Догори
Дати відгук

Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією (гіпертензією): як нормалізувати свій тиск без медикаментів

І чому підвищений тиск — «квиток» до серцево-судинних захворювань.

3 хв на прочитання17 Травня 2021, 13:31
Тиск Тиск
Поділитись:

Серцево-судинні захворювання (ССЗ) давно лідирують серед причин смерті не лише в Україні, а й в усьому світі. Вони становить приблизно 30 % усієї смертності. А серед найбільш важливих чинників ризику для розвитку ССЗ на перше місце може претендувати високий кров'яний тиск.

Раніше у вжитку був термін «гіпертонія», тепер же кров'яний тиск, вищий за 120/80 мм ртутного стовпчика, називають артеріальною гіпертензією. Що означає «120 на 80»? Перше число, яке називається систолічним артеріальним тиском, вимірює тиск в артерії під час удару серця.

Друге число, яке називається діастолічним артеріальним тиском, вимірює тиск в артеріях, коли серце відпочиває між ударами. Тому норма «120 на 80» означає систолічний артеріальний тиск 120 та діастолічний артеріальний тиск 80 мм ртутного стовпчика. Проте показники нормального тиску індивідуальні: систолічний тиск може сягати навіть 140 (особливо з віком цей показник може підвищуватися), а діастолічний — опускатися до 60, та якщо людина нормально почувається, то ці показники не треба намагатися підігнати під ідеальні.

Артеріальний тиск не є сталою величиною, він може змінюватися протягом дня. Якщо ж показники артеріального тиску перевищують норму постійно, лікар може діагностувати артеріальну гіпертензію.

Високий кров’яний тиск дуже поширений — від нього потерпає приблизно 40 % населення нашої планети. Понад 40 % хворих на артеріальну гіпертензію досі не отримує лікування.

Однак із рівнем артеріального тиску зростає й ризик виникнення інших проблем зі здоров’ям, особливо серцево-судинних захворювань. Чому? Річ у тім, що підвищення тиску, який лівий шлуночок серця повинен подолати під час скорочення, аби проштовхнути кров для системного кровообігу, ускладнює роботу серця. Постійний високий кров'яний тиск зношує артерії, роблячи їх менш еластичними, а це зменшує приплив крові та кисню до серця і призводить до серцевих захворювань. Серед них:

Біль у грудях (стенокардія).

Серцева недостатність. Вона виникає, коли серце не може перекачати достатньо крові для органів.

Ішемічна хвороба серця. Це порушення кровопостачання міокарда внаслідок ураження коронарних артерій серця.

Інфаркт міокарда. «Логічне продовження» ішемічної хвороби серця. Внаслідок недостатності кровопостачання у ділянці міокарда починається некроз — серцевий м’яз починає відмирати без достатньої кількості кисню. Що довше блокується кровотік, то більша шкода для серця.

Гіпертрофія лівого шлуночка — збільшення його маси внаслідок потовщення стінок, збільшення розміру порожнини чи їх поєднання. Артеріальна гіпертензія спричинила виникнення цього захворювання у ​7–40 % усіх випадків.

Зазвичай тиск підвищується з віком. До чинників, які підвищують ризик появи артеріальної гіпертензії, належать брак регулярної фізичної активності, деякі захворювання (наприклад, цукровий діабет та ожиріння), вагітність тощо.

У більшості випадків можна відрегулювати свій артеріальний тиск, щоб зменшити ризик серйозних проблем зі здоров’ям. Для цього потрібно переглянути свій спосіб життя:

  • Щонайменше 150 хвилин фізичної активності щотижня (наприклад, 5 днів на тиждень по 30 хвилин на день).
  • Відмова від куріння.
  • Здорове харчування, включаючи обмеження солі та алкоголю.
  • Зберігання здорової ваги.
  • Зниження рівня стресу.

Проте краще спершу порадитися з лікарем, особливо якщо ви маєте супутні захворювання та/або поважний вік. Лікар зможе допомогти підібрати вправи, які підійдуть саме вам з огляду на фізичну форму та інші діагнози, і дати поради щодо харчування, щоб нова дієта не стала ударом для організму, який звик до зовсім іншого раціону.

До слова, знизити кров'яний тиск без ліків допоможуть три прості способи.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання25 Квітня 2024
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання25 Квітня 2024
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитання2 години тому
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитання4 години тому
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитання5 годин тому
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитання6 годин тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитання7 годин тому
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання9 годин тому