Вживання сиру відіграє важливу роль у здоровому та щасливому старінні - дослідження

2 хв на прочитання21 Червня 2024, 11:34

Зв'язок між сиром та благополуччям став несподіваним відкриттям.

Масштабне дослідження 2,3 мільйона людей показало, що, незалежно від соціально-економічних факторів, психічний добробут може бути найважливішим аспектом здорового старіння та тривалості життя. Але несподіваним відкриттям стало те, що ті, хто повідомив про найкраще психічне здоров'я та стресостійкість, що покращувало самопочуття, також, мабуть, їли більше сиру.

Так, сир – те, що ми готуємо та їмо по всьому світу вже понад 4000 років, про що свідчать записи на стінах гробниць Стародавнього Єгипту. Фактично, кілька років тому в цьому регіоні було розкопано найстаріший у світі сир, витриманий кілька століть і не має смакових якостей.

Зв'язок між сиром та благополуччям став несподіваним відкриттям у дослідженні, проведеному групою дослідників під керівництвом Тянь-Ге Ванга з Медичної школи Шанхайського університету Цзяо Тонг.

Вони вивчили вісім наборів даних, що охоплюють 2,3 мільйона генетично різноманітних європейців, використовуючи засновану на ДНК двовибіркову менделівську рандомізацію, щоб не просто пов'язати безліч факторів зі здоровим старінням, а й виявити сильніші причинні впливи. Звичайно, це складно, оскільки ми знаємо, наскільки генетика, спосіб життя, добробут та освіта нерозривно пов'язані з хворобами, здоров'ям та тривалістю життя.

Щоб отримати значні дані, команда вивчила психічний добробут на основі генетично незалежного фенотипу старіння (старіння-GIP) та п'яти загальних рис цього стійкого фенотипу старіння – життєстійкості, самооцінки здоров'я, тривалості життя, тривалості життя батьків та довголіття. Ці результати було скориговано з урахуванням соціально-економічних чинників.

Хоча більш високе споживання сиру (і фруктів) не несе прямої відповідальності за щасливе та здорове старіння, воно було одним із визначних факторів серед тих, хто мав високі показники благополуччя.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: