Догори
Дати відгук

Як можна подолати булімію: радить фітнес-тренер

І як булімію подолати не можна: чотири альтернативні способи, які не дадуть результату.

4 хв на прочитання01 Листопада 2021, 00:31
Поділитись:

Булімія — розлад харчової поведінки, характерний епізодами переїдання, після яких відбувається компесаторна поведінка: блювота, приймання проносного, сечогінних чи виконання виснажливих фізичних вправ. Фітнес-тренер Віктор Мандзяк нагадує, що булімія — складне захворювання, з не менш складними причинами. Одна з них — дефектне сприйняття свого тiла і їжі.

«На щастя, мислення — не колір очей, а пластилін, його можна міняти», — говорить Віктор Мандзяк.

Він звертає увагу на те, що люди, які, порівнюючи себе з тими, хто має ідеaльну фігуру, приходять до висновку про наявність у себе зайвої ваги, часто намагаються виключити солодке з раціону, менше їсти та/або не їсти після 18.00, бігати тощо. Якщо останній епізод блювання був у вечірній час, це можна пояснити тим, що в намаганнях схуднути людина сильно обмежує себе в їжі й багато тренується — це створює надмірну нестачу енергії в організмі, у відповідь на яку він посилює голод. Якщо не їсти після шостої вечора, то десь біля 22.00 апетит стає звірячим. Це закономірно призводить до зриву: споживання великої кількості їжі, особливо солодкого, в якому людина собі відмовляє. Потім людині стає соромно і гидко від себе, вона йде в туалет і блює, аби спожиті калорії не перетворилися на жир.

Проте фітнес-тренер запевняє, що в такій напрочуд ситній трапезі нема нічого фатального: змусивши людину багато з’їсти, організм відновив енергетичний баланс, який вона порушувала декілька днів, сильно обмежуючи себе в їжі і важко тренуючись. Ба більше, за один прийом їжі поправитись нереально, адже кілограм людського жиру — це 8000 ккал.

Якщо ж після блювоти стає легше, бо перестають мучити докори сумління, — це ілюзія, бо насправді сенсу в цих діях нема, пояснює Віктор Мандзяк. Їжа, опиняючись в шлунку, а потім у кишківнику і в крові, стимулює ситість. Вибльовуючи їжу, людина позбавляє себе цього відчуття, спричиняючи голод, який провокує наступний епізод пеpеїдання. А соляна кислота, яка при блювоті проходить через ротову порожнину, пошкоджує зубну емаль.

Замінювати блювання на вживання проносного також не має сенсу, пояснює фітнес-тренер. Таким чином людина позбавляє себе того, що міститься в товстому кишківнику, тоді як їжа засвоюється в тонкому відділі. Калорії нікуди не дінуться, таким чином їх не позбутися.

Якщо ж випити сечогінне, то діуретики на деякий час зменшать масу тіла за рахунок води. До зайвої ваги це не має жодного відношення, а зловживання такими засобами може призвести до ниркової недостатності і навіть до гемодіалізу.

Дві години бігати і спалити всі з’їдені калорії – також не вихід, запевняє Віктор Мандзяк.

Адже фізкультура підвищує апетит. Після пробіжки знову мучитиме голод.

Якщо їжу жувати і випльовувати, це також не дасть ефекту, пояснює фітнес-тренер. По-перше, деяка кількість калорій засвоюється ще в ротовій порожнині. По-друге, при такій «дієті» людина буде вічно голодна, адже ситість потребує, щоб їжа попадала в шлунок і кишківник, а потім у вигляді мономерів в кровотік.

Що ж робити? Віктор Мандзяк дає булімікам кілька порад.

  • Насамперед забути про сxуднення до того часу, поки не нормалізується харчування.
  • Знайти психотерапевта, який практикує КПТ.
  • Їсти часто, щоб не бути голодним.
  • Тренуватися для розвитку свого тіла і здоров’я, а не для спалювання калорій.
  • Якщо стався епізод переїдання, не робити з нього проблему. «Якщо з'їв багато, то організму так треба, він просив. Їжа, спожита у великій кількості довше триматиме тебе ситим. Це не є погано. Але старайся не допускати крайніх проявів голоду, щоб не провокувати пеpеїдання і блювоту», — радить фітнес-тренер.

Також ми розповідали, як вибрати «правильне» яблуко: радить фітнес-тренер.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитання2 години тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання4 години тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання5 годин тому
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання6 годин тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання6 годин тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання7 годин тому