Догори
Дати відгук

Як відучити дитину спати з нічником

Відразу звичку не виробиш, на це може знадобитися три тижні.

2 хв на прочитання29 Грудня 2021, 22:59
Поділитись:

Якщо ваш малюк дуже залежить від наявності світла в його кімнаті, коли лягає спати, то знайте, що присутність нічника викликає проблеми з повноцінним сном, розповідає телеграм-канал «Нотатки лікаря». Наш організм підкорюється земному добовому циклу, і він звик, що коли на вулиці темно, то потрібно спати. Також в темноті виробляється гормон сну мелатонін. Якщо ж ви вмикаєте нічник у кімнаті дитини, цим даєте сигнал тілу, щоб не спати. Так збивається внутрішній годинник дитини. Шкідлива лампочка навіть потужністю 15 ватів.

Як же попрощатись із нічником?

Парадокс, але звичку спати з увімкненим світлом дитина виробляє внаслідок дій батьків, які залишають нічник увімкненим з малого віку. Звичка формується за 21 день, отже, щоб перевчити малюка, знадобиться приблизно такий самий термін.

Вводимо ритуали. Люди дуже «ритуальні», тому слід разом із дитиною відпрацювати ритуал відходу до сну, який би включав вимикання світла. Коли дитина вже почистила зуби, переодяглася в піжаму, мама чи тато прочитали їй казку, то фіналом має бути вимкнення світла. Якщо дитина не хоче, можна спробувати обіграти ситуацію і сказати, що іграшковий ведмідь уже хоче спати, але не може з увімкненим світлом, тому, якщо малюк хоче, щоб ведмежа виспалося, потрібно погасити світло.

Поступове вимикання світла. Щоб не гасити світло відразу, а поступово привчати дитину спати в темряві, спочатку можна поступово затінювати світло: наприклад, вибрати лампочку з меншою кількістю ватів. Особливо зручно, якщо світильник із регулятором яскравості. Також можна світло з кімнати дитини перенести в коридор, щоб воно було ввімкнене і дитина бачила це, але згодом можна буде його вимкнути.

Обмін. Нічник потрібен дитині насамперед тому, що дає відчуття безпеки. Спробуйте замінити об'єкт безпеки. Запропонуйте малюкові поміняти світильник на улюблену іграшку, з якою він почуватиметься спокійно.

Також ми розповідали, чому ставити кілька будильників шкідливо для здоров’я.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я