Догори
Дати відгук

Як визначити хвороби картоплі по зібраному врожаю

Патоген можна визначити за її зовнішнім виглядом.

2 хв на прочитання06 Грудня 2023, 22:46
Як визначити хвороби картоплі по зібраному врожаю Як визначити хвороби картоплі по зібраному врожаю
Поділитись:

Хвора картопля погано зберігається, її не можна залишати на насіння. Потрапивши в землю, вона стане новим джерелом зараження. Щоб знезаразити грунт і посадковий матеріал, важливо з’ясувати, що стало причиною хвороби. Патоген можна визначити за її зовнішнім виглядом.

Сіра плямистість

Зовні бульба виглядає здоровою, симптоми захворювання видно на зрізі. Це плями і розводи сірого кольору. Взимку такі екземпляри, спущені в льох, чорніють всередині і при варінні. Причина хвороби не патогени, а наслідок поганої агротехніки:

  • незбалансоване живлення;
  • внесення високих доз азоту (свіжий гній);
  • різка зміна режиму поливів;
  • невірні строки збирання врожаю. Темніють і недозрілі бульби, викопані рано, і перезрілі, викопані пізно.

Сіра плямистість може вражати картоплю в льоху, якщо в ньому відсутня система вентиляції і до відправки на зберігання бульби передержали в теплі.

Парша

Існує кілька видів. Симптоми кожної видно відразу. При зараженні звичайною паршею це коричневі, тверді виразки на шкірці. Від неї частіше страждають сорти з рожевою і червоною шкіркою.

Срібляста парша вражає 40% бульби, вона зморщується і стає несмачною. Зверху плями коричневі, а м’якоть під шкіркою сіра. Картоплини, уражені порошистою паршею, покриті наростами, спочатку світлими, потім коричневими. Будь-який вид парші погіршує смак бульби, стає причиною гниття і поганого зберігання.

Іржавість

З приводу причин іржавості бульб думки вчених розходяться: одні стверджують, що рослинам не вистачало калію, другі вважають, що кущі відчували дефіцит фосфору, треті говорять про надлишок алюмінію.

Симптоми іржавості видно на зрізі. Це коричневі плями розміром від 1 до 20 мм, вони розташовані по периферії, з часом збільшуються і проникають всередину.

Здорові бульби зберігаються до весни, не гниють, а з насіння, посаджених навесні, виростають здорові кущі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.