- Головна
- Новини
- Еко
- Тварини & рослини
- Скумбрія може зникнути: критичний стан популяції через надмірний вилов
Скумбрія може зникнути: критичний стан популяції через надмірний вилов
Морське товариство з охорони природи закликає споживати оселедці як більш екологічну альтернативу.

Запаси скумбрії в Північно-Східній Атлантиці наближаються до "критичної межі" через нещадний вилов риби, і експерти вже не вважають її екологічно відповідальним вибором. Про це повідомляє Морське товариство з охорони природи (MCS), закликаючи споживачів замінити скумбрію на оселедці, оскільки вилов скумбрії такими країнами, як Норвегія та Велика Британія, продовжує перевищувати допустимі норми, інформує The Guardian.
У щорічному звіті Good Fish Guide, який MCS використовує для оцінки стану рибних запасів на основі рівня їх вилову, північно-східна атлантична скумбрія, яка раніше вважалася численною та більш екологічною альтернативою, за останні чотири роки зазнала надмірного вилову в середньому на 23%.
Еліс Мур, менеджерка Good Fish Guide в MCS, заявила: "Глибоко тривожно спостерігати такий спад у популяції морепродуктів, які колись були сталим вибором. Скумбрія перебуває під величезним тиском через риболовну діяльність багатьох країн, і запаси скоро не зможуть самовідтворюватися. Ми спостерігаємо стабільне зменшення її чисельності, і вона наближається до критичної точки. Уряд Великої Британії повинен негайно вжити заходів, щоб спільно з іншими країнами узгодити ліміти вилову з науковими рекомендаціями".
У своєму посібнику MCS використовує світлофорну систему для споживачів та шкалу від 1 до 5 для підприємств. Кожен вид морепродуктів отримує кольорове маркування залежно від місця та способу його вилову або вирощування: зелений (1 або 2 бали) – "кращий вибір", помаранчевий (3 або 4 бали) – потрібні покращення, а червоний (5 балів) – "риба, якої слід уникати". Рекомендується, щоб підприємства, включаючи ресторани та супермаркети, пропонували лише морепродукти з оцінкою від 1 до 3 балів.
Тепер північно-східна атлантична скумбрія, виловлена тралами середнього шару води, перейшла з категорії 3 до 4, що означає рекомендацію для ресторанів та бізнесу припинити її продаж. Цей метод вилову найчастіше використовується постачальниками для супермаркетів та ресторанів. Скумбрія, виловлена в Північно-Східній Атлантиці на вудку, перемістилася з 2 до 3 балів.
MCS зазначає, що надмірний вилов скумбрії Норвегією, Ісландією, Фарерськими островами та Великою Британією триває. Загальні допустимі улови (TAC), встановлені всіма сторонами, послідовно перевищували науково рекомендовані рівні на 5% - 80% з 2009 року. У період з 2020 по 2024 роки TAC в середньому були на 39% вищими за наукові рекомендації.
Як більш сталу альтернативу скумбрії благодійна організація пропонує оселедці з Північного моря та східної частини Ла-Маншу, а також сардини з Корнуолла.
MCS радить звертатися до місцевих рибних крамниць за експертною порадою щодо свіжої, місцевої та сезонної риби, а також вибирати консервовані сардини з Корнуолла та анчоуси з Біскайської затоки. Крім того, заохочується купівля цілої риби, наприклад хека, замість готових філе, оскільки це часто є більш вигідним варіантом, а всі частини риби можуть бути використані для приготування домашніх бульйонів.
Більше новин читайте на GreenPost.







