

Горіхи - джерело великої кількості рослинного білка і корисних жирів. Однак якщо  їх їсти  відразу з пакета, в сухому вигляді, великої користі ви від цього не отримаєте. Справа в тому, що в будь-яких горіхах міститься фітинової кислота.

Потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, ця речовина перешкоджає засвоєнню ряду корисних мікроелементів: заліза, магнію, кальцію, цинку.  На переконання нутриціолога, таким чином горіхи  засвоюються на 30-40% гірше. Через що надалі може розвинутися дефіцит окремих елементів.

Як правильно активувати горіхи?

Як розповіла експерт, нейтралізувати фітинову кислоту і «запустити» корисні властивості горіхів можна трьома способами.

Температурна обробка. Щоб зруйнувати кислоту, необхідно нагріти горіх, наприклад, обсмажити. Однак оскільки в ньому міститься багато масел, такий спосіб не дуже корисний, зазначає нутриціолог.

Ферментація. Такий варіант є менш шкідливий, ніж попередній, однак його досить складно реалізувати - для цього буде потрібно спеціальний розчин.

Вимочування. Цей спосіб найлегший і, за словами експерта, найдієвіший. Все, що знадобиться, це чиста вода і самі горіхи. Потрібно залити їх і залишити на 5-6 годин або, наприклад, на ніч, а потім ретельно промити. За цей час молекули фітіновой кислоти зруйнуються, а горіхи активуються.

Нутриціолог рекомендує замочувати не тільки горіхи, але і всі культури, які пророщують. До них також відносяться бобові та зернові - гречка, рис, квасоля і т.п. Однак важливо пам'ятати, що після активації продукти необхідно зберігати в холодильнику, інакше вони швидко зіпсуються.

Додамо, знайдено найважливіший вітамін для боротьби з COVID-19. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання38 хвилин тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитаннягодина тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання2 години тому
Відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання2 години тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання3 години тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання5 годин тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання6 годин тому
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання7 годин тому