Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Вчені у Болгарії знайшли плиту з невідомим письмом, якій понад 7000 років (фото)

Вчені у Болгарії знайшли плиту з невідомим письмом, якій понад 7000 років (фото)

Археологи вважають, що це найдавніша протописемність у Центральній та Східній Європі

2 хв на прочитання01 Квітня 2021, 23:10
Фото National Institute and Museum of Archaeology - Вчені у Болгарії знайшли плиту з невідомим письмом, якій понад 7000 років Фото National Institute and Museum of Archaeology - Вчені у Болгарії знайшли плиту з невідомим письмом, якій понад 7000 років
Поділитись:

Науковці знайшли доісторичну глиняну плиту з доалфавітним письмом або протописемним різьбленням. Знахідка була зроблена при розкопках великого поселення недалеко від Панагюріште в південній частині центральної Болгарії. Про це повідомляє archaeologyinbulgaria.

Нещодавно виявлена керамічна плита епохи неоліту й енеоліту з її різьбленими знаками могла бути прикладом свого роду протописьма в тому сенсі, що вона була дуже ранньою формою передачі інформації письмовими засобами. Розшифрувати такі послання поки не є можливим, оскільки люди, які їх створили, не знали алфавіту. Подібні доісторичні керамічні артефакти, яким 7000−8000 років та мають однакову еліптичну форму, знаходять по обидва боки Балканських гір (Стара-Планина).

Знахідка стала частиною відкриття і розкопок великого поселення на стику пізнього неоліту і раннього енеоліту в районі Варбішкі Дол, місто Бата (Бута), муніципалітет Панагюріште, в центральній частині південної Болгарії.

«Доісторичний комплекс являє собою просторе поселення площею не менше 150 000 квадратних метрів, що датується кінцем пізнього неоліту (нова кам’яна доба) і початком енеоліту. Вік — близько 5100 — 4800 років до нашої ери», — йдеться в повідомленні Болгарської археологічної виставки.

Велике доісторичне поселення розташовувалося на терасі по обидва боки невеличкої річки, яка є лівою притокою річки Банська Люда Яна. Археологи виявили два археологічних шари, зазначивши, що їх могло бути більше, але верхні з них, ймовірно, були знищені землеробством.

У різних місцях поселення епохи неоліту й енеоліту дослідники наткнулися на скупчення археологічних артефактів. Археологи виявили три вогнища і численні ями, причому деякі з ям мали діаметр 0,4−0,6 метра, що привело дослідників до припущення, що ці ями мали відношення до архітектури будівель і, ймовірно, використовувалися для установки масивних дерев’яних стовпів.

«Виявлено понад 1500 артефактів. Особливо примітні різноманітні антропоморфні статуетки, деякі з яких з детальною обробкою, відмітними рисами обличчя і навіть „зачісками“. Також були виявлені два керамічних артефакти з гравіюванням знаків», — зазначає археологічна група.

Раніше ми розповідали, що українські науковці показали життя птаха, який мешкає в найекстремальніших умовах в Антарктиді (фото).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
25 квітня свято Міжнародний День ДНК Спадковість Скринінг
Унікальне ДНК людини відповідає за таланти, допомагає ловити злочинців, визначає хвороби до народження
5 хв на прочитання37 хвилин тому
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитаннягодина тому
Корисні поради від лікаря Сніданок
6 причин пити оливкову олію вранці: наслідки вас приємно здивують
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання8 годин тому
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Подбайте про онлайн-безпеку: поради від кіберполіції
1 хв на прочитанняВчора
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитанняВчора
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитанняВчора