Догори
Дати відгук

Як справлятися зі спекою: 8 робочих порад

Серед них — крижані шкарпетки і єгипетський метод.

4 хв на прочитання29 Червня 2024, 11:16
Фото: Факти ICTV Фото: Факти ICTV
Поділитись:

Як залишатися в ресурсі, зберігати звичну повсякденну активність і спокійно спати вночі, незважаючи на виснажливу спеку? «Здорові люди» зібрали для вас 8 робочих лайфхаків.

1) Не виходьте надвір у найспекотніший час дня. Період з 11.00 до 15.00 — час, коли сонячні промені найактивніші. Уникайте будь-яких приводів перебувати в цей час під прямим сонячним промінням. Найкраще взагалі перечекати пекло у прохолодному приміщенні. Але якщо виходу надвір не уникнути, намагайтеся триматися в затінку. А також не забудьте про головний убір.

2) Уникайте зневоднення. Питна вода — очевидний, але дуже важливий аспект збереження прохолоди в спеку. У літні місяці оптимальна гідратація має вирішальне значення для підтримки внутрішньої температури тіла та запобігання перегріву та тепловому удару. Щодня слід випивати щонайменше 1,5 л води, у спеку – щонайменше 2 л, оскільки втрата вологи з організму може посилитися. Також у спекотні дні не варто зловживати кавою та напоями, що містять кофеїн, через те, що вони часто сприяють виведенню вологи з організму та зневодненню.

3) Охолоджуйте основні точки пульсу — області тіла, де можна відчути пульс через шкіру, оскільки кровоносні судини розташовані близько до поверхні: на шиї, зап'ястях, внутрішній стороні ліктів і колін, верхній частині стоп, внутрішній стороні кісточок, внутрішній стороні стегон, пахвових западинах. Секрет регулювання температури тіла у тому, щоби зберігати тіло у теплі, але охолоджувати основні точки пульсу.

Спробуйте прикласти до них лід. Оберніть пакет із льодом у тканину і прикладіть холодний компрес до тильного боку колін, до пахвових западин або з боків шиї. Також можна підставити зап'ястя під струмінь холодної проточної води. Вода охолоджує основні вени, що проходять через зап'ястя, що зменшить температуру кровотоку і подарує тілу відчуття прохолоди. За тим же принципом можна додати до основних точок пульсу холодний компрес — змочений у крижаній воді відріз бавовняної тканини.

4) Закрийте штори або жалюзі. Впустити в приміщення трохи сонячного світла може бути дуже привабливим, але треба розуміти, що це неминуче призведе до підвищення значень термометра. За деякими оцінками, до 30 % надлишкового тепла проникає в приміщення саме через вікна (особливо ті, що виходять на південь чи захід), тому є сенс щільно зашторювати їх — хоча б на спекотний період дня, коли сонце найактивніше.

5) Якщо ви не хочете відгороджуватися від сонячного світла щільними шторами, хоча б завісити вікно мокрим простирадлом. Намочіть простирадло і повісьте його над відкритим вікном. Гаряче повітря, що проходить, випаровувати воду з тканини, створюючи потік охолоджуючого повітря.

6) Зведіть до мінімуму фізичні навантаження або займайтеся спортом у відповідний час. Тренування в спеку створюють додаткове навантаження на організм. Аби зберегти прохолоду, тіло відводить багато крові від м'язів до шкіри, створюючи велике навантаження на м'язи — це означає, що під час тренування витрачається більше енергії. Тому обов'язково робіть регулярні перерви, щоб охолонути та відновити водний баланс. Переважно тренуватися чи займатися фізично важкою працею в прохолодну пору дня: зазвичай вранці з 4.00 до 7.00 або ввечері після 20.00.

7) Дуже важко спека і задуха відчуваються вночі. Вони можуть позбавити сну чи зробити його неспокійним і поверховим. Аби знизити температуру тіла, отримати бажану прохолоду та спати спокійно, надягайте на ніч… крижані шкарпетки. Руки та ноги допомагають регулювати температуру тіла, тому їхнє охолодження знизить температуру всього тіла. Що потрібно зробити? Сухі чисті шкарпетки покладіть у морозильну камеру на 1-3 години. Надягнувши їх, ви отримаєте миттєвий охолодний ефект.

Замість шкарпеток можна використовувати звичайну грілку, попередньо наповнивши холодною водою. Помістіть грілку під кісточки чи коліна, щоб охолодити все тіло. Ці лайфхаки можна використовувати не лише перед сном, а й протягом усього спекотного дня.

8) Використовуйте так званий єгипетський метод, який обіцяє зберегти прохолоду спекотними літніми ночами. Змочіть простирадло чи великий рушник прохолодною водою, відтисніть руками або запустіть цикл віджиму пральної машини, щоби простирадло залишалося вологим, але з нього не капало. Укрийтесь цією «ковдрою» — і вона надійно захистить вас від спеки.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Новий автоматизований логістичний термінал «Укрпошти»
У 8 разів швидше: в Одесі запрацював новий автоматизований термінал «Укрпошти»
1 хв на прочитання3 години тому
Причини та симптоми підвищеного артеріального тиску
Причини та симптоми підвищеного артеріального тиску
2 хв на прочитання4 години тому
22-річна жінка курила вейп кілька разів на тиждень протягом останнього року, коли у неї з’явилися виразки в роті та навколо нього
Не могла їсти й пити: куріння вейпу лише протягом одного року викликало у дівчини стан, схожий на герпес (ФОТО)
3 хв на прочитання5 годин тому
 Порятунок чоловіка з раком гортані
Рівненські лікарі врятували чоловіка з раком гортані
1 хв на прочитання10 годин тому
На Полтавщині планують цифровізувати процес відшкодування вартості проїзду пільговим категоріям
2 хв на прочитанняВчора
До Польщі наближаються тигрові комарі, що можуть передавати небезпечні захворювання
1 хв на прочитанняВчора
У лікарні на Одещині 41-річний чоловік став посмертним донором серця та нирок для трьох людей (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
Родини захисників та захисниць, які отримали складні поранення чи інвалідність можуть скористатися доглядовими послугами
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Незаконне викидання відходів у непризначених для цього місцях
У Міндовкіллі розповіли про досвід Франції у боротьбі з fly-tipping
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Підживите огірки харчовою содою — і за тиждень позбудетеся пустоцвітів і кривих плодів: лайфхак від досвідчених дачників
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: www.pravda.com.ua
Літня погода непередбачувана і мінлива: правила поведінки під час грози, які можуть урятувати життя
4 хв на прочитання3 години тому
Два стихійних сміттєзвалища ліквідували на Ужгородщині
Два стихійних сміттєзвалища ліквідували на Ужгородщині
1 хв на прочитання5 годин тому
«Відчуйте дух історії»: хітом продажів в інтернеті став «екологічний» зволожувач повітря у вигляді вибухлої ЧАЕС
1 хв на прочитання6 годин тому
1 липня – День архітектури України
1 хв на прочитання7 годин тому
Хвилі спеки в Європі стають дедалі небезпечнішими — туристи нарікають, це може змінити їхній підхід до відпустки
6 хв на прочитання8 годин тому
Курячий суп із кабачками та перловкою — легкий і незвичайний рецепт із  простих продуктів
1 хв на прочитання9 годин тому