Догори
Дати відгук

Ядерна катастрофа під Петербургом? (відео)

Місцеві мешканці викладають відео з колонами військової техніки, яка нібито їде на ліквідацію аварії

3 хв на прочитання02 Липня 2020, 06:50
Поділитись:

МАГАТЕ запросило дані про незначне збільшення рівня радіації в Скандинавії, і отримало відповідь від 29 країн, серед яких Росії не було.
Як відомо, біля російського кордону зі скандинавськими країнами минулого тижня було зафіксовано перевищення рівня радіоактивних речовин. Зміни зареєстрували датчики радіаційного моніторингу в Норвегії, Фінляндії та Швеції. Так, норвезькі спостерігачі недалеко від кордону з російським Кольським півостровом виявили йод-131, а фахівці з Фінляндії й Швеції виявили цезій-134, цезій-137, кобальт-60 і рутеній-103. Повідомляють Новые Известия.

Дослідивши аналізи, експерти з Нідерландів прийшли до висновку, що радіонукліди надійшли з боку Західної Росії, а можливою причиною викиду вчені назвали пошкодження паливного елемента на АЕС. У Росгідрометі відзначили, що перевищення рівня радіоактивних частинок у районі Балтійського моря не виявлено, а в «Росенергоатомі» заявили, що пригод на АЕС північного заходу Росії в червні не фіксувалося, викиди на станціях не перевищували контрольних значень.

У справу втрутився навіть прессекретар Путіна Пєсков, який заявив, що не було повідомлень про загрозу підвищення радіації в Росії. Він також додав, що в РФ абсолютно досконала сучасна система забезпечення моніторингу радіаційної безпеки.

Тим часом, кілька днів тому в місті Сосновий Бор Ленінградської області загорівся Науково-дослідний технологічний інститут (НДТІ) ім. А. П. Александрова. Це центр випробувань корабельних ядерних енергетичних установок (ЯЕУ), підприємства ДК «Росатом». Повідомляє Версия.

На сайті цієї держкорпорації жодного повідомлення. Однак в інституті гасили пожежу понад шість годин. 

«Радіаційний фон у місті Сосновий Бор, де загорілася покрівля одного з будинків Науково-дослідного технологічного інституту імені Александрова (центр випробувань корабельних ЯЕУ), наразі в нормі». Це рядки з повідомлення ГУ МНС у Ленінградській області.

Отже, з радіаційним фоном все ж були проблеми?

«Вогонь з’явився під час ремонту даху будівлі № 102 інституту, — розповідає Олег Бодров, фізик-ядерник, голова громадської екологічної організації «Зелений світ» (м. Сосновий Бор). — У будівлі, в якій сталася пожежа, розташовані ядерні установки».

На гасінні пожежі працювало декілька пожежних команд Соснового Бору. Їм допомагали пожежники із Санкт-Петербурга. Дирекція НДТІ імені А. П. Александрова досі нічого не заявляла про наслідки пожежі для інститутських ядерних установок. Державна корпорація «Росатом» також не повідомила, чи працювали ядерні реактори під час поширення вогню.

У місті Сосновий Бор сьогодні розташовано дев’ять ядерних об’єктів! Чотири з них — на Ленінградській АЕС-1, а п’ять енергетичних ядерних установок — під дахом НДТІ імені А. П. Александрова.

«І ще в Сосновому Бору, — говорить професор Ігор Острецов, — тимчасово зберігається опромінене ядерне паливо. Інститут має відходи ядерного палива з понад 20 реакторів, що накопичувалось роками. І всі ці «скарби» розташовані на території Балтійського узбережжя. І за 90 кілометрів від Санкт-Петербурга».

За чутками у російських ЗМІ пожежа в НДТІ імені А.П. Александрова і небажання відкривати факти про неї — це тривожний дзвінок. 

Крім того, місцеві жителі зафіксували колону військової техніки поблизу місця аварії, яка нібито їхала на ліквідацію наслідків ядерної катастрофи. 



Відомий російський блогер Злой еколог упевнений, що міг зруйнуватися дослідний ядерний реактор й основна інформація про катастрофу, нібито вже під грифом «таємно».

Нагадаємо, що у Скандинавії виявили радіацію, що прийшла з Росії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля та Міжнародний день пам’яті тварин
20 квітня - Всеукраїнський день довкілля
2 хв на прочитаннягодина тому
Браконьєр Збитки державі Риболовля
На Одещині викрили браконьєра, який завдав збитки державі на суму більше мільйона гривень
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Мангал із цегли власноруч (ФОТО)
2 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитанняВчора