Догори
Дати відгук

Як без аналізів зрозуміти, що з печінкою не все гаразд: консультує лікар

Печінка не болить, тому не може «прямо сказати», що їй зле.

2 хв на прочитання26 Квітня 2022, 22:23
Поділитись:

Печінку не дарма називають головним органом-фільтром: адже все, що потрапляє в наш організм, всмоктується в кровообіг, а потім проходить фільтрацію саме в печінці. Але оскільки в самій печінці немає больових рецепторів, то вона не може «прямо сказати», що з нею не все гаразд. Однак вона «подає сигнали». Які саме — розповідає виданню «Доктор Пітер» Максим Риков, доктор медичних наук, доцент, головний лікар медичної клініки.

Видавати проблеми з печінкою можуть і деякі зовнішні ознаки:

  • шкіра набула жовтуватого відтінку (він може варіюватися від блідо-жовтого до яскраво-жовтогарячого, що пов'язано з порушенням метаболізму білірубіну);
  • білки очей теж можуть стати жовтими, можуть змінити відтінок та слизові оболонки.

«Це найголовніші індикатори, на які часто сам пацієнт не звертає уваги, навіть коли дивиться на себе в дзеркало. Найчастіше це помічають родичі людини або її оточення», — пояснює Максим Риков.

Якщо ви побачили, що ваша шкіра або білки очей пожовтіли, це вагомий привід записатися на прийом до терапевта або гепатолога.

Що ж до больового синдрому, то неприємні відчуття з'являються досить рідко. Біль зазвичай тупий, але іноді носить і гостріший характер, з'являється в правому підребер'ї, може посилюватися вночі. Найчастіше посилення пояснюється психологічним ефектом сприйняття болю, оскільки вночі, коли людина не зайнята жодними справами, перебуває в тиші та спокої, біль суб'єктивно сприймається як сильніший, хоча його справжня інтенсивність залишається такою ж.

Також ми розповідали про п’ять продуктів для здорової печінки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.