Догори
Дати відгук

World Obesity Day - 4 березня відзначають Всесвітній день боротьби з ожирінням

На сьогоднішній день у світі серед дорослого населення понад 1,9 мільярда людей мають надмірну масу тіла

2 хв на прочитання04 Березня 2024, 12:15
4 березня Всесвітній день боротьби з ожирінням 4 березня Всесвітній день боротьби з ожирінням
Поділитись:

Щорічно, починаючи з 2020 року, 4 березня мільйони людей у всьому світі відзначають Всесвітній день боротьби з ожирінням (World Obesity Day). Раніше це свято відзначали 11 жовтня. Головною метою свята є просування практичних рішень, спрямованих на припинення глобальної кризи ожиріння.

За оцінками фахівців, на сьогоднішній день у світі серед дорослого населення понад 1,9 мільярда людей мають надмірну масу тіла і близько 600 мільйонів страждають на ожиріння. Ожиріння – це захворювання, хронічне та рецидивне, темпи поширення якого часто порівнюють з епідемією.

Цей день покликаний привернути увагу до серйозної та наростаючої проблеми ожиріння, а також наголосити на важливості здорового способу життя та вжиття заходів щодо запобігання цього захворювання. Ожиріння стає все більш поширеним у всьому світі, і цей день нагадує нам про необхідність діяти.

Звичайно, іноді підвищена маса тіла є одним із симптомів генетичного або ендокринного захворювання, але все ж найчастіша причина - це дисбаланс між енергією, що надійшла і витрачена. Іншими словами - це ситуація, коли людина отримує більше калорій, ніж встигає витратити. Потрібно розуміти, що накопичення жиру – це нормальна відповідь на нестабільність навколишнього середовища, і зумовлена вона генетикою. Усі живі організми мають здатність запасати енергію, оскільки це дає можливість вижити, коли їжа тимчасово недоступна.

Сьогодні проблема ожиріння стає все більш актуальною і починає становити соціальну загрозу для життя людей незалежно від їхньої соціальної та професійної приналежності, зони проживання, віку та статі. Потрібно також відзначити, що ожиріння значно зменшує тривалість життя, в середньому на три-п'ять років при невеликому надлишку ваги та до п'ятнадцяти років при вираженому ожирінні.

Методи боротьби з ожирінням включають:

1. Збалансоване харчування: Важливо вчитися правильно харчуватися, включаючи у свій раціон більше овочів, фруктів та білкових продуктів, а також обмежуючи споживання продуктів, багатих цукром та насиченими жирами.

2. Фізична активність: Регулярна фізична активність допомагає контролювати вагу та покращує загальне здоров'я. Навіть невелика активність, така як ходьба, може бути корисною.

3. Спосіб життя: Зменшення стресу, нормалізація сну та турбота про психічне здоров'я також мають значення для боротьби з ожирінням.

4. Освіта: Поширення інформації про ризики ожиріння та способи його запобігання є ключовою складовою боротьби з цією проблемою.

5. Соціальний вплив: Активна участь у кампаніях та програмах, присвячених боротьбі з ожирінням, а також підтримка та мотивація близьких та друзів можуть зробити значний внесок у вирішення цієї проблеми.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.