Догори
Дати відгук

Наступає не лише ЗСУ: інфекціоніст про те, як уберегтися від COVID-19 у нинішніх умовах

Можна і знизити ризик передачі вірусу, й підвищити опірність організму.

2 хв на прочитання12 Вересня 2022, 15:02
Поділитись:

У наш регіон коронавірус приходить із початком осені. На сьогодні більшість випадків припадає на західні регіони, але центр і південь наздоганяють із кожним днем.

Лікар-інфекціоніст Світлана Федорова розповідає про профілактику COVID-19 в наших нинішніх умовах. Ось що вона рекомендує.

1) Уникати людних місць, дотримуватися дистанції 1,5 м від співрозмовника.

2) Загальне оздоровлення: вже можна почати приймати вітаміни (особливо вітамін D), мінерали, щоб зміцнити свій імунітет, бути готовими до зустрічі з осінніми застудами, інфекційними захворюваннями (грип, ГРВІ, у тому числі ковід).

3) Правильне харчування. Захистити на 100 % вірусу, звичайно, не здатен жоден продукт. Але є продукти, здатні підвищити опірність організму, зокрема до ковіду: імбир, лимон, часник, куркума. Вживання цих продуктів підвищує загальний імунітет.

4) Повноцінний сон — наскільки це можливо, якщо сон уривчастий.

5) Чаї і препарати: Віта-мелатонін (але щоб він «спрацював», потрібно відключити всі подразнюючі фактори (ТБ, телефон, звуки тощо), вимкнути світло, випивати безпосередньо перед сном, доза 6 мг), Барбовал (краще у краплях, 25-40 крапель перед сном, краще — на шматочку цукру).

6) Якщо ви в закритому, людному приміщенні, тим більше якщо там кашляють і чхають — носіння маски.

7) У приміщеннях часто провітрювати і влаштовувати вологе прибирання, протирати антисептиком поверхні (зокрема мобільні телефони) і не забувати про дамські сумочки, навіть якщо їхали з ними не в переповненому громадському транспорті, а в таксі.

8) Обов'язково мити й дезінфікувати руки: через руки передається більшість, здавалося б, таких «повітряно-крапельних» інфекцій.

9) Перестати цілуватися-обійматися під час зустрічі, та й руки тиснути не треба.

10) Одноразові носові хустинки викидати відразу, після використання, багаторазовими не користуватися.

11) Не терти очі й узагалі намагатись не торкатися до обличчя.

12) Хоча б 1 раз на день — після контактів на роботі, в магазинах тощо — промивати слизові оболонки будь-яким сольовим розчином (фізрозчин, Пшик, Х’юмер, Аквамаріс) для носа. Для горла підійде просто рясне вживання рідини. Порожнину рота чудово полоскати рідиною, наприклад, Лістерином (для ясен) — особливо «бірюзовим» COOL MINT.

13) Багато пити рідини — 2-2,5 л води, можна і звичайної питної, можна мінералізованої. Вода відіграє величезну роль у метаболічних процесах: доставляє поживні речовини, виводить токсини, впливає на температуру тіла і в'язкість крові, ніби «нейтралізує» бактерії та віруси тощо.

Також ми розповідали, як вибрати форму випуску вітаміну D: радить фармацевт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.