Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Хвороби
  • «Віруси ті самі, що й раніше, а ось ми інші: нас можуть наздогнати значно більші хвилі інфекцій»: що розповідають експерти

«Віруси ті самі, що й раніше, а ось ми інші: нас можуть наздогнати значно більші хвилі інфекцій»: що розповідають експерти

Віруси, які «були у відпустці» під час пандемії ковіду, повернулися і поводяться непередбачувано.

9 хв на прочитання21 Вересня 2022, 16:06
Поділитись:

Майже два роки, поки пандемія ковіда забирала життя по всьому світу, інші інфекції були у відпустці. Тепер, коли світ швидко згортає заходи щодо стримування ковіду, шкідливі віруси та бактерії повертаються і поводяться непередбачено. Про це розповідає лікар-педіатр Федір Катасонов.

Останні дві зими ми спостерігали найлегші сезонні епідемії грипу в історії. Але кількість госпіталізацій через грип зросла в останні два тижні — у травні! Аденовірус 41 типу, який раніше викликав відносно нешкідливі епізоди шлунково-кишкових хвороб, імовірно, відповідальний за розвиток тяжких гепатитів у здорових маленьких дітей.

Респіраторно-синтиційний вірус (РС-вірус), звичайний збудник зимових застуд, викликав великі спалахи серед дітей у США та Європі минулого літа й ранньої осені.

А тепер ще й вірус віспи мавп, який зазвичай знаходять лише у Західній і Центральній Африці, викликав безпрецедентний спалах у більш ніж дюжині країн Європи, Північної Америки, Близького Сходу й Австралії. Тільки в одній Великій Британії на час написання статті зафіксовано більше 70 випадків.

Ці віруси ті самі, що й раніше, а ось ми інші.

Почнемо з того, що через ковидні обмеження ми вже давно не оновлювали/набували імунного захисту. Тепер набагато більше людей у ​​популяції вразливі. І це підвищення вразливості, на думку експертів, означає деяку хиткість у спробах досягти нового, постпандемійного балансу з мікробами, що викликають хвороби.

Нас можуть наздогнати значно більші хвилі інфекцій. Іноді вони можуть побачити проблеми, які раніше не пов'язували з цими збудниками. Інфекції можуть циркулювати в той час або в тих місцях, коли вони не циркулювали.

«Думаю, ми можемо очікувати на неординарні прояви. Не обов'язково по-справжньому тяжких. Я маю на увазі, що це не кінець світу. Але, гадаю, і не цілком нормально», — каже Петтер Бродін, професор дитячої імунології в Лондонському Імператорському коледжі.

Маріон Коопманс, голова відділення вірусології Медичного центру Університету Еразма в Роттердамі, вірить, що попереду на нас чекає час, коли буде важко передбачити, чого чекати від, здавалось би, давно знайомих інфекцій.

«Гадаю, це дуже ймовірно», — говорить Коопманс.

Вона вважає, що цей феномен — порушення нормальних патернів перебігу інфекцій — може бути особливо яскравим при захворюваннях, у поширенні яких важливу роль відіграють діти.

Маленькі діти зазвичай служать магнітами та підсилювачами для мікробів.

Але їхнє життя сильно змінилося під час пандемії. Багато хто проводив час удома, не відвідуючи дитячих садків та очного навчання. У багатьох було значно менше контакту з людьми поза домом, а коли такі контакти були, ці люди часто носили маски.

А діти, народжені під час пандемії, могли прийти у цей світ із меншою кількістю антитіл, які вони отримали від матерів внутрішньоутробно, бо ці матері також не контактували з РС-вірусами та іншими патогенами під час вагітності. Про це говорить Х'юберт Ністерс, професор клінічної вірусології та молекулярної діагностики в Університетському медичному центрі Гренінгена.

Коопманс розповідає, що дослідження, під час якого її команда досліджувала антитіла у крові маленьких дітей, показало вплив того, що вона називає «медовим місяцем інфекцій».

«Ми бачимо, що у дітей на другому році пандемії набагато менше антитіл до частих респіраторних вірусів. Вони просто менше з ними контактували», — каже вона.

Ці чинники можуть пояснити недавній спалах незвичайних гепатитів у дітей. На думку науковців, які досліджували ці випадки, вони можуть бути викликані принаймні частково аденовірусом 41-го типу, тому що його знаходять у значної кількості хворих дітей. Ця ймовірність спантеличує, бо раніше такого захворювання при інфікуванні цим вірусом не спостерігалося.

Але деякі науковці теоретизують, що цей вірус завжди міг відповідати за невелику кількість гепатитів без виявленої причини у дітей, які трапляються щороку. Можливо, розмірковують вони, останні 8 місяців було значно більше інфекцій, викликаних аденовірусом 41, через збільшену вразливість серед дітей. Це, своєю чергою, могло зробити видимою проблему, яку раніше ніхто не помічав.

«Думаю, що іноді, щоби пов'язати рідкісні ускладнення з частими хворобами, вам просто потрібна достатня кількість випадків. І є підозра, що саме це зараз відбувається із цими випадками гепатиту», — каже Кевін Мессакар, фахівець із дитячих інфекцій із Дитячої лікарні Колорадо.

Викликане пандемією порушення звичайних патернів поширення інфекцій означає, що навіть дорослі не виробляли рівні антитіл, які зазвичай досягалися постійними контактами з мікробами. Тобто пул уразливих людей іще більший.

Експерти з грипу, наприклад, хвилюються, що коли віруси грипу повернуться по-крупному, наявність прошарку людей, які давно не контактували з вірусом грипу, може призвести до дуже тяжкої сезонної епідемії.

Коопманс каже, що деякі дослідження показують: після 1-2-річного періоду низької поширеності грипу може бути різке зниження кількості людей із захисним рівнем антитіл.

«Це означає потенційно більшу, більш вразливу групу дорослих. 

Ми говоримо про ендемічні захворювання з певним патерном передбачуваності. І цей патерн був частково сезонним, але частково він був пов'язаний зі співвідношенням імунної та неімунної частин популяції. І остання, звісно, ​​виросла»,
— каже Коопманс.

До чого це все приведе? Всі погляди цієї осені будуть звернені на дитячі лікарні: чи буде сплеск поліомієлітоподібного захворювання, яке називається гострий млявий мієліт (ОВМ) і яке, як вважається, розвивається внаслідок інфікування ентеровірусом D68.

Мессакар, який є одночасно доцентом Університету Колорадо, вивчав ОВМ останні 8 років, з першою з хвиль із дворічним циклом, які виникали пізнім літом та ранньою осінню 2014, 2016 та 2018 років.

2020 року хвилі не було. І в 2021. Чи означає це, що восени 2022 року ми можемо побачити набагато більший спалах, тому що більша кількість дітей потенційно вразлива перед ентеровірусом D68? Нам треба готуватися до цієї можливості, каже Мессакар, наголошуючи на тому, що він сам не знає, чого очікувати.

«На сьогодні всі діти, народжені в останні чотири роки, ніколи не зустрічалися з цим вірусом. Ми не знаємо, що станеться. Ми не знаємо, коли він повернеться. Але коли він повернеться, він зустріне більше вразливих дітей, які не мають імунітету проти нього. І таку саму історію ми спостерігаємо із широким спектром різних вірусів», — каже він.

Томас Кларк, заступник директора відділення вірусних інфекцій CDC, каже, що професіонали охорони здоров'я бояться спалахів вакцинокерованих інфекцій через те, що багато дітей у світі пропустили базові щеплення під час пандемії. Але тепер він розуміє, що це не єдиний шлях впливу пандемії на інфекційні хвороби.

«Ми були дуже зосереджені на недовакцинованих дітях, які не отримали свій стандартний набір щеплень, тому що це ґрунт для зростання захворюваності на кір. Але є також безліч дітей, які не отримали весь звичайний набір вірусів, із яким контактує кожна дитина», — говорить він.

Кларк каже, що ми можемо побачити різницю у тяжкості деяких інфекцій, бо маленькі діти, які були заховані від мікробів на ранніх етапах пандемії, тепер підхоплюють їх у старшому віці. А деякі інфекції перебігають важче, якщо трапляються у дорослому віці.

«Чи ми побачимо таку картину — велике питання. Але я думаю, це абсолютно точно заслуговує на пильну увагу», — каже Коопманс.

Деякі експерти вважають, що концентрація вразливих людей — це не єдиний фактор впливу пандемії на патерни поширення інфекцій.

Девід Хейманн, голова експертної комісії, що займається Програмою з надання екстреної медичної допомоги у ВООЗ, каже, що зняття протиковідних обмежень могло сприяти поширенню віспи мавп у нинішньому спалаху в Європі, Північній Америці й інших регіонах. Безліч випадків віспи мавп діагностовано у чоловіків, які займалися сексом із чоловіками.

Після двох років соціальної дистанції, обмежень на подорожі та масові зустрічі люди скинули кайдани протиковідних обмежень і кинулися в допандемічне життя. Повідомлення ЗМІ дозволяють припустити, що поширенню вірусу сприяли масові рейви в Іспанії та Бельгії.

Хейманн, професор епідеміології інфекційних захворювань у Лондонській школі гігієни та тропічної медицини, вважає, що осередки віспи мавп могли тихо тліти у Великій Британії або десь поза Африкою протягом деякого часу, але привернули увагу публіки, лише коли відновилися міжнародні подорожі.

«Якщо ви подивитеся на те, що відбувалось у світі протягом останніх кількох років, і на те, що відбувається зараз, ви легко поставите питання, чи не потрапив цей вірус до Великої Британії два чи три роки тому і чи не поширювався нижче радарів по повільних ланцюжкам зараження. І раптом усе відкрилося, і люди почали переміщуватись і перемішуватись», — каже Хейманн, який працював над ліквідацією натуральної віспи на ранніх етапах кар'єри.

Хоча все це може викликати занепокоєння протягом наступних кількох років, зрештою, все заспокоїться, передбачає Бродін.

«Гадаю, що після того, як заражається велика кількість людей, включається колективний імунітет і вірус іде. Правила, за якими поширюються інфекції, фундаментально не змінилися», — говорить він.

Нагадаємо, наступає не лише ЗСУ: інфекціоніст про те, як уберегтися від COVID-19 у нинішніх умовах.

Окрім того, незабаром віспа мавп стане досить серйозною проблемою, кількість нових випадків зростатиме — Голубовська.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost