Догори
Дати відгук

Як підтримати чоловіка на війні: поради психолога

Краще не говорити йому «я за тебе боюся, я за тебе хвилююся» - такі формулювання не підтримують, а навпаки, знесилюють.

2 хв на прочитання05 Березня 2022, 00:40
Поділитись:

Дуже складно переживати, коли чоловік пішов на фронт. Тому психолог Ольга Демчук розповіла, яким чином можна підтримати чоловіків.

Дуже важливо зрозуміти, що сила вашого духу, ваш стан, ваш настрій зчитується вашими близькими, навіть якщо ви нічого не говорите, говорить психолог. Тому вона закликає піклуватися про себе — не впадати в депресивність, в інертність і знаходити собі справи, знаходити можливість приносити користь, щось робити, чимось займатися.

Окрім того, важливо емоційно не перенавантажувати чоловіка, підкреслює Ольга Демчук. Вона пояснює, що слід намагатися самостійно справлятися з внутрішніми тривогами, а якщо самостійно не виходить, то звертатися до близьких, друзів та психологів, «які зараз у великій кількості надають безкоштовну допомогу».

Чоловіку не варто говорити про те, що ви зараз за нього хвилюєтесь, що ви за нього переживаєте, що вам страшно. Тому що таким чином ви будете викликати у нього почуття провини, і він буде почуватися зрадником, який лишив вас у важку хвилину, пояснює психолог.

«Я, звісно, не за те, щоб створювати якусь ілюзорно-прекрасну картинку, говорити, як у вас все прекрасно, я за чесність. Але важлива відсутність емоційного нагнітання. Краще чоловіку не говорити «я за тебе боюся, я за тебе хвилююся». Такі формулювання не підтримують, а навпаки, знесилюють. «Я вірю, що ми переможемо. Я вірю, що ти вистоїш». Тобто важливо дуже уважно спостерігати за тим, що ви говорите», — наголошує Ольга Демчук.

Також ми розповідали, що робити, якщо близькі люди у містах, які бомблять.

Окрім того, ми писали, як допомогти підліткам пережити травматичний досвід.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.