Догори
Дати відгук

«Виписують помирати»: волонтерка розповіла, що стається з хворими на коронавірус після лікарні

Більшість із них не можуть вижити без цілодобової кисневої підтримки та особливого догляду.

2 хв на прочитання30 Листопада 2020, 15:20
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Велику кількість хворих із “коронавірусних” відділень опорних лікарень виписують додому з такими життєвими показниками, що без спеціального догляду людині залишається лише чекати на смерть. Про це на особистій Facebook-сторінці розповіла волонтерка Леся Литвинова

 Вона опублікувала фотоскан виписки пацієнта, який лікувався від коронавірусу. На той момент, коли людина покидала медзаклад, сатурація (насиченість крові киснем. - Ред.) у неї була на рівні 61 відсотка. І це з кисневою підтримкою. 

“Якщо у виписці у людини написано "сатурація при виписці 61 на кисні" (боюся запитати скільки без нього), то не може виписка закінчуватися словами "виписується під нагляд сімейного лікаря, рекомендація кисневої терапії". Повинно бути написано "переводиться в паліативне відділення". Хто повинен пояснювати родичам, що людину прирекли вмирати?” - написала Литвинова.

Волонтерка розповіла, що такі випадки непоодинокі. Щоб збільшити кількість вільних ліжок із кисневою підтримкою для хворих на коронавірус, лікарі часто виписують пацієнтів із низькою сатурацією. Мало того, родичам хворих не пояснюють, що з такими життєвими показниками у людині в рази зменшуються шанси вижити й одужати.

За паліативними хворими, а Литвинова вважає, що всі пацієнти із низькою сатурацією належать саме до таких у період епідемії, потрібен спеціальний догляд. У першу чергу, киснева підтримка. Про це інколи не говорить навіть сімейний лікар, який не бажає брати додаткову відповідальність за “тяжкого” пацієнта.

Також цим користується медики “швидкої”, які лякають родичів відсутністю догляду за хворим у лікарні та фактично змушують підписати відмову від госпіталізації.

“Питання до “швидкої”. Так, дуже зручно, коли родичі підписують відмову від госпіталізації, якщо їм сказати, що за лежачим інвалідом в лікарні не буде догляду. Але тоді потрудіться пояснити, що поза реанімацією у пацієнта з сатурацією 70 немає жодного шансу. Є тільки можливість полегшити його відхід вдома”, - написала волонтерка.

Раніше волонтерка Литвинова оприлюднила історію молодої жінки, мати якої померла від нестачі кисню в лікарні. Її кисневу маску віддали іншій пацієнтці, бо на всіх хворих у стаціонарі не вистачало медичного кисню. 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost