Догори
Дати відгук

Що треба знати українцям під час карантину, щоб не заплатили штраф

Найголовніше — це не соромитися зайвий раз просити відвідувачів і клієнтів одягнути маску й організувати все для безпечного перебування людей.

6 хв на прочитання01 Квітня 2021, 15:20
Під час карантину головне дотримуватися правил безпеки, щоб не наразитися на хворобу або штраф Під час карантину головне дотримуватися правил безпеки, щоб не наразитися на хворобу або штраф
Поділитись:

В Україні вже декілька тижнів діють посилені карантинні обмеження, а Київ із 5 квітня зачиняється на локдаун. 

Втім, не всі працівники підприємств зможуть працювати віддалено. Ті українці, які працюють у сферах критичної інфраструктури, повинні виходити на робочі місця як завжди.

Нині співробітники Нацполіції перевіряють заклади, яким дозволено працювати з дотриманням протиепідемічних заходів. У разі їх порушення — попереджають або виписують штрафи (від 34 до 170 тис. грн для посадовців та юридичних осіб).

Як  уберегти себе та свій бізнес від штрафів — читайте в матеріалі GreenPost.

Варто сказати, що карантинне життя країни регулюється постановою Кабміну «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 9 грудня 2020 р. № 1236. До неї Кабмін регулярно вносить зміни та доповнення залежно від розвитку епідеміологічної ситуації у країні.

Також додаткові вимоги й обмеження в регіонах має право встановлювати й місцева влада. 

Пошта

Визнана об'єктом критичної інфраструктури та продовжує свою роботу. Серед головних вимог — маска та рукавички у працівників. Особливо це стосується тих співробітників, які приймають чи доставляють посилки. Ці засоби індивідуального захисту рекомендують змінювати кожні три години. Одноразові маски та рукавички слід помістити в герметичний пакет і лише після цього утилізувати. Тканинну маску можна випрати та використовувати повторно.

Біля стійки, за якою працівник обслуговує клієнтів, мають бути продезінфіковані ручки й олівці для заповнення необхідних документів. Їх бажано обробляти антисептиком після кожного відвідувача. На вході до поштового відділення має бути санітайзер для дезінфекції рук.

Співробітники повинні слідкувати, щоб відвідувачі відділення дотримувалися соціальної дистанції у півтора метра, були в захисних масках і заходили у приміщення по одному.

Транспорт

Кондуктори, водії, касири метрополітену та машиністи теж залишаються на своїх робочих місцях. Продовжують курсувати й поїзди. 

Транспортні працівники повинні працювати в масках або захисних респіраторах. Вони також слідкують за тим, щоб масковий режим не порушували пасажири. На період посиленого карантину українцям рекомендують там, де це можливо, користувати безконтактною оплатою проїзду. Це зменшує ризик інфікування. 

У регіонах, де запровадили додаткові карантинні обмеження (як у Києві) працівники транспорту слідкують за тим, щоб ним користувалися лише пасажири зі спецперепустками. 

Поручні, ручки, рухомі елементи балюстради, за які тримаються пасажири, мають вчасно дезінфікуватися. Касир метрополітену, який допомагає поповнювати проїзні картки, має користуватися на робочому місці санітайзером, бути в захисній масці та рукавичках.

Перевозити можна не більше ніж половину пасажирів від кількості сидячих місць у транспорті. До слова, у Тернополі встановили обмеження навіть для таксі. В таких авто на період карантину не можна перевозити більше трьох осіб. А у Дніпрі пасажирів, які мають право на пільговий проїзд, перевозять лише у визначені години: з 10:00 до 15:00.

Аптеки

Вони теж продовжують працювати з дотриманням певних умов. Це — засоби індивідуального захисту для провізорів і відвідувачів аптеки. У приміщення дозволяється заходити лише в них, дотримуватися соціальної дистанції  та не створювати скупчення.

Салони краси та перукарні

До об'єктів критичної інфраструктури ці заклади не належать, але їхню роботу теж поки дозволили. Умов декілька. Найголовніша — це обслуговування лише тих клієнтів, які прийшли за попереднім записом. Перукарям і майстрам манікюру потрібно бути в масках і захисних рукавичках. Перед тим, як почати роботу з клієнтом, руки потрібно обробити антисептиком. Також на очах клієнта потрібно взяти та дістати з індивідуальної упаковки одноразові косметичні інструменти. А засоби багаторазового використання — зі стерилізатора. 

Продовольчі магазини та зоомагазини

У продовольчих магазинах бажано дотримуватися «пільгових годин» літніх людей, у яких підвищений ризик інфікуватися коронавірусом. На вході до супермаркету чи магазину має бути санітайзер. Кількість покупців, які одночасно можуть відвідати магазин, залежить від площі приміщення. На одну людину має припадати не менше 10 кв. м простору. У великих супермаркетах біля кас має бути жовта чи червона розмітка, яка дає змогу покупцям дотримуватися безпечної дистанції. Також покупців треба забезпечити одноразовими рукавичками, за допомогою яких вони зможуть брати та зважувати овочі й фрукти. Незапаковані у фабричну упаковку десерти мають стояти за скляною або пластиковою вітриною, аби люди випадково не змогли торкнутися їх незахищеними руками чи чхнути. Хлібні вироби співробітники за можливості мають запаковувати у харчову плівку.

Касири та продавці зобов'язані працювати в масках і респіраторах. У деяких регіонах із посиленими карантинними обмеженнями може бути вимога  надягнути пластикові захисні щитки. 

Приміщення магазину має вчасно дезінфікуватися.

Банки

У жовтій і помаранчевій карантинних зонах можуть працювати банки. Співробітники та клієнти мають бути в засобах індивідуального захисту. Також у приміщенні фінансової установи має бути нанесена розмітка для дотримання безпечної дистанції. Кількість відвідувачів, які можуть одночасно обслуговуватися, залежить від площі приміщення. Під час робочого дня годину бажано виділити для дезінфекції приміщення та не приймати в цей час відвідувачів.  

Заклади громадського харчування

Працюють лише на доставку та винос продукції. Приймати й обслуговувати відвідувачів стаціонарно заборонено. До праці можуть стати співробітники. які захищені засобами індивідуального захисту та дотримуються правил гігієни (регулярно дезінфікують руки й інструменти для приготування їжі та напоїв). Їм заборонено виходити на роботу з ознаками коронавірусної інфекції та підтвердженим ПЛР-тестом на ковід.

Також для аптек, магазинів, поштових відділень, і, навіть, салонів краси бажано обладнати спеціальний кошик для використаних засобів індивідуального захисту. Аби не отримати зауваження від інспекторів, варто потурбуватися й про інформаційні плакати. Вони мають розповідати відвідувачам про небезпеку коронавірусу та про те, як його уникнути. 

Як ми писали раніше, на Закарпатті хворих порушників карантину поліція ловить по домівках. Спеціальні мобільні групи перевіряють хворих на коронавірус, які проходять лікування вдома.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання13 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитаннягодина тому
Пандемія Поширення пташиного грипу H5N1 Хвороби
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання3 години тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання9 годин тому
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання10 годин тому
Закарпатські медики дорогою до лікарні запустили серце пацієнту
2 хв на прочитанняВчора
Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій оновлено - МОЗ
1 хв на прочитанняВчора