- Головна
- Новини
- Агро
- Урожай-2022
- Може добре зберігатися навіть в умовах звичайної квартири: як усю зиму ласувати цибулею
Може добре зберігатися навіть в умовах звичайної квартири: як усю зиму ласувати цибулею
А також зібрати гарний урожай на наступний рік.
Багато дачників досить успішно вирощують цибулю на своїх ділянках, але не завжди вдається зберегти врожай до весни, особливо в умовах міської квартири. «Гродзенська правда» розповідає, яким чином це можна зробити.
Перш ніж закладати на зберігання, цибулю слід перебрати, очистити головки від залишків ґрунту, лусочок, що відшаровуються. Якщо у вас великий урожай і ви хочете зберегти його надовго, обов'язково простежте, щоби цибулина була зрілою, шийка стебла тонкою і сухою.
Якщо не хочете заплести цибулини в коси, то після просихання видаліть стебла, залишивши від основи цибулини близько 4 см. Акуратно обріжте коріння, не пошкодивши донця. Сушіння проходить кілька тижнів, потім проводять сортування.
Відбракуйте хворі та пошкоджені головки, решту покладіть у дерев'яні ящики шаром не більше 30 см або сітку для зберігання овочів. Також можна заплести коси, повісивши їх у будь-яке сухе місце.
Нюанси зберігання цибулі
Цибуля може добре зберігатися просто за умов звичайної квартири, за нормальної температури близько 20 °С. Періодично цибулю потрібно перебирати, вибраковуючи підгнилі головки.
Лежкість цибулі
Необхідно враховувати, що залежно від сорту різняться терміни зберігання. Сорти поділяються на гострі, напівгострі та солодкі. Найкращу лежкість мають гострі сорти, тому що в них високий вміст ефірних олій і цукрів, щільні зовнішні лусочки цибулин. Це сорти: Халцедон, Стригунівська, Павлоградська, Золотиста, Штуттгартер Різен та багато інших. Напівгострі сорти — Помпей, Рубін, Веселка — зберігаються дещо гірше. Солодкі сорти, такі як Ялтинська, зберігаються близько 3 місяців, а потім проростають.
Зберігання цибулі-сіянки
Часто ми вирощуємо цибулю з насіння і в перший рік отримуємо маленькі цибулинки — сіянку, які потрібно зберегти до наступної весни, щоби знову висадити. При зберіганні сіянки нерідко виникають проблеми безпеки, великий відсоток посадкового матеріалу або всихає, або згниває, або проростає. Як його зберегти?
Ретельно переберіть, відбраковуючи цибулинки діаметром менше 1 см, оскільки вони складно зберігаються. Найкраще спробувати посадити її під зиму. Ідеальний калібр для зберігання до весни — цибулинки 1-1,2 см у діаметрі.
Зберігати сіянку можна двома способами:
1) Холодним, за нормальної температури 0… –3 °С. Холодне зберігання можна організувати просто на ділянці землі. Для цього знадобиться цебро, на дно якого насипають шар тирси, а потім — цибулю. Зверху знову шар тирси, після чого посудину щільно закривають кришкою. Ямку викопують на сухому піднесеному місці, поміщаючи в неї відро і засипаючи землею шаром не менше 20 см. Таким способом цибуля чудово зберігається до весни.
2) Теплим, за нормальної температури +20…22 °С повагою та вологості близько 60 %, що цілком реально забезпечити у квартирних умовах. Втрат уникнути зазвичай не вдається, але приблизно 2/3 врожаю можна зберегти до посадки.
3) Комбінований спосіб: до середини лютого зберігають цибулю при -1 ... -3 °С, потім заносять у приміщення і зберігають при +18 ... 20 °С, а за три тижні до посадки протягом 3 днів тримають при +35 °С. Потім знову за +20 °С. Зберігати сіянку в будинку можна в полотняних мішечках або посуді з вентиляційними отворами.
Про цибулю-порей
Дедалі більш модно вирощувати цибулю, яка також є обов'язковим компонентом салатів і знаменитого цибульного супу. Викопати її потрібно до настання заморозків, обрізати коріння, на 2/3 вкоротити листя, залишивши близько 5 см від початку розгалуження. Промити та висушити. Потім узяти якусь посудину (наприклад, відро), насипати в неї шар піску і поставити в нього цибулю вертикально на відстані близько 4-6 см між цибулинами. Проміжки між стеблами додатково засипати піском. Зберігати посудину в підвалі. Якщо підвалу немає, близько 2 місяців порей може зберігатися в овочевому ящику холодильника. Попередньо його потрібно загорнути у харчову плівку.
Також ми розповідали, як зберігати цибулю, щоби вона простояла всю зиму.