Догори
Дати відгук

Як харчуватися при діабеті: поради лікарів

А також як їсти, щоб не захворіти на діабет

3 хв на прочитання19 Листопада 2020, 22:11
Поділитись:

Кандидат медичних наук Яніна Саєнко, старший науковий працівник Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В. М. Комісаренка НАМН України радить дотримуватися раціонального харчування, зокрема обмежувати вуглеводи, які легко засвоюються, а також вживання тваринних жирів (бо це сприяє збільшенню ваги та наростанню механізму інсулінорезистентності у пацієнтів із діабетом другого типу, а у хворих на діабет першого типу це призведе до збільшення дози інсуліну). Яніна Саєнко радить дотримуватися так званого «принципу тарілки»: 50% раціону мають складати овочі та зелень, 25% – вуглеводи тривалої дії, 25% – білки.

Нутриціолог Анна Мельник у своєму коментарі GreenPost пояснила, що діабет першого типу виникає або внаслідок генетичної схильності, або через дуже серйозну поломку організму – припиняється синтез інсуліну. Діабет першого типу може виникнути в дитинстві, іноді навіть у дошкільнят.

«Діабету другого типу зазвичай у дітей не буває. Він коригується дієтами та прекрасно реагує на фізичні навантаження: починається інтенсивне навантаження на м’язи й інтенсивна витрата глюкози. Енергія витрачається, рівень цукру в крові знижується», – пояснює нутриціолог.

Анна Мельник розповідає, що при діабеті другого типу цифри не такі високі: цукор може бути на рівні 7-10, і його легко знизити. Також при діабеті другого типу важливо дотримуватися режиму.

«Є центри, де діабет другого типу лікують свіжим повітрям, фізичними навантаженнями та дієтами. Але що таке дієта? В принципі, треба виключити швидкі вуглеводи: солодощі, цукор, біле борошно (те, чого добре було б не їсти)», – говорить нутриціолог.

Анна Мельник нагадує, що вуглеводи, які є, наприклад, у каші – повільні. Вони починають засвоюватися поступово, через 20-30 хвилин. Тарілка каші вранці дає можливість кілька годин почуватися добре, бо цукор підіймається дуже повільно і витрачається поступово, без стрибків.

Анна Мельник говорить, що діабетики зазвичай тримають цукерки напохваті як засіб екстреної  допомоги: цукор у них нестабільний, може бути падіння рівня цукру, і тоді потрібно негайно підняти рівень глюкози до нормального, щоб людина не ввійшла у так звану гіпоглікемічну кому, коли вже потрібна лише швидка й уколи глюкози. А якщо людина сама вдома, то це дуже небезпечна ситуація.

Замість цукерок нутриціолог радить узяти ложку меду чи сироп. Також слід виключити стрибки цукру, які перевантажують підшлункову залозу. Тому набагато корисніше їсти каші, хліб із зерна грубого мелення тощо. А швидкі вуглеводи максимально виключати.

«І мед їсти по чайній ложечці, а не по пів баночки», – говорить Анна Мельник.

Раніше ми розповідали, що серед хворих на діабет лише 6% не матимуть ускладнень – лікарі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора