Догори
Дати відгук

П’ять продуктів для здорової печінки

Однак слід враховувати протипоказання.

3 хв на прочитання24 Квітня 2022, 07:58
Поділитись:

Печінка — найважливіший орган людського тіла. Ми вбиваємо її буквально щодня: на здоров'я печінки згубно впливають куріння та алкоголь, стрес, медикаменти та неправильне харчування. На щастя, цей орган здатен відновлюватись. Допомогти печінці відновитися можливо — варто лише додати до раціону п’ять продуктів, про які розповідає Доктор Пітер.

Гарбуз

Гарбуз добрий як і в печеному, так і у вареному вигляді. Річ у тім, що в м’якоті цього продукту багато вітаміну А, фосфоліпідів, ненасичених жирних кислот Омега 3-6. Усі ці речовини є гепатопротекторами, тобто беруть участь у створенні клітинної мембрани клітин печінки та обміні холестерину. А ще в гарбузі багато клітковини, так що цей продукт — чудовий жовчогінний засіб. До речі, гарбузове насіння теж піде печінці на користь.

Утім, у гарбуза є й протипокази: його не варто їсти людям із запальними захворюваннями ШКТ. Крім того, важливо пам'ятати: у гарбузі багато простих вуглеводів, через що у процесі приготування його калорійність суттєво збільшується.

Буряк

У буряках також багато вітамінів А, фолієвої кислоти, фосфору та клітковини. Тому цей овоч, як і гарбуз, приносить печінці подвійну користь: дає будматеріали для гепатоцитів і працює як жовчогінний засіб.

Однак важливо знати, що буряк не можна їсти людям із сечокам'яною хворобою. А ще з коренеплодом варто бути обережнішим діабетикам — у буряках багато сахарози.

Ягоди

Особливо корисні ягоди червоного кольору — вишня, журавлина, малина. У них багато каротину, вітаміну С та корисних харчових волокон. Ягоди допоможуть печінці відновитися після вірусних гепатитів, алкогольної хвороби та жирового гепатозу.

Проте не можна забувати: більшість продуктів червоного кольору може бути алергенами. Тому їсти їх треба з обережністю.

Зелений чай

Найкращий напій для печінки завдяки високому вмісту вітаміну С: цей антиоксидант відомий як чудовий протизапальний засіб. Окрім того, зелений чай допомагає знизити рівень так званого поганого холестерину (ліпопротеїнів низької щільності). Завдяки цьому він захищає орган від гепатозу та атеросклерозу.

Є у зеленого чаю свої вади. Через надлишок дубильних речовин у складі напій може порушити баланс заліза в організмі та перешкоджати засвоєнню магнію та кальцію з їжі. А через вміст кофеїну чай також заважає засвоюватися фолієвій кислоті, тому його не радять вагітним.

Куркума

Ця спеція — ще один відомий антиоксидант. Куркума захищає клітини печінки від впливу токсинів. Ще пряність перешкоджає окиснення ліпідів.

Куркуму не варто у великих кількостях їсти людям, схильним до появи каменів у нирках — у спеції є оксалати.

Також ми розповідали про вбивць печінки: ці п’ять продуктів краще прибрати з раціону.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання54 хвилини тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитаннягодина тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання2 години тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання3 години тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання3 години тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання4 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання5 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання6 годин тому