- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Як визначити хвороби картоплі по зібраному врожаю
Як визначити хвороби картоплі по зібраному врожаю
Патоген можна визначити за її зовнішнім виглядом.
Хвора картопля погано зберігається, її не можна залишати на насіння. Потрапивши в землю, вона стане новим джерелом зараження. Щоб знезаразити грунт і посадковий матеріал, важливо з’ясувати, що стало причиною хвороби. Патоген можна визначити за її зовнішнім виглядом.
Сіра плямистість
Зовні бульба виглядає здоровою, симптоми захворювання видно на зрізі. Це плями і розводи сірого кольору. Взимку такі екземпляри, спущені в льох, чорніють всередині і при варінні. Причина хвороби не патогени, а наслідок поганої агротехніки:
- незбалансоване живлення;
- внесення високих доз азоту (свіжий гній);
- різка зміна режиму поливів;
- невірні строки збирання врожаю. Темніють і недозрілі бульби, викопані рано, і перезрілі, викопані пізно.
Сіра плямистість може вражати картоплю в льоху, якщо в ньому відсутня система вентиляції і до відправки на зберігання бульби передержали в теплі.
Парша
Існує кілька видів. Симптоми кожної видно відразу. При зараженні звичайною паршею це коричневі, тверді виразки на шкірці. Від неї частіше страждають сорти з рожевою і червоною шкіркою.
Срібляста парша вражає 40% бульби, вона зморщується і стає несмачною. Зверху плями коричневі, а м’якоть під шкіркою сіра. Картоплини, уражені порошистою паршею, покриті наростами, спочатку світлими, потім коричневими. Будь-який вид парші погіршує смак бульби, стає причиною гниття і поганого зберігання.
Іржавість
З приводу причин іржавості бульб думки вчених розходяться: одні стверджують, що рослинам не вистачало калію, другі вважають, що кущі відчували дефіцит фосфору, треті говорять про надлишок алюмінію.
Симптоми іржавості видно на зрізі. Це коричневі плями розміром від 1 до 20 мм, вони розташовані по периферії, з часом збільшуються і проникають всередину.
Здорові бульби зберігаються до весни, не гниють, а з насіння, посаджених навесні, виростають здорові кущі.
Більше новин читайте на GreenPost.