Печінка — найважливіший орган людського тіла. Ми вбиваємо її буквально щодня: на здоров'я печінки згубно впливають куріння та алкоголь, стрес, медикаменти та неправильне харчування. На щастя, цей орган здатен відновлюватись. Допомогти печінці відновитися можливо — варто лише додати до раціону п’ять продуктів, про які розповідає Доктор Пітер.
Гарбуз
Гарбуз добрий як і в печеному, так і у вареному вигляді. Річ у тім, що в м’якоті цього продукту багато вітаміну А, фосфоліпідів, ненасичених жирних кислот Омега 3-6. Усі ці речовини є гепатопротекторами, тобто беруть участь у створенні клітинної мембрани клітин печінки та обміні холестерину. А ще в гарбузі багато клітковини, так що цей продукт — чудовий жовчогінний засіб. До речі, гарбузове насіння теж піде печінці на користь.
Утім, у гарбуза є й протипокази: його не варто їсти людям із запальними захворюваннями ШКТ. Крім того, важливо пам'ятати: у гарбузі багато простих вуглеводів, через що у процесі приготування його калорійність суттєво збільшується.
Буряк
У буряках також багато вітамінів А, фолієвої кислоти, фосфору та клітковини. Тому цей овоч, як і гарбуз, приносить печінці подвійну користь: дає будматеріали для гепатоцитів і працює як жовчогінний засіб.
Однак важливо знати, що буряк не можна їсти людям із сечокам'яною хворобою. А ще з коренеплодом варто бути обережнішим діабетикам — у буряках багато сахарози.
Ягоди
Особливо корисні ягоди червоного кольору — вишня, журавлина, малина. У них багато каротину, вітаміну С та корисних харчових волокон. Ягоди допоможуть печінці відновитися після вірусних гепатитів, алкогольної хвороби та жирового гепатозу.
Проте не можна забувати: більшість продуктів червоного кольору може бути алергенами. Тому їсти їх треба з обережністю.
Зелений чай
Найкращий напій для печінки завдяки високому вмісту вітаміну С: цей антиоксидант відомий як чудовий протизапальний засіб. Окрім того, зелений чай допомагає знизити рівень так званого поганого холестерину (ліпопротеїнів низької щільності). Завдяки цьому він захищає орган від гепатозу та атеросклерозу.
Є у зеленого чаю свої вади. Через надлишок дубильних речовин у складі напій може порушити баланс заліза в організмі та перешкоджати засвоєнню магнію та кальцію з їжі. А через вміст кофеїну чай також заважає засвоюватися фолієвій кислоті, тому його не радять вагітним.
Куркума
Ця спеція — ще один відомий антиоксидант. Куркума захищає клітини печінки від впливу токсинів. Ще пряність перешкоджає окиснення ліпідів.
Куркуму не варто у великих кількостях їсти людям, схильним до появи каменів у нирках — у спеції є оксалати.
Також ми розповідали про вбивць печінки: ці п’ять продуктів краще прибрати з раціону.