Догори
Дати відгук

Все-таки розчинна чи заварна: яка кава підвищує холестерин

Багато залежить ще й від того, як була приготовлена ​​кава.

1 хв на прочитання28 Травня 2022, 07:42
Поділитись:

Згідно з новим дослідженням учених Арктичного університету в Норвегії, опублікованому в журналі Open Heart, науковці виявили, що кава може значно впливати на рівень холестерину через хімічні речовини, що містяться в ньому. Йдеться про дитерпени та акриламід, розповідає «Доктор Пітер».

Дитерпени — це біологічно активні речовини, здатні пригнічувати вироблення організмом речовин, що беруть участь у розщепленні холестерину. Таким чином, дитерпени у каві можуть викликати підвищення загального холестерину та ЛПНЩ (ліпопротеїнів низької щільності, або «поганого» холестерину), попереджають фахівці. Як відомо, високий рівень холестерину є одним з основних факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Дослідники відзначають, що в розчинній каві менше дитерпенів, ніж у еспресо, і шкодити здоров'ю вони можуть тільки, якщо випивати не менше 5 чашок міцного напою на день.

Ще одна хімічна речовина, яка може вплинути на рівень холестерину, — акриламід. Вона може підвищувати загальний рівень холестерину, тригліцеридів, «хорошого» та «поганого» холестерину. Але багато залежить від того, як була приготовлена ​​кава. Вчені проаналізували напої, зварені з меленої обсмаженої кави та розчинного порошку.

Найвищі середні концентрації акриламіду були виявлені у розчинній каві (358 мкг/кг), у напої, звареному з обсмажених зерен, їх менше (179 мкг/кг). Але що вищий ступінь обсмажування, то цієї речовини у напої більше, наголошується у дослідженні.

Також ми розповідали, чому кава не бадьорить: пояснює лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost