Як смачно замаринувати оселедець удома: поради та покрокові рецепти

10 хв на прочитання12 Листопада 2023, 07:32
Маринований оселедець

Ідеально смакує з картоплею.

Оселедець цінується за жирність, м'який смак і невисоку ціну. Він добре поєднується з різними добавками і спеціями, тому цю рибу можна готувати щоразу по-новому.

«Здорові люди» пропонують замаринувати смачний оселедець у домашніх умовах і діляться найкращими рецептами маринадів.

Як вибрати оселедець

Свіжий оселедець. При купівлі оселедець треба добре оглянути. Очі свіжої риби повинні бути не закаламутні, не запалі, шкіра — блискуча, черевце — без слизу, а зябра (якщо вони не видалені) — без крові.

Вибирайте гладку тушку, без пошкоджень, порізів і грудочок (при натисканні пальцями не повинні залишатися вм'ятини).

Запах у якісного оселедця солонуватий, але м'який. Якщо є різкий запах спецій чи оцту — отже, ним маскують несвіжу рибу.

Більший оселедець жирніший і має більш виражений смак.

Оселедець заморожений. Трохи складніше оцінити якість замороженої риби. Насамперед необхідно звернути увагу на упаковку — вона має бути цілою, без пошкоджень. Великі скупчення льоду свідчать, що риба зберігалася неправильно, була розморожена і знову заморожена.

Усередині оселедець повинен бути однорідного кольору, без потемнінь і світлих плям.

Дуже важливо правильно розморозити рибу. Для цього перемістіть оселедець із морозильної камери в холодильник. Повільне розморожування збереже її структуру та смак.

Оселедець

Як підготувати оселедець до маринування

Свіжий або розморожений оселедець слід добре промити під холодною водою й обсушити паперовим рушником.

Голову з зябрами відрізати — від початку хребта, захопивши нижні плавці.

Уздовж тушки по черевці зробити не дуже глибокий (щоб не пошкодити внутрішні органи) розріз, приховати черевце і дістати нутрощі. Потім зробити невеликий надріз під шкірою біля шиї, захопити її пальцями і, потягнувши у бік хвоста, акуратно зняти.

Ножем зробити надріз по довжині риби на спинці, впритул до хребта, потім пальцями відібрати одну частину філе, а з іншої вийняти частину хребта, що залишилася. Маленькі кісточки видалити пінцетом.

Вийде два шматочки філе. Їх можна замаринувати повністю, у вигляді рулету чи шматочками.

Рецепти маринування оселедця

Оселедець можна замаринувати різними способами. Зазвичай до складу маринаду входить сіль, цукор, прянощі й оцет. Окрім того, можливі добавки з різних овочів, зелені, цитрусових і рослинної олії.

Оселедець має маринуватися в холодильнику хоча б кілька годин, але краще витримати 6-8 годин або добу. При тривалому витримуванні оселедця в маринаді він матиме сильний смак маринаду і стане жорсткішим.

Сіль для маринування використовують великого помелу без добавок.

Класичний маринад для оселедця зі спеціями

Оселедець, приготований у цьому маринаді, виходить дуже ароматним. Він чудово підходить для салатів, може подаватися із соусами та гарнірами.

Інгредієнти:

філе оселедця — 2 шматочки;

вода — 250 мл;

оцет — 50 мл;

сіль — 1-2 чайні ложки;

цукор — 2 чайні ложки;

чорний перець горошком — 1 чайна ложка;

насіння гірчиці — 1 чайна ложка;

насіння коріандру — 1 чайна ложка;

горошина запашного перцю — 2-3 штучки;

часник — 2-3 зубчики;

лавровий лист — 1 штучка;

цибуля — 1 штучка;

рослинна олія — 1 чайна ложка.

Приготування.

У каструльку вилити воду, додати сіль, цукор, спеції та довести до кипіння. Прокип'ятити кілька хвилин і прибрати з вогню. Влити оцет і перемішати. Прибрати убік до повного остигання.

Цибулю почистити і нарізати півкільцями.

Викласти оселедець з нарізаною цибулею в зручну для маринування посудину і залити маринадом. Зверху налити олію.

Маринувати в холодильнику не менше 6-8 годин, але не більше доби.

Оселедець, маринований у гірчичному соусі

Оселедець, маринований у гірчичному соусі

Інгредієнти:

філе оселедця — 2;

вода — 250 мл;

оцет 9 % — 50 мл + 0,5 ч. л. для маринаду;

сіль — 1 ч. л.;

цукор — 1 ч. л.;

рослинна олія — 50 мл;

гірчиця із сильним смаком — 2 ч. л.;

мед — 1 ч. л.;

чорний перець мелений.

Приготування.

У воді розмішати сіль і цукор (до розчинення). Влити оцет і перемішати.

Залити філе оселедця та прибрати в холодильник на ніч.

Для маринаду ретельно перемішати гірчицю з медом, оцтом та олією. Якщо мед густий і твердий, його можна злегка підігріти.

З оселедця злити воду і залити гірчичним соусом. Знову прибрати у холодильник на добу.

При подачі посипати маринований оселедець меленим чорним перцем.

Маринований оселедець із цибулею

Маринований оселедець із цибулею

Інгредієнти:

філе оселедця — 1 кг;

червона цибуля — 3 шт.;

вода — 150 мл;

оцет — 50 мл;

цукор — 25 г;

сушений кріп — 1 ч. л.;

лаврові листи — 3 шт.;

чорний перець горошком — 5 г;

запашний перець горошком — 5 г;

сіль — 5 г.

Приготування.

Закип'ятити воду, додати сіль, перець і цукор. Перемішати до розчинення і залишити остигати.

Оселедець нарізати невеликими шматочками, цибулю — півкільцями.

Викласти в банку чи контейнер шарами: оселедець, потім цибуля, потім знову оселедець і знову цибуля. Між шарами покласти лавровий лист.

В остиглий маринад додати кріп і оцет, перемішати й улити в посудину з оселедцем і цибулею.

Забрати в холод і залишити маринуватися приблизно на 24 години.

Маринований оселедець із цибулею чудово гармонує з картопляним пюре.

Рулетики з маринованого оселедця

Рулетики з маринованого оселедця

Рулет можна зробити з цілого філе, а можна попередньо розрізати оселедець на кілька частин, потім згорнути кожен.

Інгредієнти:

філе оселедця — 4 шт.;

огірок — 1 шт.;

цибуля — ½ шт.;

гірчиця — 2 ч. л.;

вода — 500 мл;

оцет — 100 мл;

цукор — 1 ст. л.;

сіль — 2 ч. л.;

лавровий лист — 2 шт.;

перець горошком — 2 шт.

Приготування.

Воду залити в каструльку, додати сіль і цукор, перець, лавровий лист, довести до кипіння. Вимкнути вогонь, додати оцет і залишити остигати.

Цибулю нарізати півкільцями, огірок — четвертинками.

Змастити філе оселедця гірчицею. На кожен шматочок покласти четвертинку огірка, трохи цибулі та згорнути. Можна закріпити зубочистками.

Викласти всі рулетики у зручний посуд і залити маринадом. Залишити маринуватися оселедець у холодильнику хоча б на кілька годин, а краще — на ніч.

Оселедець слабосолоний пряного посолу

Оселедець слабосолоний пряного посолу

Інгредієнти:

тушки оселедця — 2 шт.;

сіль — 60 г;

цукор — 30 г;

чорний перець — 6 шт.;

запашний перець — 6 шт.;

лавровий лист — 6 шт.;

насіння коріандру — 1 ч. л.;

вода — 500 мл.

Приготування.

Для приготування розсолу змішати в каструлі воду, сіль, цукор, чорний і запашний перець та лавровий лист. Довести суміш до кипіння та кип'ятити на маленькому вогні 7-8 хвилин. Потім залишити остигати.

Оселедець промити під проточною водою. Потрошити і чистити не потрібно, але зябра видалити.

Нарізати тушку оселедця впоперек на шматочки шириною близько 2 см. Викласти в посудину, просипати насінням коріандру.

Залити холодним розсолом, придавити вантажем зверху і прибрати в прохолодне місце. Достатньо залишити її в холодильнику на один день.

Маринований оселедець із лимоном

Маринований оселедець із лимоном

Подається такий оселедець зі свіжим чорним хлібом, відвареною чи печеною картоплею та вершковим маслом.

Інгредієнти:

тушки свіжого оселедця — 2 шт.;

цибуля — 2 шт.;

морква — 1 шт.;

лимон — 1 шт.;

цукор — 60 г;

лавровий лист — 8 шт.;

чорний перець — 10 шт.

Приготування.

Оселедець обробити, видалити дрібні кістки та нарізати невеликими шматочками.

Цибулю та моркву почистити. Цибулю нарізати кільцями, лимон — часточками, а моркву натерти на буряковій тертці.

Горошини чорного перцю розтерти разом із цукром у ступці.

Викласти в банку чи іншу посудину шарами цибулю, лавровий лист, моркву, оселедець, цукор, перець і лимон. Укладати щільно, наприкінці притиснути.

Прибрати оселедець у холодильник на 3 дні.

Оселедець, маринований із хроном

Оселедець, маринований із хроном

Інгредієнти:

оселедець — 4 шт.;

йогурт — 400 мл;

сметана — 400 г;

оцет — 4 ст. ложки;

цукор — 4 ст. ложки;

цибуля — 2 великі цибулини;

яблука — 2 великі яблука;

корінь хрону — 2 великих кореня;

зелена цибуля.

Приготування.

Оселедець обробити на філе, промити й обсушити. Нарізати шматочками.

Корінь хрону натерти на дрібній тертці, яблуко — на великій. Цибулю почистити і нарізати тонкими півкільцями.

У велику миску викласти хрін, яблуко, цибулю, додати цукор та оцет і перемішати. Викласти туди ж оселедець, дрібно нарізану зелену цибулю, йогурт та сметану, перемішати.

Перекласти оселедець у зручну банку та прибрати в холодильник.

Маринувати протягом доби.

Гострий маринований оселедець

Гострий маринований оселедець

Маринований таким чином оселедець може зберігатися в холодильнику більше тижня.

Інгредієнти:

філе оселедця — 4 шт.;

червона цибулина — 1 шт.;

оцет — 200 мл;

цукор — 300 г;

вода — 400 мл;

цедра апельсина — 1 шт.;

цедра лимона — 1 шт.;

паличка кориці — 1 шт.;

гвоздика — 5 шт.;

лаврові листи — 3 шт.;

чорний перець горошком — 1 ст. ложка.

Приготування.

Філе оселедця нарізати на шматочки завтовшки 1 см.

Цибулю почистити і нарізати тонкими кільцями.

У каструльці довести до кипіння воду, додати цукор і цедру апельсина та лимона. Помішуючи, розчинити цукор, потім додати спеції та зняти з вогню. Залишити розсіл остигати.

Чергуючи, викласти оселедець і цибулю в чисту банку (або кілька банок, якщо необхідно). Залити маринадом і закрити кришкою.

Прибрати оселедець для маринування в холодильник щонайменше на ніч.

Гострий маринований оселедець буде чудово поєднуватися з картоплею, приготовленою в духовці.

Оселедець, маринований із морквою

Оселедець, маринований із морквою

Інгредієнти:

тушки оселедця — 2 шт.;

цибулини — 2 шт.;

коріандр — 1 ч. ложка;

гірчиця — 2 ст. ложки;

цукор — 2 ст. ложки;

сіль — 1 ч. ложка;

оцет — 50 мл;

рослинна олія — 50 мл;

морква — 1 шт.

Приготування.

Оселедець обробити і нарізати невеликими шматочками.

Цибулю і моркву почистити і нарізати дольками. Насіння коріандру потовкти.

У миску викласти гірчицю, сіль, цукор і добре перемішати. Потім додати олію і, ще раз добре змішавши, оцет. Коли соус стане однорідним, всипати подрібнене насіння коріандру.

Викласти в посудину для маринування оселедець, чергуючи його з морквою і цибулею, і залити соусом, що вийшов. Маринувати 1-2 дні.

Також ми писали про закуску з оселедця, картоплі та зеленої цибулі — потрібні лише чотири найпростіші продукти.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: