Догори
Дати відгук

Відсипання у вихідні може врятувати від депресії — дослідження

Та при аналізі підгруп виявилося, що цей ефект спостерігається не в усіх.

2 хв на прочитання15 Червня 2024, 12:46
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Недостатній сон у будні дні став суспільною нормою, і дослідження показали, що дефіцит сну збільшує ризик депресії. Американські дослідники з'ясували, що люди, які досипають у вихідні дні, на 38-46 % рідше страждають від депресивних розладів. Позитивна тенденція спостерігалася у тих, хто спав на 1-3 години довше.

Сон на вихідних був достовірно пов'язаний із меншою ймовірністю депресії у дорослих людей середнього віку, чоловіків і тих, хто менше спить у будні дні.

У дослідженні взяли участь 5510 осіб, які були розподілені на дві групи: без депресії і з депресією, дані були отримані з Національного дослідження здоров'я та харчування (NHANES). Перехресне дослідження було виконано з використанням даних великої репрезентативної вибірки на основі населення США.

Результати дослідження показали, що люди, які відсипалися на вихідні, мали значно нижчий ризик депресії, ніж ті, хто не намагався таким чином компенсувати депривацію сну. При аналізі підгруп цей ефект зниження спостерігався лише у чоловіків, середнього віку, одружених або тих, хто проживає з батьками, групи з трьома чи більше членами сім'ї та особи, які не вживають алкоголь. Таким чином, при лікуванні депресії лікарі можуть рекомендувати пацієнтам висипатися на вихідних як частину загального плану лікування. У той же час, люди також можуть обрати сон на вихідних як проактивну стратегію для регулювання свого психологічного стану.

Автори дослідження наголошують, що дефіцит сну є однією з серйозних проблем, котрі турбують людей сьогодні. За даними американського Національного фонду сну, підліткам рекомендується спати щонайменше 8 годин, а дорослим — щонайменше 7 годин для підтримання оптимального стану здоров'я та самопочуття, але цю вимогу важко виконати, враховуючи навчальні та робочі обов'язки. Через труднощі з отриманням достатньої кількості сну під час напружених робочих днів усе більше людей вдаються до компенсаторного сну на вихідних, щоб отримати достатню кількість часу для відпочинку.

Депресія — це розлад, який завдає серйозної шкоди людині і суттєво впливає на когнітивні процеси та настрій, а також тісно пов'язаний з екологічними та генетичними факторами. Проблеми зі сном, особливо коротка тривалість сну, були визначені як значущі фактори ризику розвитку тривоги та депресії в різних вікових групах.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Програма ментального здоров’я
МОН підписало меморандум у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»
2 хв на прочитання4 хвилини тому
Розповсюджував на півдні регіону сигарети без марок акцизного податку
Одесит розповсюджував на півдні регіону сигарети без марок акцизного податку
1 хв на прочитаннягодина тому
На Закарпатті упереджено розтрату 5,8 млн грн бюджетних коштів
БЕБ зупинило закупівлю Ужгородської міської лікарні на 5,8 млн грн
2 хв на прочитаннягодина тому
Найкорисніший сир Здоров'я серця Рекомендація кардіолога
Який сир найкорисніший для здоров'я серця: рекомендація кардіолога
1 хв на прочитання2 години тому
Понад 18 тисяч доз вакцини проти дифтерії доставили в Україну: послуга вакцинації безоплатна
1 хв на прочитання7 годин тому
Як схуднути без відмови від солодкого: 4 правила від дієтологів
1 хв на прочитання9 годин тому
День гордості за досягнення людей з аутизмом: відомі, видатні й навіть геніальні
2 хв на прочитання15 годин тому
Бережіть завтра здоров'я: магнітні бурі на вівторок, 18 червня 2024 року
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost