Догори
Дати відгук

Як у Львові компостують харчові відходи. Станція покриває 90 % потреб містян (відео)

Із відходів виготовляють добрива.

2 хв на прочитання05 Липня 2021, 10:04
Фото: Екополітика Фото: Екополітика
Поділитись:

У Львові вдалося добре налагодити збір харчових і садових відходів — кількість установлених контейнерів для органіки покриває принаймні 90 % потреб міста. Про це пише «Екополітика». 

Наразі у Львові існує 928 контейнерних майданчиків, які передбачають збір органічних відходів для подальшої переробки на компост.

Про роботу компостувальної станції, куди звозять органічні відходи з усього міста, розповів директор ЛКП «Зелене Місто» Святослав Євтушенко.

«На кожному майданчику стоїть коричневий контейнер, призначений для органіки. Мешканці сортують сміття вдома і, відповідно, всі органічні відходи викидають у нього», — зазначив комунальник. «Окрема вантажівка збирає відходи та перевозить їх на централізований пункт прийому за адресою вул. Пластова, 13. Там відходи повторно сортують, відділяючи деревину та гілля, листя та траву, харчові відходи. Останні можуть викликати неприємні запахи, тож їх спочатку додатково обробляють під дією високих температур у компост-контейнерах», — сказав Святослав Євтушенко.

Він додав, що також на станції до відходів додають спеціальні біопрепарати. Це роблять у три етапи. Процес ферментації відбувається в середньому два місяці. Готовий компост просіюють через сито та продають.

За словами директора КП, на процес компостування значно впливає якість сортування відходів. А це залежить від самих містян.

«В нових районах, де контейнери встановили нещодавно, якість сортування не дуже висока. А там, де люди сортують сміття уже давно, де мешканці діють організовано — в будинках ОСББ, в нових будинках — якість сортування значно краща», — розповів Євтушенко.

Нагадаємо, що волинський школяр-блогер навчає компостувати відходи.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.