Догори
Дати відгук

Вчені змоделювали повністю «зелену» енергосистему Євросоюзу

Ключовими будуть сонячна і воднева енергетика

3 хв на прочитання19 Квітня 2020, 21:46
Поділитись:

Науковці вперше детально змоделювали енергосистему Євросоюзу на 100% відновлюваних джерелах енергії. Про це йдеться у доповіді «100% відновлювана Європа: як зробити енергосистему Європи кліматично нейтральною до 2050 року», представленій Європейською асоціацією сонячної енергетики SolarPower Europe і технологічним університетом Лаппеенранта-Лахті (LUT), пише EcoTown

У дослідженні, де йде мова не лише про електроенергетику, а загалом про споживання енергії в ЄС, порівнюються три можливі шляхи-сценарії.

Найменш ефективним виявився найконсервативніший «неповороткий сценарій» (Laggard-Szenario), згідно з яким частка відновлюваних джерел енергії у 2050 році складе 62%, що означає, що Європа не досягне кліматичної нейтральності до цього часу.

За сценарієм лідерства (Leadership-Szenario) мета у 100% ВДЕ буде досягнута вже в 2040 році, а "помірний сценарій "(Moderate Szenario) передбачає досягнення цієї мети до 2050 року. Останній варіант виявився найдешевшим з урахуванням всіх витрат.

Хоча частка сонячної енергії в енергопостачанні ЄС на даний час становить менше 5%, ця технологія є найбільш універсальним і часто найдешевшим джерелом чистої електроенергії, і її вартість швидко знижується, наголошується у доповіді. Тому центральним напрямком трансформації у двох сценаріях зі 100% ВДЕ є збільшення частки фотоелектричної сонячної енергетики у виробництві електрики до 60% до 2050 року.

Вже у 2030 році сонячні електростанції стануть найбільшим виробником електроенергії у Європі.

Зі збільшенням частки фотоелектричної сонячної і вітрової енергії особливого значення набувають системи накопичення енергії. Крім того, зелений водень буде вкрай важливий для «секторальної синергії» і досягнення кліматичної нейтральності, хоча серйозний розвиток у цьому секторі почнеться тільки після 2030 року.

Відновлюваний водень сприятиме повній декарбонізації секторів опалення та транспорту і до 2050 року стане другим за важливістю джерелом енергії в Європі — після сонячної енергетики.

При цьому автори доповіді не вважають за необхідне імпортувати зелений водень. Так, водень може купуватися на «вільному міжнародному ринку", але у плані вартості, водень, вироблений на півдні Європи, буде, за їхніми розрахунками, цілком конкурентоспроможним.

Для теплопостачання у системі, заснованій на 100% ВДЕ, використовуватимуться теплові насоси, на які припадатиме більше 60% тепла.

На думку авторів, чисті викиди парникових газів у Європі можуть бути зведені до нуля до 2040 року у «сценарії лідерства», і до 2050 року у «помірному сценарії».

СЕС генеруватимуть понад 60% європейської електроенергії до 2050 року за умови високого ступеня електрифікації та галузевої інтеграції, зазначив виконавчий радник і глава відділу аналізу ринків SolarPower Europe Міхаель Шмела, додаючи, що у такому разі можна мати 100% відновлювану та інтегровану енергетичну систему.

У доповіді також пропонується ряд організаційно-політичних заходів, які необхідно провести на європейському рівні. Повинні бути створені адміністративні та фінансові передумови, щоб дозволити сонячній і вітровій енергії рости у потрібних обсягах.

"У якості першого кроку ЄС повинен юридично закріпити мету кліматичної нейтральності і переглянути цільовий показник ЄС по парникових газах на 2030 рік", - резюмує директор SolarPower Europe з політичних питань Орелі Бове.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання47 хвилин тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитаннягодина тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання3 години тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання3 години тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання4 години тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання5 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання5 годин тому