Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Вакцинація в Україні — якої якості китайська вакцина й міжнародне свідоцтво про щеплення від МОЗ

Вакцинація в Україні — якої якості китайська вакцина й міжнародне свідоцтво про щеплення від МОЗ

Українські міжнародні свідоцтва можуть не визнати інші країни.

2 хв на прочитання15 Березня 2021, 22:25
Якої якості китайська вакцина Якої якості китайська вакцина
Поділитись:

До кінця березня в Україну мають доставити першу партію китайської вакцини CoronaVac, яку виробляє Sinovac Biotech. Про якість цього препарату українським ЗМІ розповіла завідувач кафедри епідеміології Львівського нацмедуніверситету ім. Данила Галицького, доктор медичних наук, професор, експерт ВООЗ із реагування на біологічні загрози Наталія Виноград.

За словами лікарки, це інактивована вакцина, яка отримала дозвіл на використання 6 лютого та вже застосовується для щеплення населення Китаю і низки інших країн.

«Переваги цієї вакцини такі: вона інактивована стандартним перевіреним способом, тож безпечна для людини, яка буде вакцинована. Вона містить усі антигени вірусу, що формує поствакцинальний імунітет до всіх чотирьох антигенів вірусу (а не тільки S-антигену), тому буде ефективною навіть з урахуванням високої мутованості вірусу. Вона містить перевірений часом склад, у тому числі ад’ювант, і стабільна у зберіганні. CoronaVac поставляється у шприці, що унеможливлює низку «програмних помилок» і «людського фактора» під час вакцинації. Крім того, вакцина однодозова, що забезпечує економію препарату — не буде втрачених і надлишкових доз», — пояснила Виноград.

Вагомою перевагою вакцини є те, що вона не потребує особливих умов зберігання. Її стандартні умови: +2...+8о.

Нині Україна використовує для щеплення проти ковіду індійську вакцину Covishield розробника AstraZeneca виробництва Індії.

Тим часом усім вакцинованим проти ковіду українцям після щеплення будуть видавати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Жодних інших «імунних паспортів» держава не впроваджуватиме. Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

З його слів, якщо певна країна вимагатиме під час перетину кордону міжнародне свідоцтво про вакцинацію проти COVID-19, українці отримуватимуть таку безплатну довідку у два кліки.

«Але впроваджувати та вимагати довідку про щеплення проти COVID-19 зараз не варто. Я повністю поділяю думку голови Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганса Клюге, який публічно застерігає Єврокомісію від планів запровадити документи про вакцинацію проти COVID-19», — підкреслив Ляшко.

Але чи будуть країни Європи та хоча б сусіди України визнавати українські міжнародні свідоцтва вакцинації — невідомо. Може скластися така ж історія, як з Ізраїлем, який зараз не готовий визнати вакцинацію українців препаратом Covishield. А все тому, що ізраїльський уряд не впевнений в ефективності індійської вакцини.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.