Догори
Дати відгук

Великдень-2021 західного обряду відзначатимуть 4 квітня в умовах карантину

Бажано дотримуватися правил карантину та дивитися святкові літургії онлайн.

6 хв на прочитання02 Квітня 2021, 19:54
Великдень-2021 західного обряду відзначатимуть 4 квітня в умовах карантину Великдень-2021 західного обряду відзначатимуть 4 квітня в умовах карантину
Поділитись:

Великдень — це одне з головних свят, як у католиків, так і у православних. Цього дня християни згадують та радіють диву Воскресіння Ісуса Христа. Великдень католики святкують раніше від православних, проте це свято завжди припадає на неділю.

Дата святкування Великодня католиками у 2021 році

Католики та православні відзначають Великдень у різні дні. Часто це свято у католиків буває на 7–13 днів раніше, ніж у православних. Інколи, як це було у 2017 році, християни відзначають Великдень в один день. Зрідка, як це у 2021 році, — у православних Великдень буде майже на місяць пізніше.

А тому в 2021 році католики святкують Великдень 4 квітня. Тоді як православні святкуватимуть Воскресіння Господнє майже через місяць — 2 травня.

Чому православні та католики святкують Великдень у різні дні

Ще у 325 році на Вселенському Соборі було вирішено святкувати Воскресіння Господнє у першу неділю після весняного повного місяця, але не раніше 21 березня — дня весняного рівнодення. Також Пасху мають святкувати після закінчення іудейського Песаху.

Проте у XVI столітті через зміну календаря з юліанського на григоріанський змінилась пасхалія — методика розрахунку дати Великодня. Так, римо-католицька церква керується григоріанським календарем, який у 1583 році запровадив папа Григорій XIII.

Тоді як православні церкви дотримуються олександрійської пасхалії (старого юліанського календаря).

Історія Великодня

В основі Великодня лежить біблійна історія про Воскресіння Ісуса Христа. Син Божий загинув за гріхи людей, а потім після розп’яття на хресті, воскрес. Щороку Великдень, як і католики, так і православні, святкують у неділю, бо вважається, що саме цього дня понад дві тисячі років тому воскрес Ісус Христос.

Багато великодніх традицій католиків пов’язані з біблійними історіями. Наприклад, католики, як і православні, фарбують яйця. Тому, що Марія Магдалена, побачивши воскресіння, побігла розповідати про це всім людям. Проте римський правитель Тиберій не повірив їй. Він сказав, що воскресіння можливе так само, як і те, що яйце вмить почервоніє. Коли ж Тиберій взяв у руки куряче яйце, воно стало червоним.

Традиції святкування Великодня у католиків

У католиків святкування Великодніх свят розпочинається із Страсного тижня. Є у них також і Пасхальне Тридення. У Великий четвер під час відправи католики згадують Таємну Вечерю. П’ятниця — це найсумніший день, бо тоді помер на хресті Ісус. Цього дня у храмах вівтар повністю оголений: без розп’яття, свічок та обрусів. Католики дякують Богу за те, що пожертвував заради людства своїм єдиним сином.

Кульмінаційним пунктом Пасхального Тридення є Надвечір’я Пасхи, або Вігілія. Її святкують у суботу. Цього дня католики проводять обряд благословення вогню та води. Перед входом у храм стоїть багаття, від якого священник розпалює Пасхал — велику воскову свічку. Також священник освячує вогонь і воду. Після цього всі віряни у храмі запалюють Пасхал, який католики, як і освячену воду, несуть додому.

На Великдень в Україні вночі католики йдуть у храм на відправу, а потім снідають стравами з освячених яєць і пасхальним хлібом. У цей світлий день прийнято запрошувати на обід друзів і рідних. Ще одним символом Воскресіння Господнього у католиків вважають Великоднього кролика. Саме солодощами у його вигляді прийнято пригощати малечу.

Традиції святкування Великодня у католиків відрізняються залежно від країни. Наприклад, у Франції в цей день прийнято бити у дзвони, повідомляючи радісну звістку. В Італії усі намагаються почути привітання Папи Римського. У Німеччині — святкують у неділю та понеділок. Цими днями прикрашають помешкання, влаштовують сімейні обіди та дарують малечі солодощі. 

Як в Україні католики святкуватимуть Великдень в умовах карантину

Католицький священник В’ячеслав Гриневич у коментарі ТСН.ua зазначив, що у 2021 році Великдень в Україні святкуватимуть  відповідно до карантинних обмежень, які діють в регіонах.

«Ситуація, яка відбувається у світі, непроста. І ми бачимо, що багато людей уже стало жертвами цієї пандемії. І церква також має реагувати. Римо-католицька церква прислухається до голосу Папи Римського, який каже, що потрібно ставитись до хвороби відповідально, а тому ми пристосовуватимемо усі обряди у відповідність до локального законодавства. Зараз в Україні всі обряди, які стосуються контактів із людиною, їх або обмежено, або змінено. Також у храмах дотримуватимуться всіх вимог щодо дистанції та дезінфекції», — пояснив В’ячеслав Гриневич.

У Великий тиждень римо-католики в Україні також молитимуться за жертв пандемії коронавірусу.

Як  повідомляє «Католицьке телебачення» на своїй сторінці у Facebook, римо-католики в Мережі також зможуть переглянути святкові літургії онлайн. Також їх транслюватимуть три українських телеканали. 

Переглянути святкові меси онлайн можна буде на офіційних сторінках «Католицького телебачення» у Facebook та Youtube. Також транслюватиме богослужіння кабельний католицький телеканал «EWTN Україна». 

Так, у неділю 4 квітня богослужіння транслюватимуть за таким графіком:

  • 8:00 — Меса із собору св. Олександра в Києві.
  • 10:00 —  Меса із собору св. Олександра в Києві.
  • 11:00 — Меса під проводом Папи Франциска у Ватикані.
  • 11:45 — Свята меса з катедрального собору в Харкові.
  • 13:00 — Великоднє послання Папи та благословення «Urbi et Orbi». 

Також 4 квітня переглянути святкові Богослужіння можна буде і на телебаченні:

  • о 8:00 «UA: Перший» транслюватиме Великодню святу месу Римсько-католицької церкви в Україні;
  • об 11:00. на  «UA: Культурі» і «UA: Кримі»  розпочнеться трансляція меси під проводом Святішого Отця Франциска у Ватикані;
  • о 13:00 на «UA: Першому» і «UA: Кримі»  відбудеться трансляція Великоднього послання та Апостольського Благословення для Рима та цілого світу «Urbi et Orbi» Святішого Отця Франциска. 

Джерело: ТСН

До слова,  що треба знати українцям під час карантину, щоб не заплатили штраф.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитання24 хвилини тому
Прогноз погоди в Україні на 25 квітня
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитаннягодина тому
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на операцій з оброблення відходів
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитання2 години тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитання3 години тому
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання5 годин тому
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитання6 годин тому
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання7 годин тому
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитання8 годин тому