Як правильно пити каву, щоб отримати користь: поради дієтолога
Розповідаємо, як використати цю її властивість з максимальною користю
Кава — це тонізуючий напій, в декількох ковтках якого містяться тисячі біологічно активних речовин. Серед цих речовин є кофеїн, завдяки якому кава дає відчуття бадьорості, енергії та хорошого настрою. Однак не все так просто. Дієтолог Оксана Скиталінська розповіла правду про цей напій.
Як кава впливає на організм
Після того, як ми випили чашку кави, через 45 хв майже 90% кофеїну потрапляє в кров і це відчуття бадьорості та енергії триває ще 2,5-4,5 годин, потім кофеїн виводиться з організму і на зміну йому приходить легка втома, особливо, якщо вже післяобідній час.
Як пояснила дієтолог, це відбувається тому, що кофеїн діє на нейрони (клітини головного мозку) певним чином: він прикріплюється до рецепторів на їхній поверхні, їх називають аденозиновими.
Кава все ж корисна, але це залежить від дози. Є дані, що ті, хто п'є помірно каву, живуть довше.
У чому користь кави
- позитивно впливає на роботу печінки та імунну систему
- зменшує ризик хвороб серця (знижує рівень прозапального білка інтерлейкіна-1-бета) і запалення взагалі, покращує стан і роботу судин
- зменшує ризик діабету 2 типу, раку печінки, простати, деяких видів раку молочної залози
- може знижувати ризик нейродегенеративних захворювань, зокрема хвороби Альцгеймера (кофеїн блокує бета-амілоїдні бляшки та тау-білок, які утворюються при цій хворобі)
- кава зменшує запалення за рахунок поліфенолів та оксикоричної кислоти з обсмаженої кави
- тонізує і захищає мозок
Яка кава корисніша
Окрім кофеїну та поліфенолів, у каві містяться дві речовини — кафестол та кахвеол, але переважно у фільтрованій, "заварній" каві, каві по-турецьки.
Ці речовини, особливо кафестол, діючи на певні рецептори, порушують регуляцію синтезу холестерину. Якщо таку "турецьку" заварну каву пити часто, то це може суттєво порушити холестериновий обмін. Водночас кафестол знижує ризик діабету та має протиракові властивості. Тому інколи можна пити і "по-турецьки".
Як правильно пити каву
У каві, як і в чаї, містяться таніни, особливо у слабо обсмаженій каві. Таніни гальмують засвоєння заліза, тому якщо є залізодефіцитна анемія, після страв, які містять залізо (м’ясо, риба) краще уникати кави або вибирати каву сильного обсмажування.
Дієтолог рекомендує:
Якщо любите каву, то пийте, але 2-3 рази в день і бажано в першій половині дня, у другій половині дня, якщо хочете збадьоритися, можете випити склянку неміцного зеленого чаю. Якщо є можливість поспати, зробіть це до 15-тої години. Ви значно подовжите період активної роботи так, ніби вам додасться ще декілька ранкових годин. Не пийте кави на ніч
Більше новин читайте на GreenPost.