Догори
Дати відгук

Як відмовитися від шкідливої обробленої їжі, розповіли експерти

Є декілька способів привчити себе до здорового харчування, навіть коли часу на кулінарію обмаль.

4 хв на прочитання20 Лютого 2025, 11:59
ФОТО: ілюстративне ФОТО: ілюстративне
Поділитись:

Промислово оброблені продукти харчування містять надмірний цукор, сіль, штучні добавки та консерванти, що здатні погіршити стан здоров’я. Експерти поділилися порадами, як скоротити споживання обробленої їжі та зробити свій раціон здоровішим, пише УНН.

Коли часу на повноцінне харчування бракує, часто виникає спокуса вибрати швидкі, але не дуже корисні перекуси. Однак, якщо вдома вже є здорові варіанти для раціону, зробити правильний вибір стане значно легше. Свіжі фрукти, горіхові суміші, овочі з хумусом – це відмінні варіанти для швидкого, поживного харчування.

Ще однією чудовою ідеєю є приготування здорових закусок наперед. Наприклад, можна зварити яйця, зробити рулетики з індички, приготувати домашні чіпси з капусти або вівсянку на ніч. Це не тільки заощадить час, а й дозволить підтримувати здоровий раціон.

Тримайте здорову їжу на виду

Щоб легше дотримуватися здорового харчування, корисні продукти повинні бути доступні і помітні. Спробуйте розмістити їх так, щоб вони відразу потрапляли в поле зору. Наприклад, можна поставити вазу з фруктами на кухонний стіл замість солодощів або печива. Овочі та інші корисні закуски зручно розміщувати в холодильнику на рівні очей, а менш корисні продукти — на нижчих полицях або в далекому кутку.

Якщо ви звикли до снеків, замініть їх на суміш горіхів і сухофруктів, яку можна поставити поруч із робочим місцем чи на полицю, яку ви часто відкриваєте. Коли здорові продукти завжди перед очима, вибір стає набагато очевиднішим.

Експериментуйте з рецептами

Приготування їжі дає можливість змінювати інгредієнти і знаходити корисні альтернативи звичним обробленим продуктам. Наприклад, можна запекти овочі, такі як картопля, цукіні, морква або ріпа, з оливковою олією і сіллю, створюючи смачні та корисні чіпси. Або ж приготувати пудинг з насіння чіа, домашні мюслі-батончики чи фруктову пастилу.

Пийте більше води

Газовані напої, солодкий чай, соки та енергетичні напої часто містять надмірну кількість цукру і калорій, але не забезпечують організм необхідними корисними речовинами. Тому заміна таких напоїв на просту воду стане відмінним кроком до зниження зайвих калорій.

Якщо вам не подобається проста вода, спробуйте газовану або ароматизовану воду, додавши до неї шматочки фруктів або трав для поліпшення смаку.

Готуйте їжу наперед

Приготування їжі на кілька днів наперед – це ефективний спосіб заощадити час і мати під рукою здорові страви, навіть коли немає часу на приготування. Можна приготувати більші порції кілька разів на тиждень, щоб мати готову їжу на кілька днів. Це також дозволить уникнути спокуси замовити фастфуд чи купити заморожені напівфабрикати.

Виберіть кілька простих рецептів, які можна приготувати за один раз, і урізноманітнюйте своє харчування різними продуктами.

Додайте більше овочів

Овочі – це чудове джерело поживних речовин і клітковини. Легко додати їх до свого раціону, наприклад, додавши шпинат в омлет, підсмаживши броколі на гарнір або включивши моркву та цвітну капусту до супів чи запіканок. Вони допомагають зберігати відчуття ситості між прийомами їжі та знижують тягу до перекусів.

Організуйте розвантажувальні дні

Щоб зменшити споживання обробленої їжі, корисно влаштовувати розвантажувальні дні, коли ви відмовляєтесь від перероблених продуктів і вживаєте лише натуральні – свіжі овочі, фрукти, цільнозернові продукти, горіхи, бобові, нежирне м'ясо або рибу.

Це дає організму можливість відпочити від надлишку цукру, солі, консервантів і штучних добавок, які зазвичай містяться в обробленій їжі.

Міняйте розмір тарілок

Щоб контролювати кількість їжі, корисно використовувати менші тарілки. Наш мозок звик сприймати порцію в залежності від розміру посуду, і велика тарілка часто викликає бажання заповнити її повністю. Це може призвести до переїдання, навіть якщо ви не відчуваєте голоду.

Менші тарілки допомагають краще контролювати обсяги їжі. Якщо ви кладете на них більше овочів, білкових продуктів і корисних гарнірів, залишиться менше місця для шкідливих перекусів.

Перегляньте свої покупки

Обмежити споживання оброблених продуктів легше, коли їх просто немає вдома. Наступного разу в магазині заповніть кошик здоровими інгредієнтами – фруктами, овочами, цільнозерновими продуктами і бобовими. Також звертайте увагу на етикетки, вибираючи продукти з меншим вмістом натрію, трансжирів та доданого цукру.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Ризик зіткнення з астероїдом зріс: ось що станеться, якщо 2024 YR4 впаде на Київ
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: ілюстративне / gmk.center
Уряд затвердив дорожню карту впровадження нацсистеми торгівлі квотами на викиди
2 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: ілюстративне
Кабмін ухвалив низку звільнень і призначень в урядових відомствах
1 хв на прочитання4 години тому
Фото: Кабінет Міністрів України
Денис Шмигаль: ситуація в енергетиці залишається контрольованою, попри атаки
1 хв на прочитання4 години тому
З початку року агрогосподарства отримали 3,7 млрд грн за програмою «5-7-9»
1 хв на прочитання5 годин тому
У Швейцарії хочуть вийти з Паризької кліматичної угоди: чим це зумовлено, наскільки можливо і які наслідки може мати
4 хв на прочитання6 годин тому
Привіт з минулого: вчені виростили дерево з тисячолітньої насінини
1 хв на прочитання7 годин тому
Захоплені землі Луганщини на порозі екологічної катастрофи, - ЦНС
1 хв на прочитання8 годин тому