Догори
Дати відгук

Як пережити коронакризу без травм для психічного здоров’я – поради лікаря

78% українців не знають, що таке ментальне здоров’я та лише 16% — свідомі необхідності піклуватись про фізичне, емоційне та соціальне благополуччя

7 хв на прочитання09 Листопада 2020, 10:06
Поділитись:

Рівень стресостійкості та ризики нервових розладів українців у розпал поширення Covid-19 вивчали під час дослідження науковці з Міжнародної платформи психічного здоровя. До складу експериментаторів увійшли українські вчені, консультували експерти з Манітобського університету Канади. Метою науковців-психотерапевтів було дослідити, як ставляться люди до свого психічного здоровя та озброїти навиками, які допоможуть гарно почуватися незалежно від зовнішніх обставин. Про висновки експерименту та основні поради, як пережити епідемію Covid-19 без травм для психіки розповідає координатор Міжнародної платформи психічного здоровя, кандидат психологічних наук Віктор Вус.

«Запитували українців, скільки хвилин на тиждень витрачають на фізичну активність чи пиття кави з задоволенням, чи просто роблять усе автоматично, скільки хвилин роблять зарядку автоматично, бо треба це виконати швидше та піти на роботу, а скільки роблять у задоволення. Таким чином, запитуючи, повертали людей до думок про себе. Вони відповідали: «Дійсно, п’ємо каву, але не задумуємося, чи з радістю, чи автоматично, чи відчуваємо її смак, чи випиваємо чашка за чашкою… Психічне здоров’я – це і фізичне, і емоційне, і соціальне благополуччя, але багато людей думають, що поняття «психіка» – це коли тебе роздратували, і це відобразилось на твоєму самопочутті. Тобто зовсім не розуміють, що це таке та як доглядати за собою», – розповів Віктор Вус.

Результати дослідження показали, що 78% українців не знають, що таке ментальне здоров’я та лише 16% свідомі необхідності піклуватись про фізичне, емоційне та соціальне благополуччя. Опитані розповіли, що більше як 2,5 години на тиждень говорять з іншими про своє самопочуття, проте 77% з них не задоволені реакцією оточуючих на їхнє щире ділення про пережите. 87% опитаних сказали, що не задоволені рівнем вдячності людей в родині, про яких піклуються чи яким допомагають. Однак сказали, що майже дві години на тиждень витрачають на обійми та дотики, які приносять їм радість. Лише 5% часу, коли респонденти виконували домашні вправи, отримували задоволення, однак коли займались фітнесом, переважно казали про відчуття радості. Так, 93% зазначили про позитивні почуття під час змагальної фізичної активності, 90% від вправ у тренажерному залі чи секції, 75% від пробіжок. Водночас, кількість тих, що має будь-яку з названих вище активностей серед молоді складає 68%. Серед опитаних 83% не дотримуються системи у харчуванні та їдять, виконуючи одночасно іншу роботу та 34% часу, затраченого на харчування отримують задоволення від процесу, решта періоду споживання їжі не приносить позитиву їхньому настрою.

«Ми з одного боку хотіли дати людям інформацію, що таке їхнє психічне здоров’я, але одночасно досвід навчання – щоб люди самостійно зробили висновки та змінили на краще свій спосіб життя», – додає Віктор Вус.

5 порад як пережити епідемію Covid-19 без травм для психіки від Віктора Вуса:

  • Дізналися про Covid-19 у себе або своїх близьких - розділіть проблему на частини

Є такий латинський вислів «розділяй та володарюй». Якщо ми зустрілися з якоюсь проблемою, то розділіть її на дрібні частини. Тоді вам легше буде поступово, крок за кроком її подолати. Подумайте: «У мене позитивний тест на коронавірус». Тоді заспокойтеся, зробить глибокий видих, розслабтеся. Після цього довіртеся своєму мозку – кажуть, що дорогу кінь знайде. Колись був міф, що людина використовує тільки декілька відсотків від можливостей своїх розумових здібностей, але ви той – хто має необмежений ресурс і все необхідне. Коли ви розділите проблему на окремі шматочки та подумаєте, як кожен з фрагментів можете вирішити, виявиться, що не такий страшний цей діагноз, як ви його емоційно для себе змалювали.

  • Не робіть завчасних висновків про халепу

Будьте у позиції, що ви можете справитися. Отримали позитивний тест – скажіть собі: «Почекай». Ви вперше здавали – значить, ще варто почекати, здати вдруге. Якщо у вас є певні симптоми – це означає, що треба щось робити у цьому напрямку. Поступово розбиваємо проблему на етапи, не біжимо вперед, не кричимо, що все пропало. І тоді далі починаємо окремо з кожним етапом й аспектом боротися. Це вже легше, аніж разом і завчасно змагатися з усіма проблемами, які є, може ще будуть, а може і не настануть. Поступово діяти набагато простіше.

  • Заготуйте чіткий план дій

Є така народна приказка: не беріть тяжке до рук, а дурне до голови. Якщо з розумом, а не з емоціями ставитись до питання хвороби, то все можна вирішити та зробити. Як функціонує наш мозок? – якщо ми чітко знаємо, що мені треба взяти до рук парасольку, то мозок чітко дає сигнал до м’язів: «Я беру парасольку». І все, ніяких інших рухів. Це називається радіальний чіткий сигнал. Але може бути іррадіальний сигнал – це коли не знаємо, що робити, за що хапатися, і наш мозок теж не знає. Тому дає сигнали до різних ділянок тіла і ми починаємо смикатися. Відтак, слід скласти для себе чіткий план дій на випадок, якщо ви чи ваші кохані люди захворіють, куди будете звертатися, що робити. Це варто заздалегідь продумати, знати, що коли буде так, то вчиню так, інакше – буду діяти іншим чином. Коли будете знати, як бути, будете почувати себе в безпеці, а ваш організм на нейрогуморальному рівні підтримає такий самий імунітет – здоровий, міцний, сильний та стабільний, щоб швидше дати відсіч цьому коронавірусу.

  • Замініть негативні думки на позитивні

Було американське дослідження, коли людям говорили, що за час роботи губернатора безробіття виросло на 60%, і вони у відповідь казали гнати керівника геть. Але обрали інший спосіб подачі інформації, що цей же губернатор за час своєї діяльності попри кризу зміг втримати працевлаштованість на рівні 40%, і люди почали казати, що він герой і молодець. Так само позитивно варто думати про своє здоров’я – як кажуть, тримати ноги в теплі, а голову в холоді. Якщо ви постійно будете думати: «Я можу захворіти, зі мною може щось страшне статися», може спрацювати ефект самоздійсненого пророцтва. Бо наш організм діє на рівні нейрогуморальної регуляції. Відомі випадки, коли люди, які вірили, що будуть здоровими, і лише після 80 років вперше зверталися по допомогу лікарів.

  • Подбайте про побут та живіть ефективним життям сьогодні

Подбати про свій побут сьогодні, майте чіткий графік дня, плани на найближчі місяці, план дій на випадок зміни обставин. Тоді будете для себе знати: «Я вмиюсь, зроблю зарядку, потім поїм, потім те. Я знаю де я, хто я і чим я займаюсь». Тоді будете відчувати себе в спокої, а якщо станеться якась непередбачувана ситуація чи подія, спокійно крок за кроком з нею справитесь і будете владарювати над подіями, навіть такими, як цей коронавірус, який застав наше покоління.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото: BILD
Навіть коли температура опускається до -30 °С: 10-річна дівчинка з Норвегії вже три роки спить надворі
1 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Складно, але можливо: хімік розповів, як можна відновити сивину
4 хв на прочитанняВчора
Зображення згенероване ШІ
Топ-5 найзабрудненіших місць удома та як забезпечити їхню чистоту
2 хв на прочитанняВчора
Ноа-Лін ван Левен. Фото: Bild
«Я не гратиму проти чоловіка»: дартистка відмовилася грати на турнірі проти транс-жінки
1 хв на прочитанняВчора
Зір може погіршуватися через проблеми з шийним відділом хребта — науковці
2 хв на прочитанняВчора
Продукти, які ні в якому разі не можна вживати дітям до 5 років
1 хв на прочитанняВчора
Хто мало спить, той багато п'є: науковці встановили зв’язок між безсонням та алкоголізмом
4 хв на прочитанняВчора
Екокомітет підтримав законопроект про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Іриси у ландшафтному дизайні: додайте краси до вашого саду (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Народжені 7 травня: гороскоп, стихія, кар'єра та сабіанський символ
Таємниці Тельців, народжених 7 травня: гороскоп, стихія, кар'єра та сабіанський символ
2 хв на прочитанняВчора
Що робити з крихтами від паски і шкаралупою від крашанок
Що робити з крихтами від паски і шкаралупою від крашанок, ось що про це кажуть священники
4 хв на прочитанняВчора
Верховний Суд остаточно скасував дозвіл на будівництво вітряків на Боржаві
Верховний Суд остаточно скасував дозвіл на будівництво вітряків на Боржаві
1 хв на прочитанняВчора
Знижка у 58 млн грн: БЕБ у Сумах вдалося суттєво зменшити вартість ремонту каналізаційного колектора
1 хв на прочитанняВчора
Італія планує "поєднати" ядерну енергетику з відновлюваними джерелами для досягнення нульових викидів до 2050 року
1 хв на прочитанняВчора
Опудрювання часнику й цибулі навесні: чому і як це варто зробити
1 хв на прочитанняВчора
Укрзалізниця оголосила про зупинку руху на ділянці Мукачево — Чоп
1 хв на прочитанняВчора