Догори
Дати відгук

Серед хворих на діабет лише 6% не матимуть ускладнень – лікарі

На це є низка причин

1 хв на прочитання14 Листопада 2020, 16:59
Поділитись:

14 листопада – Всесвітній день цукрового діабету. Кандидат медичних наук Яніна Саєнко, старший науковий працівник Інституту ендокринології і обміну речовин ім. В. М. Комісаренка НАМН України, нагадує про сумну статистику: лише половина людей, хворих на цукровий діабет, знають про свій діагноз. І додає, що лише половина з них отримує лікування, причому результатів лікування досягає менша половина з цієї половини, а ускладнень не виникне лише в 6%.

Яніна Саєнко наводить статистику: в Україні один мільйон триста тисяч пацієнтів із діабетом.

Вона підкреслює, що питання діагностики цукрового діабету є критичним, бо пацієнти із цукровим діабетом 2 типу помирають від кардіоваскулярних захворювань у працездатному віці.

«Не дивлячись на те, що сьогодні пандемія COVID-19, ми маємо пам’ятати і про світову пандемію цукрового діабету також», – вважає Яніна Саєнко.

Президент Міжнародної діабетичної асоціації України Людмила Петренко наголошує, що в державі немає програми профілактики бодай на 5 років.

«У своїх виступах Міністр охорони здоров’я говорить про те, що діабетики є в групі ризику, але нічого не зроблено для того, щоб убезпечити їх», – говорить вона.

Людмила Петренко наводить приклад: замість того, щоб самоізолюватися, як належить людям із групи ризику, під аптекою стоїть по 20 людей у черзі за інсуліном, якого нема.

Раніше ми розповідали, чому діабет може призвести до ампутації ніг і як цьому запобігти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я