Оселедець цінується за жирність, м'який смак і невисоку ціну. Він добре поєднується з різними добавками і спеціями, тому цю рибу можна готувати щоразу по-новому.
«Здорові люди» пропонують замаринувати смачний оселедець у домашніх умовах і діляться найкращими рецептами маринадів.
Свіжий оселедець. При купівлі оселедець треба добре оглянути. Очі свіжої риби повинні бути не закаламутні, не запалі, шкіра — блискуча, черевце — без слизу, а зябра (якщо вони не видалені) — без крові.
Вибирайте гладку тушку, без пошкоджень, порізів і грудочок (при натисканні пальцями не повинні залишатися вм'ятини).
Запах у якісного оселедця солонуватий, але м'який. Якщо є різкий запах спецій чи оцту — отже, ним маскують несвіжу рибу.
Більший оселедець жирніший і має більш виражений смак.
Оселедець заморожений. Трохи складніше оцінити якість замороженої риби. Насамперед необхідно звернути увагу на упаковку — вона має бути цілою, без пошкоджень. Великі скупчення льоду свідчать, що риба зберігалася неправильно, була розморожена і знову заморожена.
Усередині оселедець повинен бути однорідного кольору, без потемнінь і світлих плям.
Дуже важливо правильно розморозити рибу. Для цього перемістіть оселедець із морозильної камери в холодильник. Повільне розморожування збереже її структуру та смак.
Свіжий або розморожений оселедець слід добре промити під холодною водою й обсушити паперовим рушником.
Голову з зябрами відрізати — від початку хребта, захопивши нижні плавці.
Уздовж тушки по черевці зробити не дуже глибокий (щоб не пошкодити внутрішні органи) розріз, приховати черевце і дістати нутрощі. Потім зробити невеликий надріз під шкірою біля шиї, захопити її пальцями і, потягнувши у бік хвоста, акуратно зняти.
Ножем зробити надріз по довжині риби на спинці, впритул до хребта, потім пальцями відібрати одну частину філе, а з іншої вийняти частину хребта, що залишилася. Маленькі кісточки видалити пінцетом.
Вийде два шматочки філе. Їх можна замаринувати повністю, у вигляді рулету чи шматочками.
Оселедець можна замаринувати різними способами. Зазвичай до складу маринаду входить сіль, цукор, прянощі й оцет. Окрім того, можливі добавки з різних овочів, зелені, цитрусових і рослинної олії.
Оселедець має маринуватися в холодильнику хоча б кілька годин, але краще витримати 6-8 годин або добу. При тривалому витримуванні оселедця в маринаді він матиме сильний смак маринаду і стане жорсткішим.
Сіль для маринування використовують великого помелу без добавок.
Класичний маринад для оселедця зі спеціями
Оселедець, приготований у цьому маринаді, виходить дуже ароматним. Він чудово підходить для салатів, може подаватися із соусами та гарнірами.
Інгредієнти:
філе оселедця — 2 шматочки;
вода — 250 мл;
оцет — 50 мл;
сіль — 1-2 чайні ложки;
цукор — 2 чайні ложки;
чорний перець горошком — 1 чайна ложка;
насіння гірчиці — 1 чайна ложка;
насіння коріандру — 1 чайна ложка;
горошина запашного перцю — 2-3 штучки;
часник — 2-3 зубчики;
лавровий лист — 1 штучка;
цибуля — 1 штучка;
рослинна олія — 1 чайна ложка.
Приготування.
У каструльку вилити воду, додати сіль, цукор, спеції та довести до кипіння. Прокип'ятити кілька хвилин і прибрати з вогню. Влити оцет і перемішати. Прибрати убік до повного остигання.
Цибулю почистити і нарізати півкільцями.
Викласти оселедець з нарізаною цибулею в зручну для маринування посудину і залити маринадом. Зверху налити олію.
Маринувати в холодильнику не менше 6-8 годин, але не більше доби.
Інгредієнти:
філе оселедця — 2;
вода — 250 мл;
оцет 9 % — 50 мл + 0,5 ч. л. для маринаду;
сіль — 1 ч. л.;
цукор — 1 ч. л.;
рослинна олія — 50 мл;
гірчиця із сильним смаком — 2 ч. л.;
мед — 1 ч. л.;
чорний перець мелений.
Приготування.
У воді розмішати сіль і цукор (до розчинення). Влити оцет і перемішати.
Залити філе оселедця та прибрати в холодильник на ніч.
Для маринаду ретельно перемішати гірчицю з медом, оцтом та олією. Якщо мед густий і твердий, його можна злегка підігріти.
З оселедця злити воду і залити гірчичним соусом. Знову прибрати у холодильник на добу.
При подачі посипати маринований оселедець меленим чорним перцем.
Інгредієнти:
філе оселедця — 1 кг;
червона цибуля — 3 шт.;
вода — 150 мл;
оцет — 50 мл;
цукор — 25 г;
сушений кріп — 1 ч. л.;
лаврові листи — 3 шт.;
чорний перець горошком — 5 г;
запашний перець горошком — 5 г;
сіль — 5 г.
Приготування.
Закип'ятити воду, додати сіль, перець і цукор. Перемішати до розчинення і залишити остигати.
Оселедець нарізати невеликими шматочками, цибулю — півкільцями.
Викласти в банку чи контейнер шарами: оселедець, потім цибуля, потім знову оселедець і знову цибуля. Між шарами покласти лавровий лист.
В остиглий маринад додати кріп і оцет, перемішати й улити в посудину з оселедцем і цибулею.
Забрати в холод і залишити маринуватися приблизно на 24 години.
Маринований оселедець із цибулею чудово гармонує з картопляним пюре.
Рулет можна зробити з цілого філе, а можна попередньо розрізати оселедець на кілька частин, потім згорнути кожен.
Інгредієнти:
філе оселедця — 4 шт.;
огірок — 1 шт.;
цибуля — ½ шт.;
гірчиця — 2 ч. л.;
вода — 500 мл;
оцет — 100 мл;
цукор — 1 ст. л.;
сіль — 2 ч. л.;
лавровий лист — 2 шт.;
перець горошком — 2 шт.
Приготування.
Воду залити в каструльку, додати сіль і цукор, перець, лавровий лист, довести до кипіння. Вимкнути вогонь, додати оцет і залишити остигати.
Цибулю нарізати півкільцями, огірок — четвертинками.
Змастити філе оселедця гірчицею. На кожен шматочок покласти четвертинку огірка, трохи цибулі та згорнути. Можна закріпити зубочистками.
Викласти всі рулетики у зручний посуд і залити маринадом. Залишити маринуватися оселедець у холодильнику хоча б на кілька годин, а краще — на ніч.
Інгредієнти:
тушки оселедця — 2 шт.;
сіль — 60 г;
цукор — 30 г;
чорний перець — 6 шт.;
запашний перець — 6 шт.;
лавровий лист — 6 шт.;
насіння коріандру — 1 ч. л.;
вода — 500 мл.
Приготування.
Для приготування розсолу змішати в каструлі воду, сіль, цукор, чорний і запашний перець та лавровий лист. Довести суміш до кипіння та кип'ятити на маленькому вогні 7-8 хвилин. Потім залишити остигати.
Оселедець промити під проточною водою. Потрошити і чистити не потрібно, але зябра видалити.
Нарізати тушку оселедця впоперек на шматочки шириною близько 2 см. Викласти в посудину, просипати насінням коріандру.
Залити холодним розсолом, придавити вантажем зверху і прибрати в прохолодне місце. Достатньо залишити її в холодильнику на один день.
Подається такий оселедець зі свіжим чорним хлібом, відвареною чи печеною картоплею та вершковим маслом.
Інгредієнти:
тушки свіжого оселедця — 2 шт.;
цибуля — 2 шт.;
морква — 1 шт.;
лимон — 1 шт.;
цукор — 60 г;
лавровий лист — 8 шт.;
чорний перець — 10 шт.
Приготування.
Оселедець обробити, видалити дрібні кістки та нарізати невеликими шматочками.
Цибулю та моркву почистити. Цибулю нарізати кільцями, лимон — часточками, а моркву натерти на буряковій тертці.
Горошини чорного перцю розтерти разом із цукром у ступці.
Викласти в банку чи іншу посудину шарами цибулю, лавровий лист, моркву, оселедець, цукор, перець і лимон. Укладати щільно, наприкінці притиснути.
Прибрати оселедець у холодильник на 3 дні.
Інгредієнти:
оселедець — 4 шт.;
йогурт — 400 мл;
сметана — 400 г;
оцет — 4 ст. ложки;
цукор — 4 ст. ложки;
цибуля — 2 великі цибулини;
яблука — 2 великі яблука;
корінь хрону — 2 великих кореня;
зелена цибуля.
Приготування.
Оселедець обробити на філе, промити й обсушити. Нарізати шматочками.
Корінь хрону натерти на дрібній тертці, яблуко — на великій. Цибулю почистити і нарізати тонкими півкільцями.
У велику миску викласти хрін, яблуко, цибулю, додати цукор та оцет і перемішати. Викласти туди ж оселедець, дрібно нарізану зелену цибулю, йогурт та сметану, перемішати.
Перекласти оселедець у зручну банку та прибрати в холодильник.
Маринувати протягом доби.
Маринований таким чином оселедець може зберігатися в холодильнику більше тижня.
Інгредієнти:
філе оселедця — 4 шт.;
червона цибулина — 1 шт.;
оцет — 200 мл;
цукор — 300 г;
вода — 400 мл;
цедра апельсина — 1 шт.;
цедра лимона — 1 шт.;
паличка кориці — 1 шт.;
гвоздика — 5 шт.;
лаврові листи — 3 шт.;
чорний перець горошком — 1 ст. ложка.
Приготування.
Філе оселедця нарізати на шматочки завтовшки 1 см.
Цибулю почистити і нарізати тонкими кільцями.
У каструльці довести до кипіння воду, додати цукор і цедру апельсина та лимона. Помішуючи, розчинити цукор, потім додати спеції та зняти з вогню. Залишити розсіл остигати.
Чергуючи, викласти оселедець і цибулю в чисту банку (або кілька банок, якщо необхідно). Залити маринадом і закрити кришкою.
Прибрати оселедець для маринування в холодильник щонайменше на ніч.
Гострий маринований оселедець буде чудово поєднуватися з картоплею, приготовленою в духовці.
Інгредієнти:
тушки оселедця — 2 шт.;
цибулини — 2 шт.;
коріандр — 1 ч. ложка;
гірчиця — 2 ст. ложки;
цукор — 2 ст. ложки;
сіль — 1 ч. ложка;
оцет — 50 мл;
рослинна олія — 50 мл;
морква — 1 шт.
Приготування.
Оселедець обробити і нарізати невеликими шматочками.
Цибулю і моркву почистити і нарізати дольками. Насіння коріандру потовкти.
У миску викласти гірчицю, сіль, цукор і добре перемішати. Потім додати олію і, ще раз добре змішавши, оцет. Коли соус стане однорідним, всипати подрібнене насіння коріандру.
Викласти в посудину для маринування оселедець, чергуючи його з морквою і цибулею, і залити соусом, що вийшов. Маринувати 1-2 дні.
Також ми писали про закуску з оселедця, картоплі та зеленої цибулі — потрібні лише чотири найпростіші продукти.